Zo krijg je meer egels in de tuin Een egeltje in de tuin, hoe schattig is dat? En nuttig, want ze eten bijna alles, bijvoorbeeld slakken. Maar hoe krijg je nu eigenlijk egels in de tuin?

Zo krijg je meer egels in de tuin

Hoewel egels best veel voorkomen in Nederland, hebben ze het maar moeilijk met al die betegelde tuinen. In tuinen met veel tegels en weinig groen kunnen ze namelijk niet voldoende voedsel vinden en is er geen plek om zich te verschuilen. Maar hoe krijg je nu wél meer egels in de tuin?

Lekker veel bladeren

Egels houden eigenlijk het meest van rommelige tuinen met veel groen. Overdag zoeken ze naar een beschutte plek, zoals een hoop bladeren, om te slapen. Dat houden ze wel zo’n 18 uur vol. ’s Nachts scharrelen ze rond op zoek naar eten. In de winter houden egels een winterslaap. Soms worden ze tussendoor nog wel eens wakker. Dus ook in de winter kun je zomaar een actief egeltje in de tuin spotten. Wanneer het buiten zo’n 12-15 graden is, komen de egels uit hun winterslaap. Ze hebben dan reuzehonger en gaan actief op zoek naar eten. Als je de egel wilt helpen, denk dan aan kattenvoer of speciaal egelvoer. Geef ze in ieder geval geen melk, want daar worden ze ziek van. Een schoteltje met water is wel goed.

Hoe zie je of er een egel in de tuin is?

Wil je weten of je een egel in de tuin hebt? Zoek dan naar sporen. De egel heeft herkenbare voetsporen: 5 tenen aan ronde voorvoeten en langwerpige achtervoeten. Of kijk of je uitwerpselen van de egel kunt vinden: zwarte, bobbelige keutels van ongeveer 3 cm met schildjes van insecten erin.

Zo kun je egels helpen: 7 tips

  • Voor en na de winterslaap hebben egels graag wat extra voeding. Je kunt ze bijvoeren met ongebrande (dop)pinda’s, meelwormen, egelvoer, egelpaté of kattenvoer. Geef ze zeker geen melk en brood, want daar worden ze ziek van.
  • Plaats een lage drinkschaal met water. Hier kunnen egels dan makkelijk uit drinken.
  • Heb je een vijver? Zorg voor een trappetje zodat de egels eruit kunnen klimmen.
  • Plaats een heg in plaats van een schutting. Een heg maakt je tuin niet alleen toegankelijker voor egels, maar ook voor andere dieren. Bovendien is de heg zelf voor veel dieren een fijne beschuttingsplek.
  • Ook lopen egels graag beschut. Ze zijn vaker te vinden in een groene tuin met veel planten, bloemen en bodembedekkers dan in een volledig betegelde tuin.
  • Zorg voor rommelhoekjes met takken en bladeren. Dit zijn de favoriete plekken voor egels om hun winterslaap te houden of overdag te slapen.
  • Er zijn ook speciale egelhuisjes te koop. Zoek naar een windvrije plek om deze neer te zetten en leg er alvast wat droge bladeren in. Gebruik geen hooi of stro want dat vinden egels niet fijn. En laat de egel met rust. Iedereen wil toch lekker rustig kunnen slapen?

Bron: Intratuin

Meer groene tips voor je tuin?

Zoals hoe je meer vogels en vlinders in je tuin krijgt? Of wil je plaatsmaken voor groen, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan onze andere Maak plaats voor groen blogs.

Meer blogs