Vanaf 1 januari geldt er helmplicht voor snorfietsbestuurders  Wist je dat er sinds 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsbestuurders geldt? Bestuurders van een snorfiets moeten nu op zowel de rijbaan als fietspaden een helm dragen.

Vanaf 1 januari geldt er helmplicht voor snorfietsbestuurders

In Amsterdam en Utrecht was het al even verplicht, maar sinds 1 januari 2023 is de helmplicht voor snorfietsbestuurders in het hele land van kracht. Niet alleen op de rijbaan, maar ook op fietspaden moeten snorfietsbestuurders vanaf die datum een helm dragen.

Waarom wordt de helmplicht verplicht?

Het was voor veel mensen juist één van de aantrekkelijke punten van een snorfiets. Want bromfietsen mogen dan wel sneller gaan, op snorfietsen hoefde je tenminste geen helm op. Daar is onlangs dus verandering in gekomen. En dat is niet zonder reden. Zo zou een deel van de snorfietsbestuurders dat jaarlijks met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terechtkomt niet ernstig gewond zijn geraakt als ze een helm op zouden hebben gehad.

Snorfiets ombouwen tot bromfiets

Doordat bestuurders van een snorfiets nu een helm moeten dragen, laten veel snorfietseigenaren hun snorfiets ombouwen tot bromfiets. Als een snorfiets wordt omgebouwd moet de bromfiets vervolgens worden gekeurd door de RDW. Na de goedkeuring stelt de RDW een gele kentekenplaat ter beschikking. Je hebt hiervoor geen ander rijbewijs nodig. Voor zowel de snorfiets als bromfiets geldt dat je een rijbewijs AM nodig hebt. Iemand in het bezit van rijbewijs A of B mag ook een snor- of bromfiets besturen.

Laat jij je snorfiets ombouwen tot bromfiets?

Wist je dat je gewoon bij ons verzekerd kunt blijven als je je snorfiets laat ombouwen? Wel zolang:

1. De wijziging van snorfiets naar bromfiets is goedgekeurd door de RDW.

2. De wijziging aan ons is doorgegeven zodat we de verzekering kunnen aanpassen.

Let op! Als je je snorfiets ombouwt naar een bromfiets, maar deze niet laat keuren of niet bij ons meldt, is er geen dekking.

Goedgekeurde bromfietshelm voor snorfietsbestuurders

Voor het rijden van een snorfiets moeten snorfietsbestuurders een goedgekeurde bromfietshelm dragen. Zo'n goedgekeurde helm is te herkennen aan een cirkelvormig symbool met daarin een hoofdletter ‘E’. Achter de ‘E’ staat vervolgens een cijfer dat correspondeert met een land uit de EU. In Nederland is dat het cijfer ‘4’, maar alle goedgekeurde helmen uit de EU zijn toegestaan. Ook goedgekeurde speedpedelec-helmen worden geaccepteerd. Die zijn te herkennen aan de codering NTA 8776:2016. Net als bestuurders zijn trouwens ook passagiers verplicht een helm te dragen.

Verplicht een melding maken

Als een snorfiets omgebouwd is tot bromfiets, dan ben je dus verplicht om dit bij ons te melden. Als dit niet wordt gedaan heeft dit tot gevolg dat je niet verzekerd bent. Het is namelijk een ander soort voertuig dan het voertuig dat we hebben verzekerd en waarvoor we de polis hebben afgegeven. Bij een bromfietsverzekering komt ook een hogere premie kijken dan bij een snorfietsverzekering. Dat komt omdat een bromfiets weer een ander risico met zich meebrengt dan een snorfiets. Doordat een bromfiets harder gaat dan een snorfiets is de kans op meer impactvolle schade dan ook hoger.

Gewoon goed advies

Wil je weten of je verzekeringen nog wel goed aansluiten op jouw situatie? Een verzekeringsadviseur zorgt ervoor dat je niet over- of onderverzekerd bent. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een verzekeringsadviseur in jouw buurt!

Vind een verzekeringsadviseur