Waarom zzp'ers geen AOV afsluiten Ongeveer 1 op de 10 zelfstandigen raakt een keer arbeidsongeschikt. Toch heeft slechts 23,6% van alle zzp’ers een AOV. Waarom zijn die cijfers zo laag?

Redenen om geen AOV af te sluiten

Ongeveer 1 op de 10 zelfstandigen raakt een keer arbeidsongeschikt. Toch heeft slechts 23,6% van alle zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), volgens cijfers van het CBS. Waarom zijn die cijfers zo laag, als de kans op arbeidsongeschiktheid zo hoog is? “Het is een dure verzekering”, “er is genoeg spaargeld” of “ik vertrouw de verzekeraar niet”, zijn vaak redenen om géén AOV af te sluiten. Graag helpen wij (iets van) deze twijfels weg te nemen.

“Een AOV kost veel geld”

Met een AOV bent u verzekerd van een uitkering als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Bij een werknemer in loondienst wordt de premie voor een zelfde soort verzekering ingehouden op het salaris. Als ondernemer moet u die verzekering zelf regelen. En dat kost geld. Maar kost het echt té veel geld? Wij kunnen in niemands portemonnee kijken, maar weten door een rekenvoorbeeld wel dat een Klaverblad Royaal Plus AOV gemiddeld €2,- per gewerkt uur kost. Daarnaast krijgt u nog zo’n 35% tot 52% terug via de Belastingdienst, afhankelijk van uw inkomen als ondernemer.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers niet duurder hoeft te zijn dan een gewone werknemersverzekering:

“Ik heb genoeg andere middelen voor als ik arbeidsongeschikt raak”

Met spaargeld, de waarde van een eigen woning of het inkomen van een partner kunt u zeker een heel eind komen. Toch is het risico dat deze middelen niet genoeg zijn, ook hoog. Zeker bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is daarom belangrijk om voor uzelf uit te rekenen voor hoelang u op uw spaargeld kunt teren. En houdt er ook rekening mee dat de kans 1 op 10 is dat u als zelfstandig ondernemer een keer arbeidsongeschikt raakt. Wanneer dat gebeurt, kunt u helaas niet plannen.

Voor hoelang is de gemiddelde ondernemer dan arbeidsongeschikt?

  • 50% wordt binnen 90 dagen weer arbeidsgeschikt verklaard
  • 26% kan een half jaar niet werken door arbeidsongeschiktheid
  • 15% kan een jaar niet werken door arbeidsongeschiktheid
  • 7% is na vijf jaar nog steeds arbeidsongeschikt

“Een verzekeraar keert toch niet uit bij arbeidsongeschiktheid”

Als verzekeraar merken we dat er vaak angst is voor addertjes onder het gras. Bij Klaverblad is het vrij duidelijk: u bent verzekerd van een uitkering vanaf 25% arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval. We kijken alleen naar het percentage arbeidsongeschiktheid en niet naar inkomensverlies. Ook als uw inkomen niet daalt door uw arbeidsongeschiktheid, keren wij toch uit. U heeft recht op de uitkering na het verstrijken van de eigenriscotermijn. Bij Klaverblad kiest u zelf uw eigenrisicotermijn bij het afsluiten van een AOV.

Beroepsarbeidsongeschiktheid en passende arbeid

Bij de Klaverblad AOV Flex en de Klaverblad Royaal Plus AOV kijken we als u arbeidsongeschikt raakt alleen naar uw eigen beroep om te beoordelen voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent en wat de hoogte van uw uitkering wordt. Bij de Klaverblad Royaal AOV kijken we de eerste drie jaar in hoeverre u arbeidsongeschikt bent voor uw eigen beroep. Lees voor de precieze dekkingen per verzekering eens de informatiefolders door.

Informatiefolder Klaverblad AOV Flex

Informatiefolder Royaal (Plus) AOV

“Ik vertrouw de medische keuring van de verzekeraar niet”

Als u verzekerd bent en arbeidsongeschikt raakt, dan wilt u natuurlijk zeker weten dat u een uitkering krijgt. Eerst moet alleen vastgesteld worden voor hoeveel procent er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Aan de hand daarvan bepalen we namelijk de hoogte van de uitkering. Nadat er een melding van arbeidsongeschiktheid is gedaan, vindt er dus eerst een medische beoordeling plaats. Dat gebeurt altijd op basis van meerdere betrouwbare bronnen. Bijvoorbeeld een keuring door een onafhankelijk controlerend arts, een rapport van een arbeidsdeskundige, informatie van de huisarts én de informatie die u zelf geeft.

Lees hier hoe we de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen

Op maat gemaakt advies

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een ingewikkeld, maar heel belangrijk iets. Welke voorwaarden en dekking het beste bij u passen, hangen af van uw persoonlijke situatie. Een assurantieadviseur helpt u bij het maken van de juiste afwegingen en zorgt ervoor dat u gewoon goed verzekerd bent. Als ondernemer werkt u tenslotte hard genoeg om ook in tijden van arbeidsongeschiktheid (financieel) onbezorgd te kunnen leven.

Een assurantieadviseur helpt én ontzorgt

Als u zeker wilt weten dat u een AOV afsluit die het beste aansluit op uw persoonlijke situatie en budget, dan is een assurantieadviseur een goede keuze. Daarnaast kan een assurantieadviseur ook 'ontzorgen' als u daadwerkelijk arbeidsongeschikt raakt.

Vind een assurantieadviseur

Klaverblad AOV