Rechtsbijstand botsing Een verkeersrechtspecialist van de Klaverblad Rechtsbijstand Stichting legt uit wie er bij deze autobotsing schuldig is en wie er recht heeft op een schadevergoeding.

Eén botsing, twee auto’s én twee bijzondere manoeuvres: wie is er schuldig?

Het is donderdagochtend, kwart voor negen in de ochtend, als mevrouw Klein na het boodschappen doen achteruit weg rijdt uit een parkeervak. Hierbij passeert zij de geparkeerde auto van mevrouw Groot. Ook mevrouw Groot rijdt dan achteruit uit parkeerstand weg. De botsing is een feit. Wie is er schuldig? Een verkeersrechtspecialist van de Klaverblad Rechtsbijstand Stichting legt deze waargebeurde situatie* uit.

Gedeelde schuld, of toch niet?

De verzekeraar van mevrouw Groot vindt dat beide partijen een bijzondere manoeuvre (achteruitrijden) uitvoerden en ze dus ook allebei elkaar voorrang hadden moeten geven. Zo staat dat ook in artikel 54 Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV). Daarom wil de verzekeraar de helft van de schade van mevrouw Klein betalen. De verzekeraar van mevrouw Klein vindt echter dat zij geen enkele schuld heeft en dat het ontstaan van de schade volledig aan mevrouw Groot te wijten is. De verzekeraar van mevrouw Klein vindt dat zij voorzichtig genoeg achteruit reed en dit ongeluk niet had kunnen voorkomen. Mevrouw Groot had volgens de verzekeraar van mevrouw Klein het ongeluk wél kunnen voorkomen, omdat zij achteruit tegen een al passerende auto is aangereden.

De rechter bepaalt

Ook na een flinke juridische discussie weigert de verzekeraar van mevrouw Groot de volledige schade van mevrouw Klein te vergoeden. Mevrouw Klein start daarom samen met de Klaverblad Rechtsbijstand Stichting een rechtszaak. Tijdens de zitting lichten beide partijen hun standpunten toe. De rechter wil dat er wordt vastgesteld of mevrouw Groot al achteruit reed op het moment dat mevrouw Klein haar begon te passeren. Alleen dan is het volgens de rechter dat mevrouw Klein schuldig is.

Vordering volledig toegewezen aan mevrouw Klein

De verzekeraar van mevrouw Groot is van mening dat mevrouw de Groot al achteruit reed op het moment dat mevrouw Klein passeerde. De rechter vraagt de verzekeraar van mevrouw Groot dat standpunt te bewijzen. De verzekeraar van mevrouw Groot kan dat niet en daarom krijgt mevrouw Klein haar vordering volledig toegewezen. Dat betekent dat zij alle schadekosten volledig uitgekeerd krijgt.

Dit artikel is geschreven door een juridisch expert van de Klaverblad Rechtsbijstand Stichting, gespecialiseerd in verkeersrecht.

    * De namen in dit waargebeurde voorbeeld (ECLI:NLRBGEL:2019:1129) zijn fictief

    Krijg rechtshulp van een juridisch expert

    Bij Klaverblad helpen we u graag gewoon goed als u een juridisch probleem heeft. Daarom krijgt u altijd gelijk een juridisch expert aan de lijn. Vraag uw adviseur naar onze rechtsbijstandverzekering.

    Zoek een adviseur