Beplanting voor meer vogels en vlinders in je tuin Wil je meer vogels en vlinders in de tuin? Ze zijn gek op groen! Zorg dus voor genoeg groen in de tuin en de juiste beplanting.

Beplanting voor meer vogels en vlinders in je tuin

Meer groen in de tuin betekent meer biodiversiteit. Wist je dat ook vlinders en vogels gek zijn op groen? Ze zijn continu op zoek naar voedsel en veiligheid. Als jij dit dus in je tuin biedt weten ze je snel te vinden! We tippen met welke beplanting je hoogstwaarschijnlijk in een raptempo meer vogels en vlinders in de tuin krijgt.

Meer vlinders in de tuin

Vlinders houden van nectar. Dat zit in bloemen. Een tuin waar bijna het hele jaar door bloemen bloeien is voor vlinders eigenlijk één grote snoeppot. Wil je vlinders helemaal verwennen? Kies dan voor paarse, blauwe en gele bloemen. Vlinders zien deze kleuren het beste.

Ook houden ze van warmte, dus zorg vooral voor een bloemenzee op zonnige plekken in de tuin. Je tuin écht helemaal aantrekkelijk maken voor vlinders? Varieer dan in hoogte. Zo zien ze makkelijker waar ze zijn. Voordat een vlinder een vlinder is, is hij eerst nog rups. Rupsen zijn een stuk kieskeuriger dan vlinders. Ze eten het liefst klaver of brandnetel. Zorg dus dat je ook de kraamkamer voorziet van de juiste hapjes!

Meer vogels in de tuin

Vogels leven van insecten en andere kleine diertjes, maar ook van zaden, pitten, noten en fruit. Iedere vogel heeft zo zijn eigen voorkeur. Zorg dus voor veel variatie in de beplanting om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten naar je tuin te lokken. Met bloeiende planten lok je insecten naar je tuin. Vogels voelen zich daarnaast het veiligst in dichtbegroeide struiken of bomen, het liefst met lekker veel bessen en doorns. Dat is twee vliegen in één klap. Ook vogels vinden hoogteverschillen in de tuin prettig. Heb je geen ruimte voor hogere struiken of bomen? Plaats dan klimplanten tegen je schutting.

Vlindervriendelijke planten

Vlinderstruik (Buddleja davidii)
IJzerhard (Verbena bonariensis)
Wilde marjolein (Origanum vulgare)
Beemdkroon (Knautia arvensis)
Damastbloem (Hesperis matronalis)
Hemelsleutel (Sedum spectabile)
Herfstaster (Aster novi-belgii)
Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum)
Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
Bergamot (Monarda fistulosa)
Kamperfoelie (Lonicera)

Vogelvriendelijke planten

Grote kaardebol
Krentenboompje (Amelanchier)
Dwergmispel (Cotoneaster)
Struikkamperfoelie (Lonicera tatarica)
Appelboom (Malus)
Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)
Zonnebloem (Helianthus)
Hertshooi (Hypericum)
Vuurdoorn (Pyracantha)
Gelderse roos (Viburnum Opulus)

Bron: Intratuin

Meer groene tips voor je tuin?

Zoals hoe je meer egels naar je tuin toe lokt? Of wil je plaatsmaken voor groen, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan onze andere Maak plaats voor groen blogs.

Meer blogs