Terug van vakantie in coronatijd: moet ik in thuisquarantaine? Op vakantie gaan én terugkomen van vakantie is anders dan normaal nu tijdens de coronacrisis. Moet u bijvoorbeeld in thuisquarantaine?

Terug van vakantie in coronatijd: moet ik in thuisquarantaine?

Het is misschien wel het fijnste deel van de vakantie: thuiskomen! Helaas is uw thuiskomst door de coronacrisis mogelijk minder zorgeloos dan normaal. Want ja, de coronaregels gelden nog steeds. Maar hoe zit nou eigenlijk precies met die thuisquarantaine? In deze blog leest u alles wat u moet weten.

Vraag 1. Oranje, geel, groen… Wat betekenen die reisadviezen?

Elk land krijgt van de Nederlandse overheid een kleur: Dat zijn er 4:

  1. groen = geen risico
  2. geel = let op, risico
  3. oranje = alleen noodzakelijke reizen
  4. rood = niet reizen

Op dit moment geldt voor landen met weinig coronabesmettingen een geel reisadvies. Landen met veel besmettingen krijgen een oranje (of soms rood) reisadvies.

Bekijk het reisadvies voor uw vakantieland

Op de website NederlandWereldwijd.nl vindt u alle reisadviezen. Nog makkelijker: de ReisApp. Daarmee blijft u nog makkelijker op de hoogte en krijgt u een melding als uw reisadvies verandert.

Vraag 2. Ik kom terug uit een land met een geel reisadvies. Moet ik in quarantaine?

Nee, dat is niet nodig. Maar het is wel belangrijk dat u de komende tijd extra goed let op de standaardregels. Dat betekent: handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij (lichte) klachten.

Vraag 3. Moet ik in quarantaine als ik terugkom uit een land met een oranje reisadvies?

Ja, als u thuiskomt uit een oranje- of roodgekleurd vakantieland, krijgt u het dringende advies om in thuisquarantaine te gaan. Óók als de kleur pas veranderde toen u daar al was.

Let op: verandert het reisadvies een paar dagen na thuiskomst van geel naar oranje? Dan is quarantaine niet nodig. Maar let wel extra goed op de standaardregels.

Vraag 4. Ik ben met de auto naar een land met een oranje reisadvies geweest, heb geen drukke plekken bezocht en overal afstand gehouden. Moet ik in thuisquarantaine?

Ja, ook in dit geval adviseert de overheid om in quarantaine te gaan. Het is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel de beste keuze. Ook als u tijdens de vakantie alleen rustige plekken heeft bezocht en weinig contact heeft gehad met andere mensen.

Vraag 5. Het reisadvies voor mijn vakantieland is geel, maar op de terugweg vloog ik via een land met een oranje reisadvies. Moet ik nu in quarantaine?

Ja, de overheid adviseert om het wel te doen. Een vliegveld is namelijk een drukke plek waar het coronavirus makkelijk kan worden overgedragen. Ook als u er maar eventjes was voor een overstap.

Vraag 6. Ik ben met de auto op vakantie geweest naar een land met een geel reisadvies. Op de terugweg reed ik door een land met een oranje reisadvies. Moet ik in thuisquarantaine?

Dat hangt ervan af. Om zo weinig mogelijk risico te lopen, kunt u het beste zo snel mogelijk door het land heen reizen. Zonder tussenstops, tankbeurten of een overnachting. Als dat lukt, hoeft u niet in quarantaine. Als het toch nodig is om langer te blijven, is het wel verstandig om tien dagen in quarantaine te gaan.

Vraag 7. Oké, duidelijk! Ik ga in thuisquarantaine. Wat houdt dat precies in?

Simpel gezegd: thuisblijven! Tien dagen om precies te zijn. Dat is niet ideaal natuurlijk, maar wel verstandig. Er komt even geen bezoek langs en u gaat zelf ook niet op visite. De boodschappen? Die laat u voorlopig even door de buurvrouw doen. Of u bestelt ze online: dat kan tegenwoordig bij bijna elke supermarkt. Moet u toch naar buiten? Doe dit alleen als u helemaal geen klachten heeft.

Vraag 8. En de rest van het gezin?

Als u met het hele gezin op vakantie was, gaat u allemaal in quarantaine. Maar als uw huisgenoten niet mee waren, blijft alleen u thuis. De andere gezinsleden kunnen gewoon naar buiten. Het is wel belangrijk om zo veel mogelijk afstand te houden. Even volhouden, de gemiste knuffels haalt u tien dagen later gewoon weer in!

Vraag 9. Ik kan niet thuiswerken. Hoe zit het met mijn werk tijdens de thuisquarantaine?

Grote kans dat uw baas u gewoon weer terug verwacht na uw vakantie. Maar het advies is wel om tien dagen thuis te blijven bij een oranje reisadvies. Hoe pakt u dat aan? De overheid geeft het dringende advies om toch thuis te blijven. Maar of u doorbetaald krijgt, hangt af van veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld het werk dat u doet en welke reisadvies gold toen u vertrok. Overleg daarom met uw werk voor u terugkomt van vakantie. Of nog beter, vóór u weggaat.

Twijfelt u over de quarantaine? Neem geen risico.

Uw gezondheid en de gezondheid van uw naasten staat natuurlijk voorop. Neem daarom het zekere voor het onzekere. Ook als u niet in thuisquarantaine hoeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Dat betekent: handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij (lichte) klachten. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Geniet met én zorg voor elkaar!