Preventietips waterschade Bij waterschade geldt, hoe eerder u erbij bent, hoe erger u kan voorkomen.

Preventietips waterschade

Waterschade voorkomen willen we natuurlijk allemaal. Waterschade zoals een lekkage op het dak of in de badkamer, een gesprongen leiding, een lek waterbed of een lekkende radiator kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor uw huis en/of inboedel. Met een beetje pech ontstaat er blijvende waterschade aan plafond, muren en vloer. Als blijkt dat de waterschade door achterstallig onderhoud van u komt, bent u nog verder van huis. Daarom helpen wij u met deze preventietips waterschade voorkomen.

Waterschade voorkomen? Let dan hier op

Voor waterschade geldt; hoe eerder u erbij bent, hoe erger u kan voorkomen. Wij leggen u hieronder per ruimte/apparaat uit waar u zelf op kunt letten om waterschade door lekkage te voorkomen. Uiteraard adviseren we u om een lekdetectiespecialist in te huren als er al waterschade is.

Algemene preventietip: gebruik een waterdetector

Plaats een waterdetector bij apparaten die kunnen gaan lekken, zoals een wasmachine, cv-ketel of boiler. Zo’n wateralarm (lekkagemelder) geeft een duidelijk signaal als er contact is met water. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een rookmelder. U bent er dan op tijd bij om de hoofdkraan dicht te draaien en voorkomt hiermee ergere waterschade.

Waterschade door de was-en vaatwasmachine

 1. Plaats een waterstop (waterslot) tussen de kraan en de toevoerslang. De waterstop stelt u zelf in op een bepaalde hoeveelheid water. Breekt de toevoerslang bijvoorbeeld af, dan voorkomt de waterstop dat het water uit de kraan blijft stromen. Na het bereiken van de ingestelde hoeveelheid, stopt de watertoevoer. Waterstoppen zijn op veel plekken te koop én zijn makkelijk te installeren.
 2. Gebruik een speciale toevoerslang. Deze bestaat als het ware uit een binnen- en buitenslang. Als er iets misgaat met de binnenslang, vangt de buitenslang de nieuwe toevoer van het water op. Tegelijkertijd treedt de waterstop in werking en stopt de watertoevoer.
 3. Plaats een lekbak onder uw wasmachine. U weet wel, zo’n wit plastic, vierkant ding om onder uw wasmachine te zetten. Hiermee vangt u het eerste water op bij een lekkage.
 4. Heeft u een nieuwe wasmachine nodig? Kies er dan één met een ingebouwde bodemsensor. U heeft dan niet meer de lekbak nodig, omdat de wasmachine zichzelf uitschakelt als de bodemsensor nat wordt.
 5. Zet de afvoerslang van de wasmachine vast, zo voorkomt u dat de slang uit de afvoer trilt als uw wasmachine gaat centrifugeren.

Waterschade in de badkamer en keuken

 1. Laat de kranen in huis aansluiten door vakmensen.
 2. Onderhoud de kitranden in de natte ruimtes goed en vervang ze het liefst om de vijf jaar. Tegels of kit- en voegwerk kunnen namelijk een oorzaak van een lekkage zijn. Waterschade door zo’n soort lekkage is niet verzekerd.

  Waterschade door de cv-ketel en/of radiatoren

  1. Een lekkende radiator is een langzame veroorzaker van waterschade. Zeker op een plek waar u niet vaak komt. Door te letten op roetsplekken of vochtigheid op en onder de radiatoren in uw woning kunt u erger voorkomen.
  2. Een lek in de leiding kunt u checken door de druk van uw cv-ketel in de gaten te houden. Ziet u dat deze binnen enkele weken weer daalt nadat u ‘m hebt bijgevuld, dan is het goed om na te gaan of er niet ergens een lek zit.
  3. Ook uw cv-installatie kan lekken. Een periodieke controle van vocht op en rondom uw cv-ketel kan erger voorkomen.

   Waterschade door slecht weer

   1. Sluit ramen en deuren als het regent. Waterschade als gevolg van regen door openstaande deuren of ramen is niet verzekerd.
   2. Bij hele heftige regenval gebeurt het wel eens dat de dakgoten de afvoer van regenwater niet aan kunnen. Het regenwater kan dan naar binnenkomen. Heeft u uw goten goed onderhouden, dan is er sprake van overmacht en is de waterschade verzekerd.
   3. Door heftige regenval kan het riool moeite hebben om al het water af te voeren. Soms stroomt het water via de toiletpot de wc-ruimte in. Heel vervelend (en onsmakelijk). Buiten een regenpijp losmaken kan ervoor zorgen dat het rioolwater op die plek naar buiten komt.
   4. Regenwater is schoon water en prima om de auto mee te wassen, de planten water te geven of het toilet door te spoelen. Een regenton is een mooi middel om extra water op te vangen bij heftige regenval.
   5. Leg in uw tuin meer groen aan. Tegels laten namelijk geen water door. Met meer groen in de tuin kan regenwater makkelijker afgevoerd worden.

   Waterschade door koud weer

   1. Voorkom gebarsten leidingen door in ieder geval de waterkraan buiten op tijd dicht te draaien, nadat u hem eerst leeg heeft laten lopen.
   2. In minder goed geïsoleerde woningen kunnen ook de leidingen in een halletje of ander minder goed verwarmde ruimtes bevriezen. Laat desnoods bij erg koud weer deuren openstaan om alle ruimtes op temperatuur te houden. Een hogere energierekening is minder erg dan waterschade door een gesprongen leiding.

    Waterschade verzekerd

    Met onze gewoon goede Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering bent u verzekerd voor waterschade die u niet zelf had kunnen voorkomen. Om waterschade vergoed te krijgen is het daarom belangrijk dat u er zelf zoveel mogelijk aan doet om waterschade te voorkomen. We hopen dat de bovenstaande preventietips u daar bij helpen.

    Waterschade melden

    Heeft u waterschade en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw assurantieadviseur of met het online formulier de waterschade melden. Wij helpen u graag!

    Meer Preventietips