Een veilig thuisgevoel: 5 tips voor in en om het huis Een fijn gevoel in huis is erg belangrijk. Daarom helpen we je graag aan een paar simpele tips om je woning zo veilig mogelijk te maken.

Een veilig thuisgevoel: 5 tips voor in en om het huis

Thuis is natuurlijk dé plek waar je je veilig voelt. Toch kan een inbreker, brand of ander ongelukje daar zomaar verandering in brengen. Dit helpen wij graag voorkomen. Daarom geven we je een paar makkelijke tips om zo veilig mogelijk te wonen.

1. Op elke verdieping een rookmelder

Wist je dat het in Nederland vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben? Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Zeker als je slaapt, ruik je niets en word je van rooklucht dus ook niet wakker. Van het geluid van een rookmelder gelukkig wel. Op www.brandweer.nl lees je meer over de beste ophangplek.

Meer brandpreventietips

Brand in huis is vaak zo ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van kortsluiting, verkeerd gebruik van elektrische apparaten of onoplettendheid. Wees alert en voorkom brand met deze tips.

Lees meer tips

2. Wees alert op koolmonoxide

Koolmonoxide eist jaarlijks gemiddeld tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Dit ondoorzichtige gas is geur- en smaakloos, waardoor het juist zo gevaarlijk is. Hoe weet je nou of er in jouw woning koolmonoxide aanwezig is? Een tip is om een koolmonoxidemelder in de buurt van je cv-ketel te hangen. Verder kun je koolmonoxidevergiftiging herkennen door klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

Cv-ketel: gevaar voor koolmonoxidevergiftiging

Een slecht onderhouden cv-ketel en een slecht geïnstalleerde cv-ketel is een van de grootste oorzaken van koolmonoxidevergiftiging. Aangezien je van koolmonoxide zelf niet veel merkt, leggen we je graag uit hoe je wel een gevaarlijke cv-ketel herkent.

Lees meer

3. Politiekeurmerk Veilig Wonen

Sophie de Clercq, projectleider voor Politiekeurmerk Veilig Wonen: “Bij woningen die zijn voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) neemt de kans op een geslaagde inbraak met 80% af. Een inbreker slaat een huis met beveiligingsmaatregelen, zoals gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting, namelijk graag over.” Lees op de website van PKVW hoe je veiliger woont én hoe je zo’n keurmerk krijgt.

Tip: met de gratis Veilig Wonen Scan bekijk je eenvoudig en snel hoe inbraakveilig jouw woning is.

4. Maak het inbrekers ook op andere manieren moeilijk

Een inbraak volledig voorkomen, kan helaas niet helemaal. Wel zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om het risico op een woninginbraak te verkleinen. Bijvoorbeeld door je huis altijd een bewoonde indruk te geven. Dit doe je heel simpel door altijd een lampje aan te laten of een koffiekopje op tafel laten staan als je de deur uitgaat.

Tip: via de Veilig Wonen Scan krijg je ook de optie om een afspraak te maken met een PKVW-erkende slotenmaker en om je aan te sluiten bij WhatsApp Buurtpreventie. Fijn idee toch?

Beveilig uw huis met een alarmsysteem

Het idee van goede beveiliging geeft een gerust gevoel. Bijvoorbeeld een inbraakalarmsysteem zorgt daar voor. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten en maten. We lichten er een paar toe.

Lees meer

5. ‘Voorspelbare’ ongelukjes vermijden

Pechvogel of niet, in en om het huis zijn er allerlei soorten ongelukjes mogelijk. Je struikelt bijvoorbeeld over een snoer, glijdt uit op de trap of blijft hangen achter een losliggende stoeptegel in de tuin. Het is goed om af en toe eens je woning na te gaan en eventuele gevaren aan te passen.

Klusschade voorkomen

Begin je aan een verbouwing of ben je een echte hobbyklusser? Pas wel even op voor klusschade. Wij geven je tips om klusschade te voorkomen en leggen uit welke schade er wel en niet verzekerd is.

Lees meer tips

Vraag je adviseur naar de Klaverblad Woonverzekeringen

We begrijpen dat je je geen zorgen wilt maken over schade aan je huis of inboedel. Met onze woonverzekeringen kun je daarom altijd rekenen op de juiste hulp bij schade.

Zoek een adviseur