Huizenruil: wat is er verzekerd? Geen zin om naar het buitenland te reizen deze zomer? Huizenruil is een steeds vaker voorkomende én een bijzondere manier van vakantie vieren. Maar hoe zit dat eigenlijk met je verzekering?

Huizenruil: is dat wel verzekerd?

Vakantie vieren hoeft niet altijd ver weg en kan juist ook in eigen land. Bijvoorbeeld lekker weg met de caravan óf door met iemand anders van huis te ruilen. Hoe zo’n woningruil precies werkt en hoe dat zit met je verzekering als er schade ontstaat, dat leggen we in dit blog uit.

Hoe werkt een huizenruil precies?

Een huizenruil is een mooie manier om voordelig op vakantie te gaan en in contact te komen met andere mensen. Via verschillende websites meld je je aan en voor je het weet begint je aan je eerste woningruil. Je verblijft in het huis van iemand anders en de ander slaapt weer in jouw huis. Vertrouwen hebben in elkaar is uiteraard wel erg belangrijk bij deze manier van vakantie vieren.

Mag je zomaar van woning ruilen?

Van woning ruilen klinkt zo eenvoudig, maar er zitten wat haken en ogen aan. Het is hoe dan ook belangrijk om altijd toestemming te vragen aan de eigenaar van je huis. Bijvoorbeeld je huurbaas of de woningcorporatie. Huur je in de particuliere sector? Dan mag je de woning tijdelijk ruilen als je toestemming hebt. Als je een koophuis hebt, lees dan goed de voorwaarden van je hypotheek. Veel geldverstrekkers staan namelijk niet toe dat je je huis verhuurt als de hypotheek nog niet volledig is afgelost.

Woning ruilen? Meld het bij je verzekeraar.

Besluit je een vakantie in de vorm van huizenruil te doen? Meld dit dan ook bij je verzekeraar. Als je dit namelijk niet doet en er schade wordt veroorzaakt in je eigen woning, dan wordt dit niet of gedeeltelijk niet vergoed. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Hoe ben je verzekerd bij een huizenruil?

Als je tijdelijk ruilt van huis, dan kan dit gevolgen hebben voor je woonhuis- en inboedelverzekering. De kans op schade is dan namelijk groter. Ben je bij ons verzekerd en heb je een huizenruil op de planning staan? We horen het graag van je, zodat we in het geval van schade kunnen helpen. Wel zullen wij – en veel andere verzekeraars – de premie iets verhogen of de dekking wat beperken.

Heb je schade veroorzaakt tijdens een huizenruil?

Een ongelukje is helaas zo gebeurd. Zit je vanwege een huizenruil tijdelijk in een andere woning en laat je bijvoorbeeld een vaas vallen of zak je door de bank? Dan ben je verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering.

Onze aansprakelijkheidsverzekering