Interview Patrick Kuster Tijdens een grote brandschade van een meneer op leeftijd keken adviseur Patrick Kuster en Klaverblad naar de persoon achter de schadeclaim om écht te helpen.

’’Patrick Kuster van Hypotheek en Verzekeren: “als je samen mensen op de eerste plaats zet, dan geeft dat voor alle partijen het beste resultaat’’

De waarde van een goede verzekering wordt pas zichtbaar op het moment dat er schade is. Persoonlijk contact met je adviseur en het hebben van vertrouwen in je verzekeraar kan in zo’n situatie het verschil maken voor de klant. Zo bleek ook tijdens een grote brandschade bij een klant van adviseur Patrick Kuster. Toen de 79-jarige meneer bij het bakken van een biefstukje een vlam in de pan veroorzaakte, waren zowel de materiële als de immateriële gevolgen groot. Patrick legt uit hoe een bijzondere samenwerking tussen hem en Klaverblad ervoor zorgde dat zijn klant geholpen werd met meer dan alleen geld.

Elkaar leren kennen

“Iets meer dan een jaar geleden ben ik mijn eigen kantoor begonnen, Hypotheek en Verzekeren. Ik kreeg een klant die zich wilde verzekeren bij Klaverblad, maar mijn aanstelling was nog niet helemaal rond. Soms duurt dat even. Je moet door de molen heen. Ik had contact met Marjo Bosman (accountmanager, regio Noord-Holland). Zij zei me: ‘geen probleem, dat regelen we’. Ik kon bellen met de afdeling, legde de situatie uit en zo kon mijn klant zich alsnog verzekeren bij hen. Dat rechtstreekse contact is erg fijn. Pas dan weet je van elkaar hoe je in de wedstrijd zit. Als ik met Klaverblad bel, dan krijg ik direct persoonlijk contact. En dat wat me beloofd wordt, gebeurt ook. Onze samenwerking verloopt heel normaal. En dat begin ik steeds specialer te vinden.”

De impact inschatten

“Naar mijn mening moet prijs niet de belangrijkste factor zijn bij het aangaan van een verzekering. Het gaat juist om de voorwaarden en hoe een verzekeraar je helpt. Dit gevoel werd bij mij versterkt tijdens een grote brandschade van een klant van mij. Het ging hierbij om een alleenstaande meneer van 79 die verzamelaar is en thuiszorg krijgt in verband met lichamelijke beperkingen. Al snel bleek de grootte van de impact. We hadden niet alleen te maken met de schade aan het huis en zijn spullen, maar ook met zijn gezondheid en huisvesting. Hij lag de eerste paar dagen na de brand in het ziekenhuis. Na een paar dagen moest hij daar weg, maar naar zijn eigen huis kon hij niet. Op dat moment was er niemand die voor hem klaarstond en belangrijke beslissingen kon nemen. Ik ben met Klaverblad gaan bellen en stelde hen de vraag: ‘hoe gaan we deze man helpen’?

Oog voor het menselijke aspect

“Patricia van der Ham, de schadebehandelaar vanuit Klaverblad, nam vanaf het begin alle tijd voor het persoonlijke deel van deze schade. Zij en ik hebben wel tientallen telefoontjes gepleegd om voor meneer passende huisvesting te vinden. We zijn daar allebei heel ver in gegaan en versterkten elkaar hierin. Het was echt een wisselwerking: ‘als jij nou persoon A belt, dan bel ik persoon B’. We zorgden ervoor dat hij in een hotel kon blijven, er een maatschappelijk werker kwam en dat ook zijn thuiszorg en medicatie daar kon komen. Dit hebben we echt samen gedaan. Het is fijn om te zien dat er bij een verzekeraar oog is voor het menselijke aspect. Dat niet geld op de eerste plaats wordt gezet. Als je mensen op de eerste plaats zet in je samenwerking, dan geeft dat voor alle partijen het beste resultaat.”

kim lagerweij foto

Klaverblad staat bij een schadeclaim naast de mens

Kim Lagerweij, teamleider Schade Brand & Varia: “Ook in veranderende tijden is en blijft persoonlijk contact voor ons de basis in alles wat we doen. Het gaat niet om snel een schade afhandelen, maar in dit geval wil je er voor meneer zijn, luisteren naar zijn verhaal en begrip tonen voor de situatie. Dat is wat Patricia én Patrick met hun volle aandacht hebben gedaan en zo blijft er verbinding tussen alle partijen.”

Het verschil maken

“Ondertussen moest er ook naar de materiële schade gekeken worden. Om dit goed te kunnen beoordelen, moet na een brand eigenlijk het hele huis leeggehaald worden. Meneer had heel veel spullen die hij niet weg wilde doen. Spullen die niet per se veel euro’s waard waren, maar voor hem wel veel emotionele waarde hadden. We hebben hier open gesprekken over gevoerd en Klaverblad dacht mee over een oplossing die voor hem fijn zou voelen. Hij kreeg de ruimte om op adem te komen en de tijd om na te denken over wat er met zijn spullen moest gebeuren. Er werd gewacht met het schoonmaken van het huis totdat twee kennissen namens hem al zijn spullen rustig hadden uitgezocht. Hierin heeft Klaverblad voor meneer echt het verschil gemaakt.”

Samen helpen

Er voor een ander zijn op het moment dat iemand dat echt nodig heeft. Dat is en blijft voor ons de kern van verzekeren. Bent u adviseur en denkt u hier hetzelfde over? We werken graag met u samen, zodat we ook samen mensen kunnen helpen.

Lees meer