Schade door huisdieren en kinderen Voor welke ongelukjes door uw kind of huisdier bent u nou eigenlijk verzekerd? Wij leggen het uit.

Schade door huisdieren en kinderen

Zeker bij kinderen en huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. En ook al zijn deze ongelukjes vaak onschuldig, ze veroorzaken soms wel schade. Helaas kunt u schade door huisdieren en kinderen niet volledig voorkomen. Wel gaan wij er vanuit dat u zelf voorzorgsmaatregelen treft voor situaties die u kunt verwachten. Om uit te leggen wat wij precies zien als situaties die u kunt verwachten, geven wij hieronder een aantal voorbeelden.

Schade door uw huisdieren

Schade die uw huisdier veroorzaakt, vergoeden we niet. Ook al heeft uw huisdier dit gedrag nooit eerder vertoond. Bepaalde gedragingen komen namelijk vaker voor bij huisdieren en het is aan u om hier voorzorgsmaatregelen in te treffen, zodat schade door uw huisdier voorkomen wordt. U kunt hierbij denken aan de volgende situaties:

  • Uw hond heeft de afstandsbediening kapot gebeten. Ook al bijt hij normaal gesproken nooit ergens op, is dit gedrag wat vaker bij huisdieren voorkomt. We verwachten dat de afstandsbediening op een plek ligt waar uw huisdier niet bij kan. Dat geldt ook voor alle andere zaken waar uw hond aan kan hebben liggen kluiven, zoals brillen, schoenen, tafelpoten etc.
  • In zijn enthousiasme is uw hond tegen de tafel gebotst en is een dure vaas op de grond gevallen. Ook dit is geen onverwacht gedrag. Springt uw hond onverwachts tegen u op, verliest u uw evenwicht en valt u tegen de tafel en stoot u de vaas om, dan is het wel plotseling en onverwacht.
  • Uw kat stoot uw telefoon van tafel. Ook dit is geen onverwacht gedrag.

Schade door uw kinderen

Kinderen kunnen ineens hele gekke dingen doen. Ze zijn zeker niet voorspelbaar. Maar afhankelijk van de leeftijd van uw kind, zijn er ook situaties waarin we verwachten dat u rekening houdt met mogelijk gedrag. Ook kijken we of uw kind iets per ongeluk deed of dat het expres gebeurde. In bijvoorbeeld onderstaande situaties wordt schade door kinderen dan ook niet vergoed:

  • Uw kleuter is lekker met de autootjes op het speelkleed aan het spelen. U loopt heel even weg. Als u terugkomt, is het speelkleed verruild voor de bank en is de bekleding beschadigd. Dit zien we als plotseling en onverwacht. Is uw kind al ouder, dan ligt dit net weer even anders. Uw kind had dan kunnen weten dat de bank geen speelplek is voor autootjes.
  • Uw tiener is boos op u en pakt uw telefoon van tafel en gooit 'm op de grond. Hoewel dit gedrag plotseling is, gaan we ervan uit dat uw tiener weet dat spullen kapot gaan als hij of zij ermee gooit. Het is geen ongelukje meer.
  • U gaat stoeien met uw 6-jarige dochter of zoon en vervolgens sneuvelt er een vaas. Uw kind had dit niet kunnen voorzien, maar als volwassene bent u zich wel bewust van het risico én de mogelijke gevolgen.

Schade door kinderen en kinderen wel of niet verzekerd

Schade door kinderen is alleen via onze Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering verzekerd. Als uw kind schade bij anderen heeft veroorzaakt, dan loopt dit via uw aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: voor huisdieren geldt dat alleen schade aan anderen is verzekerd. Dit gaat dan ook via onze aansprakelijkheidsverzekering.

Schade door kinderen of huisdieren melden

Heeft uw kind schade aan uw woning of inboedel veroorzaakt en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw assurantieadviseur of met het online formulier de schade melden. Gaat het om schade aan anderen door uw kind of huisdier? Gebruik hier dan het schadeformulier voor aansprakelijkheid voor.