Een verplichte AOV Het Pensioenakkoord betekent misschien een verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers.

Een verplichte AOV: ja of nee?

Het Pensioenakkoord betekent onder andere een verplichte AOV voor alle zelfstandige ondernemers. Een verplichting waar vele zelfstandige ondernemers niet op zitten te wachten. Al is het risico op inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid ook zeker iets waar u als zelfstandig ondernemer over na moet denken. Hoe u toch het heft in eigen handen neemt? Wij leggen het u graag uit.

Wat betekent het Pensioenakkoord?

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben in juni 2019 een voorlopig Pensioenakkoord gesloten. Onder andere zal de AOW-leeftijd minder hard stijgen, komt er geen verplicht pensioen voor zelfstandige ondernemers en wordt het mensen met een zwaar beroep financieel aantrekkelijker gemaakt om drie jaar eerder te stoppen met werken. Maar de meest besproken uitkomst van het gesloten Pensioenakkoord is misschien wel de verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers.

Wat is een AOV?

Raakt u als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt? Dan kan uw inkomen dalen of soms zelfs wegvallen. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) uit het Pensioenakkoord is er om te voorkomen dat zelfstandige ondernemers zonder inkomen komen te zitten. Met een AOV bent u dus verzekerd van een maandelijkse uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Maar wat kunt u als zelfstandig ondernemer nu het beste doen: zelf een AOV afsluiten of wachten op de verplichte AOV?

Bereken uw AOV-premie

Waarom zelf een AOV afsluiten?

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering betekent een extra vaste last. Bovendien dekt een AOV wel het risico dat u geen inkomen heeft bij arbeidsongeschiktheid, maar heeft u mogelijk geen inspraak bij het samenstellen van uw AOV. Daarom zijn veel zelfstandige ondernemers ook tegen de verplichte AOV. Wilt u zelf de touwtjes in handen nemen? Dan kunt u voor die tijd ook zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Lees meer over premies en belastingen bij een AOV

De voordelen van zelf een Klaverblad AOV afsluiten?

Met de Klaverblad arbeidsongeschiktheidsverzekering bent u verzekerd zoals u dat wilt. Bovendien kunt u bij Klaverblad uw AOV altijd direct en zonder opzegtermijn en kosten opzeggen. Als de verplichte AOV wel gunstiger voor u is, dan kunt u gewoon overstappen. Tip: de Klaverblad AOV Flex is naar eigen wens samen te stellen en daarbij kunt u kiezen uit diverse uitkeringsduren en eigenrisicotermijnen.

Verplichte AOV van start in 2020?

Hoelang het gaat duren voordat de verplichte AOV er is en of deze er ook echt komt, is nog de vraag. De huidige planning is om in de zomer van 2020 een voorstel uit te werken. Voordat er een goedgekeurde wet en uitvoering is, zijn we mogelijk een paar jaar verder. Dat betekent dat u als zelfstandig ondernemer nog voldoende tijd heeft om zich in te lezen over de AOV én om te kiezen hoe u het risico op arbeidsongeschiktheid wilt afdekken. Ontdek bij ons bijvoorbeeld drie verschillende soorten AOV: de Klaverblad AOV Flex, Royaal AOV en Royaal Plus AOV.

Heeft u vragen over de Klaverblad Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen? Neemt u dan contact met ons op via ons contactformulier of door te bellen met: 079 – 3 204 548. Wij helpen u graag!

De Klaverblad AOV