Hoe vaak regent het eigenlijk in Nederland? Het regent niet vaak in Nederland, maar wel steeds harder. Met name in de zomer en de herfst kan het flink plenzen. En laat daardoor nu juist de kans op een overstroming toenemen.

Hoe vaak regent het eigenlijk in Nederland?

Volgens het KNMI regent het in Nederland gemiddeld 192 dagen per jaar. In ons land valt jaarlijks ongeveer 850 millimeter neerslag. Dat was zo'n 60 jaar geleden nog gemiddeld 780 milimeter. Best een flinke toename dus. Die buien vallen vrij gelijkmatig verspreid over het hele jaar. Maar als er buien vallen, met name in de zomer en de herfst, kunnen dit flinke buien zijn.

Steeds meer regen

Hoewel het KNMI aangeeft dat het de afgelopen jaren niet vaker is gaan regenen, is het daarentegen wel harder gaan regenen. Tijdens de natste dagen is de jaarlijke hoeveelheid neerslag zelfs verdubbeld. En laat dat nu juist de kans op een overstroming doen toenemen. Vooral wanneer het water in de straat of in je tuin niet goed kan weglopen, bijvoorbeeld door te veel tegels, kan dat wateroverlast veroorzaken. Lees hier wat je kunt doen bij overstromingsgevaar.

Waar regent het wanneer het meest?

Er zijn nogal wat verschillen per seizoen en per regio. Aan de kust is het in het voorjaar droger dan in het opwarmende binnenland. Dit komt door het koudere zeewater. Omdat het in de zomer in het binnenland het warmst is, ontstaan daar de zwaarste buien.

In de herfst is het aan de kust juist natter door het warmere zeewater. In het binnenland koelt het sneller af dan aan de kust. In de winter zijn de verschillen minder groot en de buien minder heftig, maar houdt de regen wel juist weer langer aan.

Wat is een heftige regenbui?

Het KNMI spreekt van een wolkbreuk bij 25 of meer millimeter in een uur en/of minstens 10 millimeter in 5 minuten. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld 5 keer per jaar een hoeveelheid van minstens 20 tot 24 mm binnen een dag. Gemiddeld 2 keer per jaar valt er binnen een dag zelfs 26 tot 32 mm. En eens in de 10 jaar 50 tot 60 mm regen op een dag.

Tips tegen wateroverlast

Tips ontdekken om wateroverlast te voorkomen? Bekijk dan vooral ook even onze andere Maak plaats voor groen blogs.

Meer blogs