Man hangt lamp op, vrouw geeft gereedschap aan

De Klaverblad woonhuisverzekering

De Klaverblad Woonhuis­verzekering

Uw huis is uw veilige plek en daar wilt u natuurlijk goed voor zorgen. Met onze woonhuisverzekering (=opstalverzekering) is uw woning gewoon goed verzekerd tegen schade.

  • Geen eigen risico, behalve bij schade door storm
  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • Bijgebouwen als schuurtjes tot 25m2 standaard meeverzekerd

Bereken en vraag aan

Woonhuisverzekering (= opstalverzekering)

U heeft een nieuwe woning gekocht, gefeliciteerd! Of heeft u al een opstalverzekering en wilt u overstappen? Schade door brand, storm of inbraak: er kan altijd zomaar wat gebeuren. Gelukkig bent u met onze woonhuisverzekering gewoon goed verzekerd. Een prettige gedachte toch? Dan kunt u in alle rust genieten van uw huis.

Woonhuisverzekering: wat is het?

Wist u trouwens dat een woonhuisverzekering gewoon een andere naam is voor een opstalverzekering? Opstal betekent bouwwerk — uw woning dus met alle bouwwerken die daarbij horen. Met een opstalverzekering verzekert u uw huis, schuur of schutting. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, leidingen en dakpannen. Maar ook aan sanitair, tuinschuttingen en kozijnen. Met een woonhuisverzekering bent u goed verzekerd tegen schade.

Wat is een woonhuisverzekering?

Uw opstalverzekering: één huis, één verzekering

Een woonhuisverzekering sluit u af per woning (en niet per persoon). Woont u samen? Dan heeft u maar één opstalverzekering nodig. Een dubbele verzekering vinden wij maar zonde van uw geld. Daarvan kunt u beter leuke dingen doen.

Dekking woonhuisverzekering

Wilt u een opstalverzekering afsluiten? Dan heeft u de keuze uit twee soorten: Royaal woonhuisverzekering en Budget woonhuisverzekering. De namen zeggen het al: de eerste is uitgebreider dan de tweede. Door de vetgedrukte inclusief en exclusief ziet u snel wat de verschillen in dekking zijn.

Royaal woonhuisverzekering Budget woonhuisverzekering
Brand of ontploffing Brand of ontploffing
Slecht weer, zoals storm, blikseminslag, inductie, hagel of regen inclusief inslaan van hagelstenen Slecht weer, zoals storm, blikseminslag, inductie, hagel of regen exclusief inslaan van hagelstenen
Inbraak, diefstal of vandalisme, inclusief vandalisme buitenkant woonhuis Inbraak, diefstal of vandalisme exclusief vandalisme buitenkant woonhuis
Lekkage door water uit leidingen, sanitair of apparaten inclusief losgeschoten vulslang Lekkage door water uit leidingen, sanitair of apparaten exclusief losgeschoten vulslang
Kosten om kapotte leiding, waaruit water in of onder het huis loopt, te repareren Kosten om kapotte leiding, waaruit water in of onder het huis loopt, te repareren
Een boom of ander voorwerp valt op uw huis Een boom of ander voorwerp valt op uw huis
Kosten om verontreinigde grond te saneren Kosten om verontreinigde grond te saneren
Vrijwel alle andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen, ook als u deze zelf veroorzaakt Vrijwel alle andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen, ook als u deze zelf veroorzaakt
Garantie tegen onderverzekeringen Garantie tegen onderverzekeringen

Bereken direct uw premie

Verzekering woonhuis: voor welk bedrag verzekert u uw woning?

En welke wordt het, Royaal of Budget? Om te bepalen voor welk bedrag u uw woning verzekert, moet u het te verzekeren bedrag berekenen. Voor welk bedrag u uw woning verzekert? Dit hangt af van hoeveel geld het kost om uw huis opnieuw te laten bouwen: de herbouwwaarde. Deze berekent u eenvoudig met de herbouwwaardemeter.

Kosten opstalverzekering

Wat een opstalverzekering kost, hangt af van bijvoorbeeld welke bouwmaterialen zijn gebruikt. Hout, steen of riet: hoe brandveiliger, hoe lager uw premie. Wij vertellen u graag meer over hoe de premie van onze woonhuisverzekering is opgebouwd.

Wat kost een woonhuisverzekering?

Wordt schade aan een tuin of bijgebouw ook gedekt door de woonhuisverzekering?

