7 tips voor een veilige reis naar school Kinderen zijn weer terug naar school. Help ze dit op een veilige manier doen met deze 7 tips.

Doei vakantie, hallo school! 7 tips voor een veilige reis naar school.

Het nieuwe schooljaar is van start! We gaan weer massaal onderweg naar school: in de auto, op de fiets of met de benenwagen. Dat doen we natuurlijk zo makkelijk én zo veilig mogelijk. Met de tips hieronder lukt dat zeker.

Tip 1. Haastige spoed is zelden goed

Bij haast gaat er vaak van álles mis: de broodtrommel staat nog op het aanrecht, de deur trekt u dicht met de sleutels er nog in en het t-shirt van uw kind zit binnenstebuiten. In de auto of op de fiets heeft een foutje door haast nog veel grotere gevolgen. Neem daarom altijd ruim de tijd. Toch te laat vertrokken? Haal even drie keer diep adem en blijf rustig. Liever wat te laat op school dan een ongeluk in het verkeer.

Tip 2. De auto blijft thuis

Brengt u uw kind ’s ochtends met de auto naar school? Dat lijkt heel makkelijk en veilig, maar is vaak helemaal niet nodig. Pak eens de fiets of ga lekker wandelen! Dat is leerzaam voor je kind, gezond voor jullie allebei en veiliger voor iedereen. Hoe minder auto’s rond de school, hoe rustiger en overzichtelijker. Toch met de auto? Parkeer dan een paar straten verderop en loop het laatste stukje. Zo voorkomt u drukte bij het schoolplein. In deze coronatijden nog eens extra mooi meegenomen!

Komt u terug van vakantie?

Hopelijk heeft u een fijne vakantie heeft gehad! Bent u in het buitenland geweest? Dan moet u mogelijk in thuisquarantaine. Wij leggen het u uit.

Wel of geen thuisquarantaine?

Tip 3. Laat uw kind zelf naar school fietsen of lopen

Vanaf een jaar of negen, zijn veel kinderen klaar voor de volgende stap: zelf naar school gaan. Dat kan erg spannend zijn voor zowel u als uw kind, maar het is vaak wel een goed idee. Het zorgt namelijk voor zelfstandigheid, zelfvertrouwen en verkeersinzicht. En dat is héél belangrijk in het drukke Nederland. Uw kind gaat natuurlijk niet zonder voorbereiding alleen op pad. Zorg dat hij of zij de (veilige) weg kent en de verkeersregels kan toepassen. Toch spannend? Samen met een vriend(innet)je is het vaak gezellig en minder eng.

Tip 4. Nieuwe school, nieuwe route. Oefen ‘m!

Spannend hoor, de brugklas! Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten en niet te vergeten, een nieuwe fietsroute. Fiets de weg van tevoren een paar keer samen om de route goed te leren kennen. Wat komen jullie allemaal tegen? Waar moet uw kind extra goed opletten? Doe dit alvast in de vakantie, want op de eerste schooldag aankomen met je moeder… Dat kan natuurlijk écht niet.

Tip 5. Verkeersregels? Check!

Rechts heeft voorrang, zebrapad = stoppen, hand uitsteken bij het afslaan, er zijn talloze verkeersregels. Als uw kind alleen naar school fietst, moet hij of zij de regels goed kennen én toepassen. En dat niet alleen, goed opletten is minstens zo belangrijk. Spreek daarom af dat de telefoon in de rugzak blijft. Minder afleiding en minder risico op een flinke boete.

Tip 6. Fietsen wordt leuker met een goede fiets

Als uw kind elke dag een lang stuk moet fietsen (heen én terug nog wel), is het wel zo fijn als dat niet hoeft op een oude rammelbak. Of nog wel erger, de roze prinsessenfiets die vijf jaar daarvoor nog hééélemaal het einde was. Investeer in een goede fiets waarop uw kind heel wat kilometers weg kan trappen. Dat is niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger.

Tip 7. Zorgeloos op weg met een goede fietsverzekering

Met de Klaverblad fietsverzekering laat u uw kind onbezorgd op pad gaan. Als de fiets gestolen wordt, zorgen wij er in sommige gevallen voor dat u een nieuwe kunt kopen. Bekijk hiervoor onze polisvoorwaarden. Raakt de fiets beschadigd bij een aanrijding? Dan zijn de reparatiekosten voor onze rekening*. Zo gaat het nieuwe schooljaar onbezorgd van start.

* Wel betaalt u een eigen risico van € 25,- en hangt de hoogte van de vergoeding af van de leeftijd van de fiets.

Meer over onze fietsverzekering