Een goed onderhouden cv-ketel Lees wat u zelf kunt doen aan cv-ketel onderhoud om er in de winter warm bij te zitten.

Een goed onderhouden cv-ketel

Cv-ketel onderhoud is een belangrijke klus die u voor de veiligheid door een erkende cv-ketel onderhoudsmonteur moet laten doen. Het liefste vóór de winter zodat u er dan wel warm en knus bijzit. Om het werk van de cv-ketel onderhoudsmonteur te ondersteunen, zijn er trouwens wel een aantal dingen die u zelf kunt controleren aan uw cv-ketel.

Waarom schakelt u een cv-ketel onderhoudsmonteur in?

Een slecht onderhouden cv-ketel is erg gevaarlijk en kan leiden tot het vrijkomen van giftige koolmonoxide. Daarom is het belangrijk om een grote onderhoudsbeurt altijd door een erkende cv-ketel onderhoudsmonteur te laten doen. Kies er eentje met een certificaat om meer garantie te hebben op een goede cv-ketel reparatie.

Wanneer moet u uw cv-ketel onderhouden?

Een goed onderhouden cv-ketel laat u niet in de kou staan. Het is daarom belangrijk om uw cv-ketel een grote beurt te geven vóórdat de Hollandse kou haar intrede doet. Door alle radiatoren open te draaien en te kijken hoe lang het duurt voordat ze warm zijn, kunt u de staat van uw cv-ketel testen. Ook zijn borrelende geluiden in de radiatoren een teken dat cv-ketel onderhoud nodig is.

Wat kunt u zelf controleren aan uw cv-ketel?

Ondanks dat u het daadwerkelijke onderhoud het beste door een erkende cv-ketel onderhoudsmonteur kunt laten doen, zijn er wel een aantal dingen die u zelf kunt controleren. Let dan op het volgende:

  • Controleer bij slechte of langzame verwarming altijd even de batterij van de thermostaat
  • De ideale waterdruk van uw cv-ketel ligt tussen de 1.2 en 2.0 bar. Controleer de waterdruk ongeveer elk half jaar.
  • Het bijvullen van de radiatoren is erg belangrijk bij een te lage waterdruk van uw cv-ketel
  • Het ontluchten van de radiatoren is noodzakelijk als er te veel lucht in uw cv-installatie zit en de verwarming het daardoor minder goed en snel doet

Wat is er verzekerd?

Heeft u een goed onderhouden cv-ketel, maar lekt hij? Onder de Klaverblad Woonhuisverzekering vergoeden wij de gevolgschade van de lekkage binnen de woning. De reparatie van de cv-ketel vergoeden we niet.

Een slecht onderhouden cv-ketel