Met een opstalverzekering verzekert u ook andere zaken op hetzelfde stuk grond als uw woning, bijvoorbeeld:

Schade aan tuin of bijgebouw:

  • Bijgebouwen voor huishoudelijk gebruik en tot 25m2* (bijvoorbeeld schuren, garages of tuinhuisjes).
  • Kleine bouwsels die gefundeerd zijn (bijvoorbeeld hondenhokken of broeikassen).
  • Schuttingen, muurtjes en hekken die bij uw tuin horen.


*
bijgebouwen groter dan 25m2 kunt u meeverzekeren tegen een hogere premie

Heeft u door schade aan uw woning óók schade aan uw tuin? Dan krijgt u met uw Royaal woonhuisverzekering tot maximaal 25.000 euro voor herstel. Tuinschade door slecht weer, dieren, diefstal of vandalisme vergoeden wij niet. Met een Budget woonhuisverzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uw tuin.

Aanvullende glasverzekering

Uw opstalverzekering dekt alléén glasschade bij gebeurtenissen als inbraak, storm of brand. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw kind schiet een bal door de ruit, of u gooit een deur met glas nét iets te hard dicht. Wilt u glasschade óók verzekeren? Voor € 30,- per jaar heeft u al een aanvullende glasverzekering. Deze verzekering dekt ook het glas in bijvoorbeeld een windscherm of een terras- of balkonafscheiding.

Is een woonhuisverzekering (opstalverzekering) verplicht?

Of u verplicht bent om een woonhuisverzekering af te sluiten, hangt af van het soort woning waar u woont of gaat wonen. In het overzicht hieronder ziet u per soort woning of het afsluiten van een opstalverzekering verplicht is.

Is een opstalverzekering verplicht?
Heeft u een koophuis? Dan is een opstalverzekering meestal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.
Heeft u een koopappartement? Dan is een opstalverzekering vaak voor het hele gebouw in een keer geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Informeer bij uw VvE of dit voor u van toepassing is.
Heeft u een huurappartment? Dan is de eigenaar van uw woning verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Informeer bij uw verhuurder of dit voor u van toepassing is.

Woonhuisverzekering via de VvE

Als u in een appartement woont, dan is de opstalverzekering vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit betekent dat u meestal zelf geen woonhuisverzekering hoeft af te sluiten. Heeft u een luxe badkamer of keuken? Dan is het verstandig om deze extra te laten verzekeren. Zulke afwerkingen vallen vaak niet onder de opstalverzekering die uw VvE afsluit. Als de VvE niet actief is, dan moet u waarschijnlijk wél zelf een woonhuisverzekering afsluiten.

Hoe zit het met een woonhuisverzekering en de VvE?

Makkelijk overstappen naar Klaverblad

Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk om over te stappen naar Klaverblad. Via de Overstapservice kunt u heel eenvoudig gratis uw huidige verzekering opzeggen. In het stappenplan overstappen leest u precies hoe dit werkt en waar u nog even op moet letten.

Veelgestelde vragen over de woonhuisverzekering (opstalverzekering)

