Zo maak je je huis en tuin klaar voor de herfst en winter Wij geven 8 tips om je huis en tuin klaar te maken voor de natste en koudste seizoenen van het jaar. Succes!

Zo maak je je huis en tuin klaar voor de herfst en winter

De kachel gaat weer aan, de winterjassen komen weer uit de kast en de dagen zijn koud en guur. Het is herfst! Al bijna winter zelfs. Het ideale moment om je huis én tuin klaar te maken voor de natste en koudste seizoenen van het jaar. Met deze 8 tips moet dat lukken.

1. Berg alle tuinspullen op

Ligt er in de tuin nog een zwembadje of grasmaaier begraven onder de herfstbladeren? Al die spullen die je in de zomermaanden intensief gebruikt, heb je nu niet meer nodig. Dus ruim ze op en haal ze in het voorjaar weer tevoorschijn. Zo gaan de spullen het langste mee. Stop de tuinkussens in de hoezen en de barbecue in de schuur. Tijd voor de winterslaap, tot in de lente.

2. Tijd voor de grote najaarsschoonmaak?

Niet alleen de tuin verdient een opruimbeurt, je huis natuurlijk ook. Wat nou voorjaarsschoonmaak? Het is tijd voor een najaarsschoonmaak! Juist nu is het fijn om het huis aan kant te maken voordat de koude, natte periode écht aanbreekt. Kies een zonnige najaarsdag uit en ga lekker aan de slag. Wedden dat die herfstblues vanzelf verdwijnt?

3. Ontlucht de radiatoren

Tik, tik, tik… Herken je het, dat tikkende geluid dat de radiator soms maakt? Niet alleen heel vervelend, maar ook een teken dat de radiator ontlucht moet worden. Dat doe je door alle radiatoren open te draaien, de verwarming hoog te zetten en na 10 minuten weer uit te draaien. Na nog eens 10 minuten draai je de radiatoren weer dicht. Werkt dit niet? Dan kan een speciale sleutel uitkomst bieden.

4. Controleer de cv-ketel

In de herfst en winter moet de cv-ketel een stuk harder werken dan in de zomer. Dat moet natuurlijk goed en veilig gebeuren. Het is niet voor niks wettelijk verplicht om de cv-ketel regelmatig te laten controleren en te onderhouden. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging. Voor een stukje extra zekerheid kun je een CO2-melder installeren: die meet de hoeveelheid koolmonoxide in huis en geeft een seintje bij een te hoge concentratie. Meer weten? Lees onze blog hierover.

5. Snoei de bomen in de tuin

Een flinke pak sneeuw is natuurlijk ultiem winterweer, maar in de praktijk stormt het vaker dan dat het sneeuwt. Beperk daarom het risico op stormschade. Bijvoorbeeld door geen losse dingen in de tuin te laten slingeren (zie punt 1), maar ook door gevaarlijke takken aan bomen in de tuin te snoeien. Zo weet je zeker dat die tak tijdens een storm niet wegwaait en iemand of iets raakt. Meer tips over het voorkomen van stormschade? Lees onze blog over dit onderwerp.

6. Onderhoud de dakgoot

Wist je dat de dakgoot een cruciale rol speelt in de waterafvoer? Het regenwater stroomt in de dakgoot en kan zo veilig weg. Maar als de goot vol bladeren ligt, kan het water niet goed doorstromen en blijft het staan. Gevolg is dat de dakgoot overstroomt en het water terechtkomt op plekken waar je het niet wilt hebben. Zo ontstaat waterschade. Als die het gevolg is van een slecht onderhouden dakgoot, krijg je de schade niet vergoed. Houd de dakgoot daarom vrij van bladeren en check regelmatig of er andere gebreken zijn. Meer tips om waterschade te voorkomen lees je in deze blog.

7. Voorkom tocht in huis (maar ventileer ook goed)

Hét geheim van een comfortabel huis in de winter is isolatie. En dat betekent echt niet dat je meteen alle muren moet strippen. Nee, begin gewoon bij de tochtplekken. Naden en kieren dek je af met tochtstrips: die zijn gewoon te koop bij de bouwmarkt. Voor de brievenbus bestaan speciale borstels die de kou buitenhouden maar waar de post nog steeds doorheen past. Dat is niet alleen comfortabeler, maar scheelt ook nog eens op de winterse energierekening. Vergeet je niet goed te blijven ventileren? Met de verwarming aan is dat extra belangrijk om de lucht in huis gezond te houden.

8. Maak het gezellig

Tuurlijk is het belangrijk dat alle praktische dingen goed geregeld zijn. Maar het moet natuurlijk ook wel een beetje léuk zijn. Zeker nu we veel thuis en het alweer vroeg donker is. Dus steek een kaarsje aan, leef je uit met decoratie en maak het zo gezellig mogelijk. Zo kom je die donkere dagen gerust door.

Let op! Brand je echte kaarsen? Wees voorzichtig en voorkom brand.

Meer tips?

In de koude maanden is er meer kans op schade, bijvoorbeeld door storm of wateroverlast. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben wij de beste preventietips voor je op een rij gezet.

Alle preventietips