Dáárom een rechtsbijstandsverzekering, zeker als consument Als consument ga je op veel verschillende plekken een juridische overeenkomst aan. Rechtsbijstandjurist Damien Schouten vertelt waarom juist daarom een rechtsbijstandverzekering handig is.

Dáárom een rechtsbijstandsverzekering, zeker als consument

Geannuleerde vliegtickets, een geschil met de werkgever, problemen met de aannemer tijdens een verbouwing: zomaar wat actuele zaken waarbij je blij bent met je rechtsbijstandsverzekering. Of zou willen dat je er een had. Damien Schouten is rechtsbijstandjurist bij Klaverblad en houdt zicht met bezig met consumentenzaken. Hij vertelt wat meer over de rechtsbijstandverzekering.

Je staat er niet altijd bij stil, maar een juridische overeenkomst ga je op veel verschillende plekken aan. Als je een huurcontract of arbeidscontract tekent, maar ook wanneer je iets (online) koopt. Ontstaan er problemen, dan spreken we van een juridisch geschil. Onterecht ontslag bijvoorbeeld, een winkelketen die zich niet aan de leveringsafspraken houdt, of problemen bij het verdelen van een erfenis. Maar ook een buur die structureel je nachtrust verstoort of een verkeersongeval met nare nasleep. Juridische hulp kan al gauw vrij kostbaar worden. Met een rechtsbijstandsverzekering ben je dan voordeliger uit.

Welke verschillende type rechtsbijstand zijn er?

Damien: "Naast de basisdekking zijn er bij Klaverblad 5 modules om aanvullend op de rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dat zijn: Schadeverhaal (voor schade veroorzaakt door anderen), Inkomen, Wonen, Fiscaal en vermogen en Motorrijtuigen."

Wat voor zaken komen er veel binnen?

"De afgelopen (corona)tijden was er veel te doen over vakantiewoningen, vliegtickets en situaties op het werk. Ook veel op het gebied van wonen, omdat meer mensen verbouwen of een woning kopen waarbij er sprake is van een verborgen gebrek. En natuurlijk bieden we veel rechtsbijstand bij (web)winkelaankopen. Soms kunnen wij vrij snel iets regelen."

Welke hulp kun je bieden bij aankopen?

"Pas behandelde ik een zaak van een verzekerde die online een wasmachine gekocht had. Deze was al twee keer vervangen, maar ook de derde had een gebrek. Toen wilde deze persoon het geld terug. Het bleek dat de winkelketen een ruim herroepingsrecht van 100 dagen hanteerde voor internetaankopen. Zonder opgaaf van reden mag je de koopovereenkomst dan ontbinden. De keten ging meteen akkoord en onze verzekerde was blij. Een andere route had langer geduurd."

Fijn! Gaat het altijd zo snel?

"Dat kan niet altijd. Als een zaak door een rechter beoordeeld moet worden bijvoorbeeld. In een andere recente zaak had een verzekerde online een zelf samengestelde tafel besteld die met mankementen werd geleverd. De webwinkelier wilde de tafel niet terugnemen, omdat het een maatwerktafel was. Volgens de wet wordt een samengesteld product op basis van een configurator in veel gevallen echter niet gezien als maatwerk. De rechter oordeelde ook zo, dus de verzekerde kreeg uiteindelijk toch het geld terug."

Rechtsbijstandjurist Damien Schouten:

"Bij ons krijg je altijd een eigen juridisch expert toegewezen."
Rechtsbijstandsjurist Damien Schouten

Wat maakt de rechtsbijstandsverzekering van Klaverblad uniek?

"Veel mensen kennen ons van onze woonhuisverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering, maar onze rechtsbijstandsverzekering is er ook al heel lang en komt met een paar grote voordelen. Onze leden hoeven nooit een eigen risico te betalen én onze dekking is veel ruimer dan die van veel andere verzekeraars en dat voor een lage premie."

Wat zegt zo'n ruime dekking?

"Mensen denken soms dat ze vast wel iéts moeten betalen bij een geschil. Dat zal ook komen omdat rechtshulp wordt verward met de advocatuur. Door de ruime dekking is het bij ons niet nodig om zelf kosten te maken. Ook niet als we een expertisebureau moeten inschakelen of als de zaak moet voorkomen bij de rechter."

Kun je altijd gelijk gebruikmaken van deze verzekering?

"We hanteren een wachttijd van 3 maanden, dat is gebruikelijk voor deze verzekering. Maar per verschillend onderdeel kunnen er uitzonderingen gelden."

Wat is het mooiste aan dit werk?

"Mensen komen met problemen die voor hen erg groot en stressvol kunnen zijn. Als rechtsbijstandsjurist kun je écht helpen. Door weer kaders te scheppen, mensen bij de hand te nemen en het probleem op te lossen. Dat wordt erg gewaardeerd. Regelmatig ontvangen we bedankjes en we zien het ook terug in de reviews. Zelfs als een oplossing minder uitpakte dan gewenst, zijn de beoordelingen vaak positief vanwege de persoonlijke aandacht."

Hoe uit zich dat, die persoonlijke aandacht?

"Om te beginnen krijg je bij ons altijd meteen iemand aan de telefoon en nooit een bandje. En verzekerden bij Klaverblad krijgen altijd een eigen juridisch expert toegewezen. Bij vakantie of ziekte van deze behandelaar wordt de zaak tussentijds waargenomen en hoef je dus niet te wachten."

Krijg rechtshulp van een juridisch expert

Bij Klaverblad helpen we u graag gewoon goed als u een juridisch probleem heeft. Daarom krijgt u altijd gelijk een juridisch expert aan de lijn. Vraag uw adviseur naar onze rechtsbijstandverzekering.

Zoek een adviseur