Onderhoudsvrije én groene tuin

Veel mensen hebben tegels in hun tuin omdat ze geen werk aan hun tuin willen hebben. De praktijk blijkt nogal eens weerbarstiger. Onkruid groeit echt overal. Of tegels dus dé oplossing zijn? Een groene tuin kan met de juiste keuzes ook bijna onderhoudsvrij zijn. Dus geen frustratie meer van al dat onkruid tussen de tegels.

Het is even werk om planten te poten en het eerste jaar zal er ook tussen uw planten nog wel eens onkruid opduiken. Maar daarna, als uw planten groeien, heeft u als u de juiste keuzes heeft gemaakt, bijna geen omkijken meer naar uw tuin.

We geven u vijf tips. U kunt ook altijd advies vragen aan het tuincentrum.

 1. Kies de juiste planten. De ene tuin krijgt veel zon, de andere tuin is heel schaduwrijk. Kijk dus eerst hoeveel zon en schaduw het stuk tuin krijgt dat u gaat beplanten. Vervolgens plant u daar de planten die er het beste bij passen.

  Plant het liefst vaste planten. Ze zijn vaak wat kleiner, ieliger en minder bloemrijk, maar u hoeft ze maar eenmalig te planten. Daarna groeien ze vanzelf groter.

  Zorg ook voor wat variatie. Het ziet er leuker uit en het is aantrekkelijker voor de insecten en vogels. Let ook op de hoogte van uw beplanting. Hoe hoger de plant, hoe langer ook de wortels zijn. Hoe makkelijker de plant voor zichzelf kan zorgen.

  Als u uw planten nog gaat kopen, aarzel dan niet om iemand van het tuincentrum om advies te vragen. Neem foto’s van uw tuin mee!

 2. Maakt u zich zorgen dat u uw tuin veel moet sproeien? Dat valt reuze mee, tenzij het net zo’n lange warme zomer wordt als afgelopen jaar. Vaste planten kunnen wel tegen een beetje droogte. U hoeft alleen bij te springen als de bladeren slap gaan hangen.

  Gebruik hiervoor het water uit uw eigen regenton. Dat is veel beter voor de planten omdat het minder kalk bevat en het kost u niets!

  Bedenk ook dat planten in potten veel sneller uitdrogen. Daar heeft u veel meer werk aan.

 3. Plaats bodembedekkers tussen de voegen van uw tuintegels. Het ziet er niet alleen leuk uit; het geeft onkruid geen plek om te groeien. Het scheelt ook nog eens wateroverlast bij een heftige regenbui, omdat het water tussen de voegen weg kan lopen. Maakt u zich geen zorgen dat u er overheen loopt, dat kan bij een aantal soorten prima. En kiest u bijvoorbeeld voor kruiptijm, dan ruikt het nog lekker ook.

 4. Ook kunt u bodembedekkers in uw tuin planten. Zo groeit de vrije aarde rondom uw planten snel dicht en heeft onkruid geen plek. Zeker als u net uw planten heeft gepoot is dit een aanrader, omdat uw planten ruimte moeten hebben om te groeien. En u wilt niet, dat er overal onkruid groeit.

 5. Als u start met het plaatsen van planten in uw tuin, dan is uw tuin nog niet meteen helemaal bedekt. De open plekken zijn aantrekkelijk voor onkruid en katten. Breng daarom op de open plekken een extra laag aan van bijvoorbeeld schelpen, cacaodoppen, stro of bladeren. Dat scheelt ook tegen het uitdrogen.

    Meer blogs over Maak plaats voor groen