Regent het vaak in Nederland?

Het regent niet vaak in Nederland, ongeveer 5% van de tijd. In ons land valt de laatste jaren jaarlijks zo'n 800 millimeter neerslag. Dat was ongeveer honderd jaar geleden nog zo’n 690 mm. Een flinke toename dus.

Die buien vallen vrij gelijkmatig verspreid over het hele jaar. Maar als er buien vallen, met name in de zomer en de herfst, kunnen dit flinke buien zijn.

Waar regent het wanneer het meest

Er zijn nogal wat verschillen per seizoen en per regio. Aan de kust is het in het voorjaar droger dan in het opwarmende binnenland. Dit komt door het koudere zeewater. Omdat het in de zomer in het binnenland het warmst is, ontstaan daar de zwaarste buien.

In de herfst is het aan de kust juist natter door het warmere zeewater. In het binnenland koelt het sneller af dan aan de kust. In de winter zijn de verschillen minder groot en de buien minder heftig, maar houdt de regen langer aan.

Wat is een heftige regenbui

Het KNMI spreekt van een wolkbreuk bij 25 of meer millimeter in een uur en/of minstens 10 millimeter in vijf minuten. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid van minstens 20 tot 24 mm binnen een dag. Gemiddeld twee keer per jaar valt er binnen een dag zelfs 26 tot 32 mm. En eens in de 10 jaar 50 tot 60 mm regen op een dag.

Meer blogs over wateroverlast