Zonnepanelen schoonmaken Liggen er zonnepanelen op het dak van je huis? Je leest hier hoe en wanneer je deze het beste kunt schoonmaken.

Wel of niet doen: zonnepanelen schoonmaken

Wil je zoveel mogelijke energie uit je zonnepanelen halen en daarmee zoveel mogelijk geld besparen? Dan is het schoonmaken van je zonnepanelen erg belangrijk. Als zonnepanelen vies zijn, vangen ze namelijk minder zonlicht op. En helaas spoelt regen niet al het zand en stof weg. Lees hier hoe en wanneer je zonnepanelen het beste schoonmaakt.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen levert je zo’n 3% extra rendement op. Toch lopen de meningen over het wel of niet reinigen van zonnepanelen uiteen. De ene specialist zegt dat het niet nodig is, omdat regenwater de zonnepanelen schoon houdt. En de ander zegt dat zeker op platte daken de panelen vaak niet schuin genoeg staan om goed schoon te spoelen. Kijk dus goed naar je eigen situatie om te beslissen of je je zonnepanelen gaat of laat schoonmaken. Of dat je wacht op een regenbui.

Wat de opbrengst van zonne-energie beïnvloedt

Naast het schoonmaken van zonnepanelen zijn er ook andere dingen die invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Denk hierbij aan:

 • het aantal zonnepanelen
 • de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de zonnepanelen
 • de temperatuur van de zonnepanelen
 • de helderheid van de lucht
 • de kwaliteit van het zonnepaneel – vermogen loopt terug na een aantal jaar
 • de hoeveelheid stof, zand en kalkaanslag op het zonnepaneel
 • het vermogen van de zonnepanelen

Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Het schoonmaken van je zonnepanelen kun je het beste over laten aan een professioneel iemand. Zelf heb je misschien niet de juiste materialen in huis en je wil je zonnepanelen natuurlijk niet per ongeluk beschadigen. Besluit je toch zelf het dak op te gaan voor een schoonmaakbeurt? Let dan op het volgende:

 • Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen, staan of zitten
 • Gebruik geen hogedrukspuit, want daarmee kun je het glas en de kabels beschadigen
 • Maak de zonnepanelen schoon met ontkalkt water. Zout of kraanwater en bijtende schoonmaakmiddelen zorgen voor vlekken hebben een negatieve invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.
 • Maak je zonnepanelen het liefst schoon op een dag dat de zon iets minder hard schijnt. Zo droogt het water langzamer op en blijven er minder resten achter.
 • Voorkom krassen door zachte poetsspullen te gebruiken in plaats van een schuurspons of krabber

De beste tijd om zonnepanelen schoon te maken

Zo tussen april en oktober draait de zon op volle toeren. Wil je daarom je zonnepanelen schoonmaken? Doe dit dan het liefste aan het begin van de lente. Zo begin je namelijk met schone zonnepanelen aan de meest zonnige maanden en wekken je zonnepanelen daardoor meer energie op. Voor hoe vaak je zonnepanelen schoon moet maken, is geen algemene regel. Dit hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt, hoe lang je ze al hebt en van de lokale vervuiling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd bij onze woonhuisverzekering

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Een goede verzekering is daarom belangrijk. Gelukkig zijn zonnepanelen bij ons standaard meeverzekerd. Vraag uw adviseur naar de Klaverblad Woonhuisverzekering.

Zoek een adviseur

<< terug