Zonnepanelen kopen Nederland telt zo’n 12 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor ongeveer 2% van onze energiebehoefte. Heb jij al zonnepanelen op je dak liggen?

Zonnepanelen kopen

Het is je vast niet ontgaan dat de energieprijzen ongekend hoog zijn. Juist daarom kan het extra interessant om zonnepanelen op je dak te leggen. Met zonnepanelen bespaar je namelijk op je energierekening én draag je een steentje bij aan het milieu.

5 dingen om te weten over zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is natuurlijk iets anders dan een paar nieuwe schoenen aanschaffen. Het kost tijd om een goede zonnepanelen installateur te vinden en je vraagt je misschien af hoe snel je ze weer terugverdiend hebt. Hieronder lees je 5 interessante dingen om te weten over zonnepanelen vóórdat je ze aanschaft.

  1. Tegenwoordig is de aanschaf van zonnepanelen goedkoper en dankzij innovatie zijn ze ook efficiënter. Binnen 8 jaar heb je de investering terugverdiend.
  2. Na het terugverdienen van je investering profiteer je nog ruim twintig jaar van het energievoordeel van de zonnepanelen
  3. Een gemiddeld zonnepaneel wekt zo’n 315 kWh per jaar op en een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Met 12 zonnepanelen op het dak zou je dus volledig op zonne-energie kunnen draaien.
  4. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee
  5. Door het zelf opwekken van duurzame stroom ben je dankzij zonnepanelen minder afhankelijk van stroomprijsstijgingen. Juist als er hoge energieprijzen zijn, is het produceren van je eigen zonne-energie dus extra voordelig.

Zonnepanelen zijn beter voor het milieu

Zonne-energie is de meest schone en groene energie. Bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals koolstofdioxide. Ook heeft zonne-energie geen extra kosten voor transport of opslag. Helaas is er op dit moment wel nog vervuilende energie nodig om zonnepanelen te maken En aangezien de meeste panelen uit China komen, zorgt het transport ook voor vervuiling. Gelukkig compenseert de lange levensduur van zonnepanelen compenseert de vervuiling die de productie kost.

Ook wij hebben zonnepanelen

Op ruim 1,5 miljoen daken in Nederland liggen zonnepanelen. Ook op het dak van ons pand liggen er sinds 2016 welgeteld 576 zonnepanelen. Is het een zonnige dag? Dan brengen de zonnepanelen zo’n 900 Kwh op. Dat is bijna 5% van het verbruik.

Geen subsidie meer bij de aanschaf van zonnepanelen

Tot een paar jaar geleden was er nog overheidssubsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Nu niet meer. Er is wel een regeling om de btw van de aankoop terug te vragen of een regeling voor een aantrekkelijke financiering. Op de websites van Milieu Centraal, een initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM), en het Nationaal Energiebespaarfonds, een initiatief van de Rijksoverheid, lees je meer informatie over deze regelingen.

De salderingsregeling: vergoeding voor ongebruikte energie

De energie die je zonnepanelen opleveren, lever je terug aan het energienetwerk. Aan het einde van het jaar verrekenen de energieleveranciers je verbruikte energie met je opgebrachte energie tegen hetzelfde tarief. Dat is de salderingsregeling. Vanaf 2024 wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd, maar doordat de aanschaf van zonnepanelen steeds goedkoper wordt blijft de terugverdientijd minder dan 8 jaar.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd bij onze woonhuisverzekering

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Een goede verzekering is daarom belangrijk. Gelukkig zijn zonnepanelen bij ons standaard meeverzekerd. Vraag uw adviseur naar de Klaverblad Woonhuisverzekering.

Zoek een adviseur

<< terug