Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
U heeft een nieuwe woning gekocht, gefeliciteerd! Of heeft u al een woonhuisverzekering en wilt u overstappen naar Klaverblad Verzekeringen? Schade door brand, storm of inbraak: er kan altijd zomaar wat gebeuren. Gelukkig bent u met onze woonhuisverzekering gewoon goed verzekerd. Een prettige gedachte toch?
Wat is een woonhuisverzekering precies?
Met een woonhuisverzekering bedoelen wij hetzelfde als een opstalverzekering. Opstal betekent namelijk bouwwerk. Een woonhuisverzekering verzekert uw huis, schuur of schutting en alle andere bouwwerken die erbij horen. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, leidingen en dakpannen. Maar ook aan sanitair, tuinschuttingen en kozijnen. Met een woonhuisverzekering bent u goed verzekerd tegen schade. Lees hier wat er nog meer onder een woonhuisverzekering valt.
Dekking woonhuisverzekering
Wij bieden de Royaal woonhuisverzekering aan. In het overzicht hieronder ziet u welke gebeurtenissen allemaal onder de dekking van deze verzekering vallen*.
* Dit is een verkorte weergave van de dekking die onze Woonhuisverzekering biedt volgens de meest recente voorwaarden BW22. Bekijk deze polisvoorwaarden voor een volledig overzicht. Heeft u voor 6 oktober 2022 bij ons een woonhuisverzekering afgesloten? Dan kunnen voor u andere voorwaarden gelden. Op uw polisblad vindt u welke voorwaarden voor u van toepassing zijn.
Bereken direct uw premie
Verzekering woonhuis: voor welk bedrag verzekert u uw woning?
Om te bepalen voor welk bedrag u uw woning verzekert, moet u het te verzekeren bedrag berekenen. Voor welk bedrag u uw woning verzekert? Dit hangt af van hoeveel geld het kost om uw huis opnieuw te laten bouwen. U berekent dat gemakkelijk met de herbouwwaardemeter. Daarnaast vertellen we u graag meer over hoe de premie van een woonhuisverzekering is opgebouwd.
Vraag uw adviseur naar onze woonhuisverzekering
Precies weten welke woonhuisverzekering het beste bij u past? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Een adviseur helpt u graag bij het vinden van een woonhuisverzekering die daar bij aansluit.
Zoek een adviseur
Wordt schade aan een tuin of bijgebouw ook gedekt door de woonhuisverzekering?
Heeft een verzekerde gebeurtenis als gevolg dat andere zaken op uw stuk grond schade oplopen? Voor het volgende geldt dat u dan ook verzekerd bent:
- Bijgebouwen voor huishoudelijk gebruik en tot 25m* (bijvoorbeeld schuren, garages of tuinhuisjes).
- Kleine bouwsels die gefundeerd zijn (bijvoorbeeld hondenhokken of broeikassen).
- Schuttingen, muurtjes en hekken die bij uw tuin horen.
* bijgebouwen groter dan 25m2 kunt u meeverzekeren tegen een hogere premie
Heeft een verzekerde gebeurtenis als gevolg dat ook uw tuin schade heeft opgelopen? Dan krijgt u met uw Royaal woonhuisverzekering tot maximaal 25.000 euro voor het herstellen van uw tuin. Schade aan uw tuin door slecht weer, dieren, diefstal, vandalisme of ongelukjes vergoeden wij niet.
Verplicht vanaf 1 juli 2022: een rookmelder op elke verdieping
Wist u dat het in Nederland vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben? Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Zeker als u slaapt, ruikt u niets en wordt u van rooklucht dus ook niet wakker. Van het geluid van een rookmelder gelukkig wel. Het alarm van een rookmelder waarschuwt u dat er brand is en de rooklucht zich door uw woning verspreid. En hoe eerder u gealarmeerd wordt, hoe meer tijd u heeft om uw huis veilig te verlaten. Meer informatie over rookmelders leest u op de website van de brandweer.
Aanvullende glasverzekering
Uw opstalverzekering dekt alléén glasschade bij gebeurtenissen als inbraak, storm of brand. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw kind schiet een bal door de ruit of u gooit een deur met een glazen ruit nét iets te hard dicht waardoor deze ruit barst. Wilt u glasschade óók verzekeren? U sluit de module Glas aanvullend af bij uw Klaverblad woonverzekeringen. Deze verzekering dekt ook het glas in bijvoorbeeld een windscherm of een terras- of balkonafscheiding.
Is een woonhuisverzekering (opstalverzekering) verplicht?
Of u verplicht bent om een woonhuisverzekering af te sluiten, hangt af van het soort woning waar u woont of gaat wonen. In het overzicht hieronder ziet u per soort woning of het afsluiten van een opstalverzekering verplicht is.
|
Is een opstalverzekering verplicht? |
Heeft u een koophuis?
|
Een opstalverzekering is (meestal) verplicht bij het afsluiten van uw hypotheek. Dit kunt u navragen bij uw hypotheekverstrekker.
|
Heeft u een koopappartement?
|
Een opstalverzekering is vaak voor het hele gebouw op een collectieve manier afgesloten via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Informeer bij uw VvE of dit voor u van toepassing is. Vaak betreft dit een beperkte dekking. Wilt u uw eigen verbeteringen aan uw huis meeverzekeren en een uitgebreidere dekking? Dan kunt u bij ons eigenarenbelang meeverzekeren. Informeer bij uw VvE voor de dekking van uw woonhuisverzekering.
|
Heeft u een huurwoning?
|
Dan hoeft u geen woonhuisverzekering af te sluiten omdat u geen eigenaar bent van de woning.
|
Klaverblad pakketkorting tot wel 10%
Sluit u verschillende soorten verzekeringen uit het Verzekeringspakket voor particulieren af via een verzekeringsadviseur? Dan kunt u profiteren van pakketkorting tot wel 10%. Dat loopt lekker op! Vraag uw adviseur naar de pakketkorting van Klaverblad.
