Huizenruil: wat is er verzekerd? Geen zin om naar het buitenland te reizen deze zomer? Huizenruil is een steeds vaker voorkomende én een bijzondere manier van vakantie vieren. Maar hoe zit dat eigenlijk met uw verzekering?

Huizenruil: is dat wel verzekerd?

Op vakantie gaan is sinds het coronavirus anders dan normaal. Reizen naar het buitenland is onzeker en niet altijd verstandig. Maar natuurlijk kunt u ook in eigen land op vakantie. Bijvoorbeeld met de caravan óf door met iemand anders van huis te ruilen. Hoe zo’n woningruil precies werkt en hoe dat zit met uw verzekering als er schade ontstaat, dat leggen we in dit blog uit.

Hoe werkt een huizenruil precies?

Een huizenruil is een mooie manier om voordelig op vakantie te gaan en in contact te komen met andere mensen. Via verschillende websites meldt u zich aan en voor u het weet begint u aan uw eerste woningruil. U verblijft in het huis van iemand anders en de ander slaapt weer in uw huis. Vertrouwen hebben in elkaar is uiteraard wel erg belangrijk bij deze manier van vakantie vieren.

Mag u zomaar van woning ruilen?

Van woning ruilen klinkt zo eenvoudig, maar er zitten wat haken en ogen aan. Het is hoe dan ook belangrijk om altijd toestemming te vragen aan de eigenaar van uw huis. Bijvoorbeeld uw huurbaas of de woningcorporatie. Huurt u in de particuliere sector? Dan mag u de woning tijdelijk ruilen als u toestemming heeft. Als u een koophuis heeft, lees dan goed de voorwaarden van uw hypotheek. Veel geldverstrekkers staan namelijk niet toe dat u uw huis verhuurt als de hypotheek nog niet volledig is afgelost.

Woning ruilen? Meld het bij uw verzekeraar.

Besluit u een vakantie in de vorm van huizenruil te doen? Meld dit dan ook bij uw verzekeraar. Als u dit namelijk niet doet en er schade wordt veroorzaakt in uw eigen woning, dan wordt dit niet of gedeeltelijk niet vergoed. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Hoe bent u verzekerd bij een huizenruil?

Als u tijdelijk ruilt van huis, dan kan dit gevolgen hebben voor uw woonhuis- en inboedelverzekering. De kans op schade is dan namelijk groter. Bent u bij ons verzekerd en heeft u een huizenruil op de planning staan? We horen het graag van u, zodat we u in het geval van schade ook kunnen helpen. Wel zullen wij – en veel andere verzekeraars – de premie iets verhogen of de dekking wat beperken.

Heeft u schade veroorzaakt tijdens een huizenruil?

Een ongelukje is helaas zo gebeurd. Zit u vanwege een huizenruil tijdelijk in een andere woning en laat u bijvoorbeeld een vaas vallen of zakt u door de bank? Dan bent verzekerd via uw aansprakelijkheidsverzekering.

Onze aansprakelijkheidsverzekering

Op zomervakantie in 2021? Zo zit dat met corona en onze annuleringsverzekering.

Viert u toch liever op een traditionele manier zomervakantie in het buitenland? Wij leggen u uit wat er precies gedekt wordt door onze annuleringsverzekering tijdens de coronacrisis.

Lees het blog