Schade door klussen in huis

Schade door klussen in huis Met een paar voorbeelden leggen wij uit welke schade door klussen wel en niet verzekerd is.

Schade na klussen in huis

Klussen in huis, we doen het allemaal wel eens. Helaas ligt klusschade altijd op de loer. Soms door onhandigheid en soms gewoon door dikke pech. Ga je in huis verbouwen of ben je van plan om wat uitgestelde klusjes in huis op te pakken? Probeer schade door klussen in huis te voorkomen met onze tips en ontdek welke klusschade wel en niet verzekerd is.

5 tips om schade tijdens het klussen te voorkomen

Schade door klussen heb je niet altijd zelf in de hand, maar er zijn wel een paar handige preventietips die helpen klusschade te voorkomen. Lees je mee?

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek van tevoren uit wat er moet gebeuren en hoe u dit gaat doen. Haal ook de juiste klusspullen in huis als je deze nog niet hebt.
  2. Voorkom letselschade door klussen door altijd beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen.
  3. Doet je boormachine het nog goed en is je ladder nog stevig? Check voor het klussen altijd even of het benodigde gereedschap en andere klusmiddelen klaar voor gebruik zijn.
  4. Ruim voordat je aan de slag gaat nog één keer goed je werkplek op, zodat je alle ruimte hebt om veilig te klussen.
  5. Heb je echt twee linkerhanden of twijfel je over de moeilijkheid van de klus in huis? Vraag dan een klusjesman om het te doen. Eventuele schade is dan via de klusjesman verzekerd.

Schade door klussen: wat is wel en niet verzekerd?

Schade die ontstaan is door klussen in huis is of verzekerd via je inboedel- of woonhuisverzekering. Klusschade is meestal verzekerd, maar niet altijd. Dit is een lastig verschil. Het gaat er om of de schade een direct gevolg van het klussen is of dat de schade niet rechtstreeks door het klussen is veroorzaakt. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden om het verschil uit te leggen.

Schade door klussen verzekerd via de Klaverblad Inboedelverzekering

Zoals we hierboven al uitlegden, is schade door klussen in huis in sommige gevallen verzekerd via de inboedelverzekering. Onder de inboedelverzekering vallen spullen in huis zoals meubels, tapijt en een tv. In de tabel hieronder zie je een paar voorbeelden van wat er onder de inboedelverzekering wel en niet verzekerd is bij schade door klussen in huis.

Wel verzekerd Niet verzekerd
Tijdens het in elkaar zetten van je nieuwe kast struikel je en de lade, die je net in elkaar had gezet, valt om. De lade heeft schade. Je hebt een nieuwe kast gekocht en bent hem in elkaar aan het zetten en maakt hierbij iets stuk van de kast.
Je hebt de luxaflex die je net gekocht hebt klaargezet om op te hangen. Als je langsloopt stoot je er tegenaan en valt de luxaflex. Hij raakt beschadigd. Je hangt je nieuwe luxaflex op, draait er schroeven in en schiet uit met de schroevendraaier en beschadigt de luxaflex.
Je hebt alles afgedekt om de muren te witten. Als je klaar bent, loop je met de verfpot weg en struikel je. De verf valt over de tapijten vloerbedekking. Tijdens het ophangen van de nieuwe luxaflex laat je hem vallen, de luxaflex is kapot

Schade door klussen verzekerd via de Klaverblad Woonhuisverzekering

Heeft het klussen niet schade aan je inboedel veroorzaakt, maar juist aan de woning zelf of iets wat eraan vastzit? Dan valt de klusschade onder de woonhuisverzekering. Denk hierbij aan houten vloeren, leidingen of inbouwapparatuur, zoals een vaatwasmachine. In de volgende tabel vind je wat voorbeelden van wel en niet verzekerde klusschade onder de woonhuisverzekering.

Wel verzekerd Niet verzekerd
Je bouwt de nieuwe vaatwasser in, krijgt trek, pakt iets uit het keukenkastje erboven en er valt een blik uit het kastje bovenop de vaatwasser die je aan het inbouwen was. Die raakt beschadigd. Je verplaatst (zelf) een verwarming en er ontstaat waterschade door het water uit de verwarming of een leiding.
Bij het inbouwen van de nieuwe vaatwasser laat je de hamer op het parket vallen waardoor er een put in het parket zit. Je monteert zelf een kraan en er ontstaat waterschade.
Je gaat een plankje of schilderij ophangen en boort door de gasleiding, tenzij het logisch is dat er op die plek een gasleiding had kunnen zitten. Je hangt zelf een nieuwe toiletpot op, maar laat hem tijdens het ophangen vallen.
Je wilt je waterleiding omleggen en beschadigt de waterleiding. De reparatie van de leiding is gedekt, maar de gevolgschade niet. Je bouwt de nieuwe vaatwasser in, maar terwijl je hem op zijn plek duwt, duw je te hard en de vaatwasser gaat stuk.
Je tilt de nieuwe toiletpot de trap op om hem naar het toilet te tillen waar je hem zelf wil gaan ophangen en laat hem vallen. Je wil je gasleiding omleggen en boort door de gasleiding.

Schade door klussen melden

Is de schade door klussen ontstaan door bijvoorbeeld een ongelukje in huis en ben je bij ons verzekerd? Dan kun je via uw verzekeringsadviseur of met het online formulier de schade door klussen melden. Wij helpen u graag!

Meer preventietips