Veelgestelde vragen over de woonhuisverzekering
Over de verzekering
Wat is een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw woonhuis door bijvoorbeeld water, brand, ontploffing, slecht weer, inbraak of vandalisme. Met een uitgebreide opstalverzekering bent u verder ook verzekerd voor schade door vrijwel alle andere plotselinge en onverwachte gebeurtenissen. Onze opstalverzekering noemen wij ‘woonhuisverzekering’.
Waarop wordt het verzekerde bedrag gebaseerd?
Wij baseren het verzekerde bedrag op de herbouwwaarde van uw huis. Dat is het bedrag wat het kost om uw huis helemaal opnieuw te bouwen. Dit bedrag is meestal lager dan de aankoopprijs. Voor de herbouwwaarde telt de waarde van de grond namelijk niet mee. Bovendien heeft de ligging van uw huis minder invloed op de herbouwwaarde dan op de aankoopprijs.
Het verzekerde bedrag stijgt automatisch mee met bouwkosten. Wat houdt dit precies in?
Om ervoor te zorgen dat u goed verzekerd blijft, passen wij het verzekerde bedrag jaarlijks aan de bouwkosten aan. Dit noemen wij indexering van het verzekerde bedrag. Hiervoor kijken wij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Wat moet ik doen als ik mijn woonhuis heb verbouwd?
Is de inhoud van uw woonhuis met meer dan 50 m³ toegenomen of heeft u een bijgebouw geplaatst met een oppervlakte van meer dan 25 m²? Of doet u vanwege een verbouwing een aanpassing in de bouwaard of dakbedekking van de woning? Dan moet u uw verbouwing in ieder geval aan ons doorgeven. Is dit allebei niet het geval? Dan hoeft u in principe niets te doen.
Over betalen en opzeggen
Hoe vaak wordt mijn premie afgeschreven?
U kiest zelf of u per maand, per kwartaal of per jaar betaalt.
De eerste afgeschreven premie is hoger dan verwacht. Hoe kan dat?
U betaalt de premie voor een verzekering vooruit. Dit kan betekenen dat wij de eerste keer meer dan één termijnpremie afschrijven. U vindt op de afrekening van het polisblad welk bedrag wij de eerste keer voor welke periode afschrijven. Daarnaast is het mogelijk dat u bijvoorbeeld midden in de maand uw verzekering afsluit. In dat geval zit in de eerste afschrijving de eerste termijnpremie plus de premie voor de dagen van die maand. Daarna betaalt u gewoon de afgesproken termijnpremie die op de polis staat.
Wat is de opzegtermijn van mijn woonhuisverzekering?
Er is geen opzegtermijn. U kunt uw verzekering elk moment stopzetten. De verzekering stopt dan op de dag dat wij uw opzegging ontvangen. Of op een door u bepaald later moment als u dat wilt.
Over schade
Over mijn aanvraag
Wat gebeurt er nadat ik een woonhuisverzekering heb aangevraagd?
Als u een woonhuisverzekering heeft aangevraagd kijken wij of we alle informatie hebben gekregen die we nodig hebben. Als we meer informatie willen hebben, dan nemen we contact met u op. Als we uw aanvraag accepteren dan sturen we u de polis zo snel mogelijk toe.
Accepteren jullie mijn aanvraag voor een woonhuisverzekering altijd?
Nee, wij accepteren aanvragen niet altijd. Als we uw aanvraag afwijzen, dan laten we dat zo snel mogelijk weten.
Staat uw vraag er niet bij, of vindt u het antwoord niet duidelijk genoeg? Stel uw vraag dan via ons contactformulier of bel ons op: 079 - 3 204 549.
Bereken direct uw premie
Meer informatie over onze woonhuisverzekering en onze dienstverlening vindt u in de volgende documenten:
Op onze verzekeringskaarten vindt u meer informatie over onze woonhuisverzekering. De verzekeringskaarten helpen u om onze woonhuisverzekering te vergelijken met de woonhuis- of opstalverzekeringen van andere aanbieders.
Verzekeringskaart Royaal woonhuisverzekering
Blogs over woonhuis
Vraag uw adviseur naar onze verzekeringen
Precies weten welke verzekering het beste bij u past? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Een adviseur helpt u graag bij het vinden van een verzekering die daar bij aansluit.
Ontvang passend advies
Bereken alvast uw premie
Wilt u alvast de premie van uw woonhuisverzekering berekenen? Dat kan gewoon via onze eigen website. Ook heeft u hier de mogelijkheid om direct zelf uw verzekering online af te sluiten.
Bereken uw premie