Mediation & rechtspraak Mediation is soms een betere oplossing is voor een juridisch probleem dan een rechtszaak.

Mediation en rechtspraak

Stelt u zich eens voor: uw werkgever wil u ontslaan, u heeft ruzie met de buren of er is gedoe over een erfenis. Dat is nooit prettig. Een rechtszaak kan dan de enige manier lijken om uw juridische probleem op te lossen, maar mediation is soms beter.

Wat is mediation?

Bij mediation gaan u en uw tegenpartij onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek. De mediator is een neutrale en onpartijdige gespreksleider. In mediation zoekt u samen met de tegenpartij naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. En als beide partijen bereid zijn om met elkaar te praten en naar een oplossing te zoeken, is er een grote kans dat mediation slaagt.

Voordat de mediation begint, maakt de mediator afspraken met beide partijen. Dat begint met het ondertekenen van een mediation-overeenkomst. Daarin staat wat het probleem is en aan welke spelregels u, de tegenpartij en de mediator zich moeten houden.

Wat zijn de voordelen van mediation?

De reden waarom mediation soms beter is dan een rechtszaak, is uit te leggen aan de hand van meerdere voordelen.

Vrijwillig

Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Beide partijen moeten bereid zijn met elkaar in gesprek te gaan. Die vrijwilligheid zorgt ervoor dat de partijen gemotiveerd zijn om het probleem op te lossen. Een rechtszaak is juist niet gebaseerd op vrijwilligheid.

Vertrouwelijk

Een van de belangrijkste voordelen van mediation is dat de inhoud van de mediation geheim is. Zo kunt u veilig met de tegenpartij overleggen. U hoeft niet bang te zijn dat wat u in de mediation zegt, later in een rechtszaak tegen u wordt gebruikt.

Sneller zekerheid

Mediation is informeler en sneller dan een rechtszaak. U en de tegenpartij kunnen op korte termijn met elkaar in gesprek en op zoek gaan naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Bij mediation houden u en de tegenpartij dus de regie: u spreekt met de mediator af wanneer en hoe vaak u in gesprek gaat.

Een rechtszaak loopt juist via vaste procedureregels. Daardoor kan een rechtszaak zomaar een half jaar tot een jaar duren. Zelfs een spoed rechtszaak, een ‘kort geding’, kan maanden duren. En als de rechtszaak afgerond is, komt er misschien nog een hoger beroep. Al die tijd is er onzekerheid over de uitkomst en weet u niet of u wint, of verliest of gedeeltelijk gelijk krijgt en wanneer u dat dan hoort.

Allebei tevreden

Als u en de tegenpartij in de mediation een oplossing bereiken, wordt die vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Er kan dus geen langdurige rechtszaak meer komen. Uw onzekerheid is beëindigd en u weet waar u aan toe bent. En omdat u die oplossing samen met de tegenpartij heeft bedacht, is de kans groot dat u allebei tevreden bent met die oplossing. Ook is de kans groot dat het probleem niet terugkeert.

Niet-juridische zaken bespreken

In mediation kunnen trouwens ook niet-juridische zaken aan de orde komen. Zo kunnen u en de tegenpartij bijvoorbeeld met elkaar afspraken maken over hoe beiden u in het vervolg met elkaar omgaat. Een rechter bemoeit zich niet met dit soort zaken. Dus als u – bijvoorbeeld als buren – nog met elkaar te maken blijft hebben, is ook dat een voordeel.

Wat doet de mediator?

De mediator is opgeleid om mensen te helpen op een opbouwende, positieve manier met elkaar te overleggen. De mediator helpt u en de tegenpartij om naar elkaars belangen te kijken en samen de beste oplossing te bereiken. Bovendien is de mediator neutraal en onpartijdig. Hij is geen rechter en neemt geen beslissingen over de uitkomst. Die beslissingen neemt u zelf.

Heeft u behoefte aan een gesprek over mediation? Dan kunt u uiteraard altijd telefonisch contact met ons opnemen. Jaap van Dis, de MfN-geregistreerde mediator van Klaverblad Rechtsbijstand Stichting, staat u graag te woord.

U kunt hem op werkdagen (behalve woensdagen) bereiken op telefoonnummer 079 – 3 204 257.

Dit artikel is geschreven door mr. J. van Dis, jurist en MfN Registermediator

      Lees meer over de Klaverblad Rechtsbijstandverzekering