Preventietips waterschade Bij waterschade geldt, hoe eerder u erbij bent, hoe erger u kan voorkomen.

Preventietips waterschade

Lekkage op het dak of in de badkamer, een gesprongen leiding, een lek waterbed of een lekkende radiator heeft grote gevolgen. Met een beetje pech ontstaat er schade aan plafond, muren en vloer. Het wordt nog vervelender als blijkt dat de schade uw eigen schuld is vanwege bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Waarop letten om waterschade te voorkomen

Bij waterschade geldt, hoe eerder u erbij bent, hoe erger u kan voorkomen. We zetten een aantal tips voor u op een rij waar u zelf makkelijk op kunt letten om waterschade door lekkage te voorkomen:

Algemeen

 • Gebruik een waterdetector bij apparaten die kunnen gaan lekken, zoals een wasmachine, CV of boiler. Zo’n waterdetector (watermelder) geeft een duidelijk signaal als er contact is met water. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een rookmelder. U bent er dan op tijd bij om de hoofdkraan dicht te draaien en voorkomt hiermee ergere schade.

Bij de was- en vaatwasmachine

 • Plaats een waterstop, ook wel waterslot genoemd, tussen de kraan en de toevoerslang. De waterstop stelt u zelf in op een bepaalde hoeveelheid water. Breekt de toevoerslang bijvoorbeeld af, dan voorkomt de waterstop dat het water uit de kraan blijft stromen. Na het bereiken van de ingestelde hoeveelheid, stopt de watertoevoer. Waterstoppen zijn op veel plekken te koop en makkelijk te installeren.
 • Gebruik een speciale toevoerslang. Deze bestaat als het ware uit een binnen- en buitenslang. Als er iets misgaat met de binnenslang, vangt de buitenslang de nieuwe toevoer van het water op. Tegelijkertijd treedt de waterstop in werking en stopt de watertoevoer.
 • Plaats een lekbak onder uw wasmachine. U weet wel, zo’n plastic, wit, vierkant ding om onder uw wasmachine te zetten. Hiermee vang u het eerste water op bij een lekkage.
 • Heeft u een nieuwe wasmachine nodig? Kies er dan één met een ingebouwde bodemsensor. U heeft dan niet meer zo’n witte plastic bak nodig omdat de wasmachine zichzelf uitschakelt als de bodemsensor nat wordt.
 • Zet de afvoerslang van de wasmachine vast, zo voorkomt u dat de slang uit de afvoer trilt als uw wasmachine gaat centrifugeren.

In de badkamer en keuken

 • Laat de kranen in huis aansluiten door vakmensen.
 • Onderhoud de kitranden in de natte ruimtes goed. Tegels of kit/voegwerk kunnen de oorzaak van een lekkage zijn. Als dat zo is, is de schade niet verzekerd.

CV en radiatoren

 • Een lekkende radiator is een langzame veroorzaker van waterschade. Zeker op een plek waar u niet vaak komt. Door te letten op roetsplekken of vochtigheid op en onder de radiatoren in uw woning kunt u erger voorkomen.
 • Een lek in de leiding kunt u checken door de druk van uw cv-ketel in de gaten te houden. Ziet u dat deze binnen enkele weken weer daalt nadat u ‘m hebt bijgevuld, dan is het goed om na te gaan of er niet ergens een lek zit.
 • Ook uw cv-installatie kan lekken. Een periodieke controle van vocht op en rondom uw cv kan erger voorkomen.

Bij slecht weer

 • Sluit ramen en deuren als het regent. Waterschade als gevolg van regen door openstaande deuren of ramen is niet verzekerd.
 • Bij hele heftige regenval gebeurt het wel eens dat de dakgoten de afvoer van regenwater niet aan kunnen. Het regenwater kan dan naar binnenkomen. Heeft u uw goten goed onderhouden, dan is er sprake van overmacht en is de gevolgschade verzekerd.
 • Bij heftige regenval heeft het riool wel eens moeite om al het water af te voeren. Soms stroomt het water via de toiletpot de wc-ruimte in. Heel vervelend en onsmakelijk. Buiten een regenpijp losmaken kan ervoor zorgen dat het rioolwater op die plek naar buiten komt.
 • Regenwater is schoon water en prima om de auto mee te wassen, de planten water te geven of het toilet door te spoelen. Een regenton is een mooi middel om extra water op te vangen bij heftige regenval.
 • De trend om tuinen steeds vaker te betegelen is ook een belasting voor het riool. Tegels laten geen water door. Met meer groen in de tuin kan regenwater makkelijker afgevoerd worden.

Bij koud weer in de winter

 • Voorkom gebarsten leidingen. Draai in ieder geval de waterkraan buiten op tijd dicht, nadat u hem eerst hebt leeg laten lopen.
 • In minder goed geïsoleerde woningen kunnen ook de leidingen in een halletje of ander minder goed verwarmde ruimtes bevriezen. Laat desnoods bij erg koud weer deuren openstaan om alle ruimtes op temperatuur te houden. Een hogere energierekening is minder erg dan waterschade door een gesprongen leiding.

Meer Preventietips

Met onze gewoon goede Woonhuis- en Inboedelverzekering bent u in ieder geval gewoon goed verzekerd voor waterschade die u niet had kunnen voorkomen.

<< terug