Winterbanden: zijn ze wel of niet verplicht? Of winterbanden verplicht zijn en wat je er precies aan hebt als je met de auto naar een wintersportgebied reist? Je leest het hier.

Winterbanden: zijn ze wel of niet verplicht?

Heb je een wintersportvakantie op de planning staan? En reis je met de auto? Dan is het handig om te weten hoe dat nou precies zit met winterbanden. Het verschilt namelijk per wintersportbestemming of winterbanden wel of niet verplicht zijn. Wat wel vast staat, is dat winterbanden je tijdens winterse weersomstandigheden veilig op weg helpen. We leggen je graag meer uit.

Het nut van winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamensteling. En doordat winterbanden meer profiel hebben dan de normale ‘zomerband’, zorgen ze voor betere grip op een nat, glad of besneeuwd wegdek. Erg handig dus als je wil voorkomen dat je op weg naar je wintersportbestemming met schade langs de weg komt te staan.

Reis je af naar deze landen? Zorg dan voor winterbanden

Winterbanden zijn niet alleen handig, in sommige landen zijn ze ook verplicht. In Nederland is dit niet het geval, maar wel kan het veilig zijn als er sprake is van sneeuw en ijs op de weg. Ga je op wintersport of op reis naar een van de onderstaande landen? Bekijk in het overzicht dan de regels rondom winterbanden.

Land

Winterbanden wel of niet verplicht?

Sneeuwkettingen wel of niet verplicht?

België Nee, maar wel aangeraden bij winterse omstandigheden Toegestaan bij winterse omstandigheden
Denemarken Nee, maar wel aangeraden bij winterse omstandigheden Toegestaan zolang het wegdek niet beschadigd wordt
Duitsland Ja, bij winterse omstandigheden Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord
Frankrijk Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord
Italië Ja, van 15 november t/m 15 april als dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Ja, van 15 november t/m 15 april in sommige gebieden en op sommige wegen
Italië Ja, bij winterse omstandigheden Toegestaan bij winterse omstandigheden
Noorwegen Ja, bij winterse omstandigheden Ja, bij winterse omstandigheden
Oostenrijk Ja, van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord en bij winterse omstandigheden
Tsjechië Ja, van 1 november tot 31 maart als dat wordt aangegeven met een verkeersbord Toegestaan bij winterse omstandigheden
Zweden Ja, van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden Toegestaan bij winterse omstandigheden
Zwitserland Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord Ja, als dat wordt aangegeven met een verkeersbord

Hoe zit dat dan met sneeuwkettingen?

Vergeet op weg naar je winterse bestemming trouwens ook niet om sneeuwkettingen in de achterbak te leggen. In veel populaire wintersportgebieden is dit namelijk ook verplicht. Met een sneeuwketting om je banden rijdt je makkelijker door de sneeuw. En zeker op smalle, toeristische bergweggetjes. Zie je langs de weg een verkeersbord met een wiel en sneeuwketting erop? Dan weet je dat sneeuwkettingen hier verplicht zijn.

Wat als je alleen door een land met winterbandenplicht rijdt?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er in het land van bestemming geen winterbandenplicht geldt, maar je door landen reist waar dit wél het geval is. Het is hoe dan ook verstandig om van te voren goed te kijken of er winterse weersomstandigheden voorspelt zijn. Reis je tijdens de wintermaanden af naar een wintersportgebied? Dan zijn winterbanden zeker geen overbodige luxe.

Vraag je adviseur naar de Klaverblad Doorlopende reisverzekering

Ga je op wintersport? Vraag je adviseur naar de Klaverblad Doorlopende reisverzekering. Zo weet je dat je gewoon goed verzekerd bent wanneer je op reis gaat.

Zoek een adviseur