Een verplichte AOV: hoe zit het precies? Het Pensioenakkoord betekent een verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers. Maar hoe zit het nou precies?

Een verplichte AOV: hoe zit het precies?

Het Pensioenakkoord dat is bereikt betekent onder andere een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor alle zelfstandige ondernemers. Een verplichting waar veel zelfstandigen niet echt op zitten te wachten. Al is het risico op inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid wél iets waar je als zelfstandig ondernemer goed over na moet denken. Hoe je toch het heft in eigen handen neemt? Wij leggen het je graag uit.

Wat betekent het Pensioenakkoord?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben in juni 2019 een voorlopig Pensioenakkoord gesloten. Hiermee is afgesproken dat onder andere de AOW-leeftijd minder hard zal stijgen, er geen verplicht pensioen voor zelfstandige ondernemers komt en dat het voor mensen met een zwaar beroep financieel aantrekkelijker wordt om drie jaar eerder te stoppen met werken. De meest besproken uitkomst van het gesloten Pensioenakkoord? Dat is misschien wel de verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers.

Wat is een AOV eigenlijk precies?

Raak je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt? Dan kan je inkomen dalen of soms zelfs wegvallen. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering uit het Pensioenakkoord is er om te voorkomen dat zelfstandige ondernemers zonder inkomen komen te zitten. Met een AOV ben je dus verzekerd van een maandelijkse uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Maar wat kun je als zelfstandig ondernemer nu het beste doen: zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of wachten op de verplichte AOV?

Bereken je AOV-premie

Waarom zelf een AOV afsluiten?

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering betekent een extra vaste last. Bovendien kan het zo zijn dat een verplichte AOV wél het risico dat je geen inkomen hebt bij arbeidsongeschiktheid dekt, maar je bijvoorbeeld geen inspraak hebt bij het samenstellen van je AOV. Daarom zijn veel zelfstandige ondernemers ook tegen de verplichte AOV. Zelf de touwtjes in handen nemen? Dan kun je voor die tijd ook zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Lees meer over premies en belastingen bij een AOV

De voordelen van zelf een Klaverblad AOV afsluiten

Met de Klaverblad arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd zoals jij dat wilt. Bovendien kun je bij Klaverblad je AOV altijd direct en zonder opzegtermijn en kosten opzeggen. Als de verplichte AOV toch gunstiger voor je is, kun je dus gewoon overstappen.

Tip: met de Klaverblad AOV Flex stel je je arbeidsongeschiktheidsverzekering naar eigen wens samen en kies je daarbij uit diverse uitkeringsduren en eigenrisicotermijnen.

Verplichte AOV van start in 2024?

Hoelang het gaat duren voordat de verplichte AOV een feit is en hoe deze er precies uit komt te zien, is nog even de vraag. Het ziet er naar uit dat zzp’ers op z’n vroegst in 2024 verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten. Dat betekent dat je als zelfstandig ondernemer nog voldoende tijd hebt om je in te lezen over de AOV én om te kiezen hoe je het risico op arbeidsongeschiktheid wilt afdekken. Ontdek bij ons bijvoorbeeld drie verschillende soorten AOV: de Klaverblad AOV Flex, Royaal AOV en Royaal Plus AOV.

Heb je vragen over de Klaverblad Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of door te bellen met: 079 – 3 204 548. Wij helpen je graag!

Ontdek de Klaverblad AOV