Registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 geldt er voor de meeste (land)bouwvoertuigen een wettelijke registratieplicht bij het RDW. Daarbij wordt ook een kenteken aan het voertuig toegekend. Op de website van de RDW leest u voor welke voertuigen dit precies geldt. Wij leggen u op deze pagina graag uit waarom ook de verzekering van uw (land)bouwvoertuig moet worden aangemeld bij de RDW en hoe we u hierbij helpen.

Makkelijk online registreren vóór 31 december 2021

Tot eind 2021 kunt u uw (land)bouwvoertuig snel en gemakkelijk online registreren via de website van de RDW. Ná 31 december 2021 is een online registratie niet meer mogelijk en moet het (land)bouwvoertuig eerst gekeurd worden bij een keuringsstation van de RDW.

Voorkom een boete | geef uw kenteken en meldcode binnen 14 dagen door

Zodra u een kenteken heeft gekregen voor uw (land)bouwvoertuig(en) is het belangrijk dat u dit met de bijbehorende meldcode én de datum van kentekening binnen 14 dagen aan ons doorgeeft via een speciaal formulier. Wij zorgen er dan voor dat de verplichte WA verzekering voor uw voertuig wordt aangemeld bij de RDW. U voorkomt hiermee een onnodige boete. De RDW controleert namelijk of elk voertuig met een kenteken WA verzekerd is.

Heeft u een assurantieadviseur? Dan kunt u de informatie ook aan hem of haar doorgeven.

Let op: ook als u de kentekenplaat niet op uw (land)bouwvoertuig hoeft vast te maken, is het belangrijk om altijd het kentekennummer door te geven. De WAM-dekking (wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen) wordt namelijk altijd gecontroleerd via het register van de RDW en niet alleen door de aanwezigheid van een kentekenplaat als u op de openbare weg rijdt.

Let op: hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen rondom de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Deze vragen en antwoorden zijn gebaseerd op informatie van de RDW.
De registratie- en kentekenplicht gaat gelden voor vrijwel alle (land)bouwvoertuigen. Op de website van de RDW staat een beslisboom waarmee u kunt controleren of deze plicht ook voor uw voertuig geldt.
(Land)bouwvoertuigen die ná 1 januari 2021 nieuw in gebruik worden genomen zijn standaard geregistreerd bij de RDW en hebben ook een kentekenplicht.
Ja, de registratie van het voertuig moet u aanvragen via de RDW. De kentekenplaat moet u laten maken bij een erkende platenfabrikant zodra u de kentekencard ontvangen hebt.
Ja, dit hoort bij het bestaande proces, net als bij personenvoertuigen en brom/snorfietsen etc.. Het is dan ook belangrijk dat u uw kenteken zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen dan aan de RDW melden dat uw (land)bouwvoertuig bij Klaverblad Verzekeringen verzekerd is.
Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 worden voertuigen worden geregistreerd voor € 18,-. Na 31 december 2021 moet het voertuig eerst goedgekeurd worden. Het voertuig wordt dan getoetst aan de goedkeuringseisen van toen het nieuw was. Over de kosten valt weinig te zeggen.
Ja, en de kentekenplaat moet zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten?

Heeft u nog vragen over het doorgeven van uw kentekennummer van uw (land)bouwvoertuig? Of heeft u vragen over uw verzekering(en)? Stel uw vraag via de mail of bel naar 079 - 3 204 583. Wij helpen u graag. Bent u verzekerd via een assurantieadviseur? Hij of zij staat klaar om u verder te helpen.