Terug van vakantie in coronatijd: moet ik in thuisquarantaine? Het is misschien wel het fijnste deel van de vakantie: thuiskomen! Je thuiskomst is door de coronacrisis mogelijk wel minder zorgeloos dan normaal. Moet je bijvoorbeeld in thuisquarantaine?

Terug van vakantie in coronatijd: moet ik in thuisquarantaine?

We mogen weer meer reizen. En dat is goed nieuws, zo vlak voor de zomervakantie. Thuiskomen van vakantie is door het coronavirus mogelijk wel minder zorgeloos dan normaal. Want ja, veel van de coronaregels gelden nog steeds. Maar hoe zit het nou eigenlijk precies met die thuisquarantaine? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

Vraag 1. Oranje, geel, groen… Wat betekenen die reisadviezen?

Elk land krijgt van de Nederlandse overheid een kleur: Dat zijn er 4:

  1. groen = geen risico
  2. geel = let op, risico
  3. oranje = alleen noodzakelijke reizen
  4. rood = niet reizen

Op dit moment geldt voor landen met weinig coronabesmettingen een geel reisadvies. Landen met veel besmettingen krijgen een oranje (of soms rood) reisadvies. Op de website NederlandWereldwijd.nl vind je alle reisadviezen. Nog makkelijker: de ReisApp. Daarmee blijf je nog makkelijker op de hoogte en krijg je een melding als het reisadvies verandert.

man en vrouw met mondkapje op zomervakantie

Op zomervakantie in 2021? Zo zit dat met corona en je annuleringsverzekering.

Per 15 mei is voor een aantal landen het reisadvies van oranje naar geel en groen gewijzigd.Hoe dat zit als je een vakantie boekt en toch moet annuleren? We leggen het je uit.

Lees het blog

Vraag 2. Ik kom terug uit een land met een geel reisadvies. Moet ik in quarantaine?

Nee, dat is niet nodig. Maar het is wel belangrijk dat je de komende tijd extra goed let op de standaardregels. Dat betekent: handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij (lichte) klachten.

Vraag 3. Moet ik in quarantaine als ik terugkom uit een land met een oranje reisadvies?

Ja, als je thuiskomt uit een oranje- of roodgekleurd vakantieland, krijg je het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook als je gevaccineerd bent en óók als de kleur pas veranderde toen je daar al was. Wel kun je op dag vijf na aankomst een coronatest laten doen om de quarantaine duur te verkorten.

Let op: verandert het reisadvies een paar dagen na thuiskomst van geel naar oranje? Dan is quarantaine niet nodig. Maar let wel extra goed op de standaardregels.

Vraag 4. Ik ben met de auto naar een land met een oranje reisadvies geweest, heb geen drukke plekken bezocht en overal afstand gehouden. Moet ik in thuisquarantaine?

Ja, ook in dit geval adviseert de overheid om in quarantaine te gaan. Het is niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel de beste keuze. Ook als je tijdens de vakantie alleen rustige plekken hebt bezocht en weinig contact hebt gehad met andere mensen.

Vraag 5. Het reisadvies voor mijn vakantieland is geel, maar op de terugweg vloog ik via een land met een oranje reisadvies. Moet ik nu in quarantaine?

Ja, de overheid adviseert om het wel te doen. Een vliegveld is namelijk een drukke plek waar het coronavirus makkelijk kan worden overgedragen. Ook als je er maar eventjes was voor een overstap.

Vraag 6. Ik ben met de auto op vakantie geweest naar een land met een geel reisadvies. Op de terugweg reed ik door een land met een oranje reisadvies. Moet ik in thuisquarantaine?

Dat hangt ervan af. Om zo weinig mogelijk risico te lopen, kun je het beste zo snel mogelijk door het land heen reizen. Zonder tussenstops, tankbeurten of een overnachting. Als dat lukt, hoef je niet in quarantaine. Als het toch nodig is om langer te blijven, is het wel verstandig om tien dagen in quarantaine te gaan.

Vraag 7. Oké, duidelijk! Ik ga in thuisquarantaine. Wat houdt dat precies in?

Simpel gezegd: thuisblijven! Tien dagen om precies te zijn. Dat is niet ideaal natuurlijk, maar wel verstandig. Er komt even geen bezoek langs en je gaat zelf ook niet op visite. De boodschappen? Die laat je voorlopig even door de buurvrouw doen. Of je bestelt ze online: dat kan tegenwoordig bij bijna elke supermarkt. Moet je toch naar buiten? Doe dit alleen als je helemaal geen klachten hebt. Wil je de quarantaine verkorten? Dan kun je na vijf dagen een test laten doen. Negatieve test? Dan is je quarantaine voorbij.

Vraag 8. En de rest van het gezin?

Als je met het hele gezin op vakantie was, gaan jullie allemaal in quarantaine. Maar als je huisgenoten niet mee waren, dan blijft alleen jij thuis. De andere gezinsleden kunnen gewoon naar buiten. Het is wel belangrijk om zo veel mogelijk afstand te houden. Even volhouden, de gemiste knuffels haal je tien (of met een beetje geluk vijf) dagen later gewoon weer in!

Vraag 9. Ik kan niet thuiswerken. Hoe zit het met mijn werk tijdens de thuisquarantaine?

Grote kans dat je baas u gewoon weer terug verwacht na je vakantie. Maar het advies is wel om tien dagen thuis te blijven bij een oranje reisadvies. Hoe pak je dat aan? De overheid geeft het dringende advies om toch thuis te blijven. Maar of je doorbetaald krijgt, hangt af van veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld het werk dat je doet en welke reisadvies gold toen u vertrok. Overleg daarom met uw werk voor je terugkomt van vakantie. Of nog beter, vóórdat je op vakantie gaat.

Twijfel je over de quarantaine? Neem geen risico.

Je gezondheid en de gezondheid van je naasten staat natuurlijk voorop. Neem daarom het zekere voor het onzekere. Ook als je niet in thuisquarantaine hoeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Dat betekent: handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij (lichte) klachten. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid of gebruik de handige Quarantaine Reischeck.

Geniet met én zorg voor elkaar!