“Nu is het: ik ben Iris, en o ja, ik heb reuma…” Iris is zelfstandig ondernemer en heeft reuma. Om minder pijn te ervaren tijdens haar kantoorwerk en eventuele arbeidsongeschiktheid te voorkomen, schakelde ze als verzekerde preventief onze hulp in.

Zelfstandig ondernemer Iris: “Nu is het: ik ben Iris, en o ja, ik heb reuma…”

Iris is zelfstandig ondernemer en heeft op haar drieëndertigste de diagnose reumatoïde artritis gekregen. Een vorm van reuma dus. Hevige pijnaanvallen in haar pols en vingers maken haar werk als interim projectmanager soms lastig. Vooral het typen van teksten. Als verzekerde bij Klaverblad nam zij het heft in eigen handen om zo ergere klachten te voorkomen. Ze vroeg ons om hulp en spreekt nu haar teksten in via spraakherkenningssoftware.

Reuma is een heftige diagnose om te krijgen, zeker op zo’n jonge leeftijd. Hoe ga je daarmee om?

“Bij reuma dacht ik eigenlijk meer aan oudere mensen. Ik had in ieder geval nooit verwacht zoiets zelf rond mijn dertigste te krijgen. Ze weten ook nog niet zo goed waar het vandaan komt. Het is gewoon pech hebben. Bij mij begon het met een ontsteking in mijn pols, wat uitstraalde naar mijn arm. Inmiddels heb ik de pijnaanvallen ook in mijn knieën, tenen, voeten, ellenbogen en schouders gehad. Zo’n aanval is het beste te omschrijven als een soort vlammende pijn waarvan je niet kan slapen. Jezelf bewegen, is dan haast niet te doen.”

Wat betekent reuma voor je werk als projectmanager?

“Mijn laatste, hevige pijnaanval was afgelopen februari. Net toen de coronacrisis ook begon op te komen. Ik zou naar een kick-off van een nieuw internationaal project in Zwitserland gaan, maar ik kon mezelf niet eens aan- of uitkleden. Laat staan koffers sjouwen en met het vliegtuig reizen. Uiteindelijk werd het project ook door coronamaatregelen uitgesteld en betekende dat voor mij dus minder werkuren. Door die omstandigheden heb ik mezelf wel de vraag gesteld: ‘wat als corona niet was gebeurd, had ik dan wel nog vijf dagen kunnen werken’? Eerlijk gezegd, denk ik van niet. Nu is het vooral aftasten wat er precies gebeurt met mijn lijf als ik veel of weinig uren maak. Of ik meer pijn heb ik als ik meer werk en of ik überhaupt ooit weer aan mijn normale aantal werkuren kom. Het beantwoorden van die vragen zie ik maar als de ontdekkingsreis in mijn wereld van reuma.”

Gelukkig kun je ondanks de pijn nog werken. Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Als projectmanager schrijf ik veel plannen en mail ik ook vaak. Ik merkte dat al dat typen steeds minder fijn voelde na een dag werken. Soms voelde ik de pijn al in de ochtend. Daarom nam ik contact op met Klaverblad om te vertellen over mijn reuma. Snel daarna kwam er een arbeidsdeskundige langs om te kijken waar ik het meeste tegenaan loop in mijn werkzaamheden. Dat was het typen. Vanuit daar is Health2Work aangehaakt en hebben zij een ergonomisch toetsenbord, laptopstandaard, microfoon én spraakherkenningssoftware voor me geregeld. Voor dat laatste heb ik ook trainingen gehad. Ik moet namelijk heel duidelijk spreken en articuleren en alle punten, komma’s en alinea’s benoemen. Je ben echt aan het dicteren. In het begin was dat wel even wennen hoor, maar nu weet ik niet beter en vind ik het vooral fijn dat deze mogelijkheid er is.”

Het klinkt alsof je het een plekje hebt kunnen geven.

“Gelukkig ben ik vrij snel op het punt gekomen dat ik de reuma kon accepteren. Zowel zakelijk als privé. Een reumacoach heeft me ook geholpen bij dat proces. Ik vind het nu vooral belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Om bezig te zijn met wat ik nog wel kan doen en waar misschien wat aanpassingen nodig zijn. Die reuma is er nou eenmaal en ik wil het niet groter maken dan dat het is. Dus waar ik een tijd geleden nog het gevoel had: ‘ik heb reuma en ik ben Iris’, is het nu: ‘ik ben Iris, en o ja, ik heb reuma.’ Verder geloof ik er heilig in dat je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen in je leven. Dat probeer ik dan ook op alle facetten in mijn leven toe te passen.”

Zag je het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ook als een stukje verantwoordelijkheid nemen?

“Ja, al heb ik de verzekering wel pas drie jaar nadat ik ben begonnen als zelfstandig ondernemer afgesloten. Toen het eenmaal geregeld was, dacht ik wel: ‘yes, eindelijk’. In die drie jaren ben ik er namelijk veel mee bezig geweest. Ik wilde voor mezelf duidelijk hebben wat ik wilde verzekeren en hoe dan precies. Daarbij is het aanbod van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen groot en ik vond het belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de verzekeraar waar ik uiteindelijk voor koos. Door actief te vertellen over mijn situatie heb ik ook nu al een vertrouwensband op kunnen bouwen met mijn contactpersoon bij Klaverblad. Als ik dan zie hoe er naar me geluisterd en met me meegedacht is, dan bevestigt dat voor mij dat ik de goede keuze heb gemaakt.”

* Om privacyredenen is er een fictieve foto gebruikt

Wij helpen u graag

Ben je bij ons verzekerd en kunnen wij je helpen bij (het voorkomen van) arbeidsongeschiktheid? Bel naar 079 - 3 204 417 of stuur een mail naar claims.aov@klaverblad.nl. Wij helpen je graag!

Klaverblad AOV