Egels in uw tuin

   Een egeltje in uw tuin… hoe schattig is dat? En nuttig, want ze eten bijna alles, bijvoorbeeld slakken. Dat is best handig, want die slakken knagen weer aan uw planten. Maar hoe krijgt u egels in uw tuin?

   Hoewel egels nog best veel voorkomen in Nederland, hebben ze het best moeilijk met al die betegelde tuinen. Daar kunnen ze niet voldoende voedsel vinden en is er geen plek om zich te verschuilen.

   Lekker veel bladeren

   Egels houden van rommelige tuinen met veel groen. Overdag zoeken ze naar een beschutte plek, zoals een hoop bladeren, om te slapen. Dat houden ze wel zo’n 18 uur vol. ’s Nachts scharrelen ze rond op zoek naar eten. In de winter houden egels een winterslaap. Soms worden ze tussendoor nog wel eens wakker. Dus ook in de winter kunt u een actief egeltje in uw tuin spotten. Wanneer het buiten weer zo’n 12-15 graden is, komen de egels uit hun winterslaap. Ze hebben dan reuzehonger en gaan actief op zoek naar eten. Als u de egel wilt helpen, denk dan aan kattenvoer of speciaal egelvoer. Geef ze in ieder geval geen melk, want daar worden ze ziek van. Een schoteltje met water is wel goed.

   Hoe ziet u of er een egel in uw tuin is

   Wilt u weten of u een egel in uw tuin heeft? Zoek dan naar sporen. De egel heeft herkenbare voetsporen: 5 tenen aan ronde voorvoeten en langwerpige achtervoeten. Of kijk of u uitwerpselen van de egel kunt vinden: zwarte, bobbelige keutels van ongeveer 3 cm met schildjes van insecten erin.

   Egels helpen

   U kunt een egel op de volgende manieren helpen:

   • Voor en na de winterslaap hebben egels graag wat extra voeding. U kunt ze bijvoeren met ongebrande (dop)pinda’s, meelwormen, egelvoer, egelpaté of kattenvoer. Geef ze echt geen melk en brood, want daar worden ze ziek van.
   • Plaats een lage drinkschaal met water. Hier kunnen egels dan makkelijk uit drinken.
   • Heeft u een vijver? Zorg voor een trappetje zodat de egels eruit kunnen klimmen.
   • Plaats een heg in plaats van een schutting. Een heg maakt u tuin niet alleen toegankelijker voor egels, maar ook voor andere dieren. Bovendien is de heg zelf voor veel dieren een fijne beschuttingsplek.
   • Ook lopen egels graag beschut. Ze zijn vaker te vinden in een groene tuin met veel planten, bloemen en bodembedekkers, dan in een volledig betegelde tuin.
   • Zorg voor rommelhoekjes met takken en bladeren. Dit zijn de favoriete plekken voor egels om hun winterslaap te houden of overdag te slapen.
   • Er zijn ook speciale egelhuisjes te koop. Zoek naar een windvrije plek om deze neer te zetten en leg er alvast wat droge bladeren in. Gebruik geen hooi of stro want dat vinden egels niet fijn. En laat de egel met rust. U wilt toch ook niet gestoord worden als u slaapt?

   (bron: Intratuin)

   Meer blogs