Alleen voor schade door storm geldt een eigen risico. Dit is € 250,- bij de Royaal woonhuisverzekering en € 450,- bij de Budget woonhuisverzekering.
Met een opstalverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw woonhuis door bijvoorbeeld water, brand, ontploffing, slecht weer, inbraak of vandalisme. Met een uitgebreide opstalverzekering bent u verder ook verzekerd voor schade door vrijwel alle andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen. Onze opstalverzekering noemen wij ‘woonhuisverzekering’.
Met een opstalverzekering verzekert u schade aan alles wat vastzit aan uw woning en wat u niet gemakkelijk los kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het dak, een schoorsteen, een regenpijp of een wastafel. Alles wat los zit of wat u gemakkelijk los kunt krijgen hoort bij uw inboedel. Bijvoorbeeld een bank, een tv of kliklaminaat. Schade aan uw inboedel kunt u verzekeren met onze inboedelverzekering.
Zowel de Budget woonhuisverzekering als de Royaal woonhuisverzekering heeft een garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat u nooit onderverzekerd bent wanneer de kosten van de schade aan uw woonhuis hoger zijn dan het verzekerde bedrag. Met een garantie tegen onderverzekering voorkomt u dat de kosten voor de schade niet volledig wordt vergoed.
Bij huizen die zijn gebouwd na 1944 is deze garantie onbeperkt. Bij oudere huizen vergoeden wij maximaal 150% van het verzekerde bedrag.
U kunt deze garantie krijgen als uw huis na 1900 is gebouwd en de herbouwwaarde lager is dan € 500.000,-. Vul onze waardemeter woonhuis in om de garantie te krijgen:
Waardemeter woonhuis
Wij baseren het verzekerde bedrag op de herbouwwaarde van uw huis. Dat is het bedrag wat het kost om uw huis helemaal opnieuw te bouwen. Dit bedrag is meestal lager dan de aankoopprijs. Voor de herbouwwaarde telt de waarde van de grond namelijk niet mee. Bovendien heeft de ligging van uw huis minder invloed op de herbouwwaarde dan op de aankoopprijs.
U kunt uw herbouwwaarde zelf berekenen met behulp van onze waardemeter woonhuis. Op basis van de inhoud, de soort woning en de afwerking van uw keuken en badkamer stelt u de herbouwwaarde vast.
Waardemeter woonhuis
Om ervoor te zorgen dat u goed verzekerd blijft, passen wij het verzekerde bedrag jaarlijks aan de bouwkosten aan. Dit noemen wij indexering van het verzekerde bedrag. Hiervoor kijken wij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Is de inhoud van uw woonhuis met meer dan 50 m³ toegenomen of heeft u een bijgebouw geplaatst met een oppervlakte van meer dan 25 m²? Dan moet u uw verbouwing in ieder geval aan ons doorgeven. Is dit allebei niet het geval? Dan hoeft u in principe niets te doen.
U kiest zelf of u per maand, per kwartaal of per jaar betaalt.
U betaalt de premie voor een verzekering vooruit. Dit kan betekenen dat wij de eerste keer meer dan één termijnpremie afschrijven. U vindt op de afrekening van het polisblad welk bedrag wij de eerste keer voor welke periode afschrijven. Daarna betaalt u gewoon de afgesproken termijnpremie die op de polis staat.
Bel ons op nummer 079 - 3 204 549. Wij mailen u dan direct een betaallink om uw premie via Ideal naar ons over te maken. Zo weet u zeker dat uw betaling correct en direct bij ons binnenkomt.
Er is geen opzegtermijn. U kunt uw verzekering elk moment stopzetten. De verzekering stopt dan op de dag dat wij uw opzegging ontvangen. Of op een door u bepaald later moment als u dat wilt.
Heeft u een assurantieadviseur? Dan moet u uw verzekering via hem of haar opzeggen. Heeft u geen assurantieadviseur? Dan kunt u uw verzekering rechtstreeks bij ons opzeggen met behulp van ons online opzegformulier:
Verzekering opzeggen
Meer informatie over het betalen van uw premie en over hoe wij omgaan met betalingsachterstanden leest u op de pagina Betalen en betalingsachterstanden.
Heeft u een assurantieadviseur? Dan kunt u bij schade het beste zo snel mogelijk contact met hem of haar opnemen. Regelt u zelf uw verzekeringen? Dan kunt u de schade bij ons melden met behulp van ons online formulier:
Claim indienen

Let op: Doe bij inbraak of vandalisme ook zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Stuur een kopie van het proces-verbaal op naar uw assurantieadviseur of naar ons.
Als u een woonhuisverzekering heeft aangevraagd kijken wij of we alle informatie hebben gekregen die we nodig hebben. Als we meer informatie willen hebben, dan nemen we contact met u op. Als we uw aanvraag accepteren dan sturen we u de polis zo snel mogelijk toe.
Nee, wij accepteren aanvragen niet altijd. Als we uw aanvraag afwijzen, dan laten we dat zo snel mogelijk weten.

Staat uw vraag er niet bij, of vindt u het antwoord niet duidelijk genoeg? Stel uw vraag dan via ons contactformulier of bel ons op: 079 - 3 204 549.

Bereken direct uw premie

Meer informatie

Meer informatie over onze woonhuisverzekering en onze dienstverlening vindt u in de volgende documenten:

Op onze verzekeringskaarten vindt u meer informatie over onze woonhuisverzekering. De verzekeringskaarten helpen u om onze woonhuisverzekering te vergelijken met de woonhuis- of opstalverzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart Budget woonhuisverzekering

Verzekeringskaart Royaal woonhuisverzekering

Blogs over woonhuis

Een goed onderhouden cv-ketel

Lees wat u zelf kunt doen aan cv-ketel onderhoud om er in de winter warm bij te zitten.
Lees meer

Schade door huisdieren en kinderen

Voor welke ongelukjes door uw kind of huisdier bent u nou eigenlijk verzekerd? Wij leggen het uit.
Lees meer

Schade door klussen in huis

Met een paar voorbeelden leggen wij uit welke schade door klussen wel en niet verzekerd is.
Lees meer

Laat u adviseren

Welke verzekering het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

Vraag advies aan een assurantieadviseur.

Vind een assurantieadviseur

Verzeker u zelf online

U regelt snel en gemakkelijk uw eigen woonhuisverzekering.

Bereken en vraag aan