Hoe maakt u uw tuin watervriendelijk?

Het zal u niet zijn ontgaan dat er steeds vaker heftige regenbuien zijn. Die zorgen voor wateroverlast omdat al dat water niet in korte tijd afgevoerd kan worden. Veel tuinen staan dan blank. Zeker de tuinen met veel bestrating. Met een beetje pech klotst het regenwater over uw drempel en onder uw deur door uw huis in. Wat kunt u doen om wateroverlast in uw tuin te beperken?

Plaatsmaken voor groen

De laatste jaren hebben mensen steeds vaker hun tuin betegeld omdat ze dat praktischer en makkelijker te onderhouden vinden. Of dit nu wel of niet zo is, is een andere discussie. Feit is wel dat door alle bestrating het regenwater naar het riool wordt afgevoerd. Het riool dat al overbelast is.

Tegels uit uw tuin vervangen door gras of groene borders ontlast het riool. Het regenwater kan op die plekken de grond is. Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in uw tuin.

Grind of split

Bent u ervan overtuigd dat u echt geen groene vingers heeft en alle planten in uw tuin direct doodgaan? Ruil dan een deel van uw tegels in voor grind of split. Daarmee vergroent u dan niet uw tuin, maar grind of split laten wel beter water door dan tegels.

Of zorg voor meer ruimte tussen uw tegels. Door de voegen kan het regenwater alsnog de grond in sijpelen.

Tijdelijke wateropslag

Heeft u een plek in uw tuin die zonder problemen onder water kan lopen? Creƫer daar dan een tijdelijke wateropslag. Het is het handigst als die plek verlaagd is. Zorg dat het water automatisch die kant op stroomt of geleid het regenwater met behulp van goten naar die plek.

Plaats een regenton

Koop een regenton en sluit deze direct aan op de regenpijp. Regenwater opvangen met een regenton heeft verschillende voordelen:

  • Het water dat u opvangt met de regenton hoeft het riool niet in. Zorg er daarom voor dat u uw regenton wel leegt voor die heftige bui valt. Misschien denkt u dat uw regenton het verschil niet maakt, maar als u dat met de hele straat doet? Twintig regentonnen van 100 liter scheelt toch 2.000 liter water voor het riool.

Wist u dat sommige gemeentes subsidie geven op het aanschaffen van een regenton omdat het het riool ontlast? Uw gemeente kan u hierover meer vertellen.

  • U bespaart op uw waterverbruik. Uw planten watergeven met drinkwater is eigenlijk hartstikke zonde. Met een regenton heeft u altijd water op voorraad voor uw planten. Bovendien is regenwater beter voor uw planten, omdat het nauwelijks kalk bevat. Ook kunt u prima uw auto wassen met water uit de regenton.

Vergroen uw dak

Geen tuin of echt geen plek voor groen? Overweeg dan om uw dak of het dak van uw schuurtje te vergroenen met sedum. Sedum zijn kleine vetplantjes en erg geschikt voor dit doel. Ze nemen heel goed water op en kunnen ook goed tegen droogte.

Wist u dat sommige gemeentes subsidie geven op het vergoenen van daken? Uw gemeente kan u hierover meer vertellen.

(bron: Intratuin)

    Meer blogs over Maak plaats voor groen