"Dankzij de vele vrijwilligers is 2020 voor ons toch een prachtig jaar geworden" Door de coronacrisis hebben sportverenigingen het lastig. Toch kijkt korfbalvereniging Dalto terug op een mooi 2020.

"Dankzij de vele vrijwilligers is 2020 voor ons toch een prachtig jaar geworden"

Een jaar zonder trainingen of wedstrijden, dat was wel even wennen voor korfbalvereniging Dalto in Driebergen. Maar stil zaten ze niet. Nee hoor, met hulp van sponsor Klaverblad en een hele hoop enthousiaste vrijwilligers hielden ze de moed erin. En hoe! Voorzitter Ben Mansvelder vertelt.

’’Korfbal wordt normaal gesproken 46 weken per jaar gespeeld. Binnen én buiten, het hele jaar door. In 2020 lag dat natuurlijk allemaal stil. Dat was een flinke overgang: van zo’n vol competitiejaar naar niks.

Zeker voor ons eerste team was het zuur. Zij spelen sinds vorig jaar in de topsportcompetitie: de Korfbal League. Net als de rest van de teams, hebben zij dit jaar stilgezeten. Maar sinds kort mag het weer! Met strenge maatregelen, dat wel. Zo testen we de spelers minstens één keer per week en spelen ze zonder publiek.

Het is wel heel dubbel. Onze andere teams willen natuurlijk ook niets liever dan weer korfballen. We zien het als een testcase: hoe gaat dit? Hopelijk kunnen we die lessen gebruiken om straks ook de andere competities weer stilletjes aan op te starten.

Daltolympics

Toen in het voorjaar de eerste coronagolf gaande was, waren we op zoek naar manieren om toch samen dingen te blijven doen. We hebben ons toen gewaagd aan de Daltolympics. Dat was een competitie met allemaal spellen thuis: van een hoge toren bouwen in je tuin tot theezakjes van een afstandje in de prullenbak mikken. Het eindigde met een online liveshow, een soort songfestival waarin we de winnaar bekend maakten. Dankzij Klaverblad vielen er mooie prijzen te winnen.

Toen zeiden we: goh, zoiets zouden we in de zomer wel weer willen doen. Klaverblad heeft ons toen geholpen met ons volgende project. Zo konden we in het sportpark hier toffe clinics geven. Het hoogtepunt was misschien wel aan het einde van het jaar. Toen hebben we een online pubquiz georganiseerd.

Die was niet alleen voor Dalto-leden, maar voor korfbalverenigingen uit heel Nederland. Dat zijn er 400 in totaal en er deden er maar liefst 150 mee. Het was echt een groot succes! Deels dankzij Klaverblad die wederom zorgde voor de prijzen. Dat waren geldbedragen die natuurlijk enorm welkom waren in dit rare jaar.

Samenwerking met Klaverblad

Als klap op de vuurpijl konden we de verlenging van onze samenwerking met Klaverblad bekendmaken. Daar zijn onze leden ontzettend blij mee. Zij zien ook hoeveel Klaverblad voor ons doet. De contributie is al lang niet meer gestegen, terwijl ze er steeds meer voor terugkrijgen. Er is in heel 2020 geen enkele opzegging binnengekomen.

Onze samenwerking met Klaverblad loopt al vier jaar en dat bevalt ontzettend goed. Klaverblad doet meer dan alleen geld storten. Ze zijn heel betrokken en toegankelijk. Dat viel me al op in mijn eerste gesprek met Angela, sponsormanager bij Klaverblad. Ze zei toen: ’’Na dit gesprek ga ik alle andere clubs die we sponsoren één voor één terugbellen’’. Die persoonlijke aanpak is toch fantastisch?

Waar ik het meest trots op ben? Op de vele vrijwilligers die al die geweldige activiteiten mogelijk hebben gemaakt. Van onze 450 leden zijn dat er 150. Het is zo leuk om voorzitter te zijn van zo’n loyale club. Er zit zo veel energie in. Dankzij hen is 2020 voor ons toch een prachtig jaar geworden.

Ik hoop dat we in 2021 weer samen kunnen genieten van de sport. En niet alleen van het korfbal zelf, maar ook het hele sociale stuk eromheen. Dat is óók de sportvereniging. Hopelijk staan we over een tijdje weer op ons eigen accommodatie. Lekker met een drankje in de hand nagenieten van een mooie wedstrijd. Met iederéén: van oudgediende tot de allerjongste jeugd.’’

’’Het werk dat we bij EcoWare doen, doet er écht toe’’

In 2020 doneerde Klaverblad 180 laptops aan Stichting EcoWare, een organisatie die mensen op weg helpt naar een betaalde baan. Daar werden de laptops opgeknapt en gedoneerd aan gezinnen die het nodig hebben. Adjunct-directeur Freddie Krullaars aan het woord.

Lees het interview