Vorstschade voorkomen Gaat het vriezen? Geniet dan van de ijspret, maar neem ook maatregelen om vorstschade te voorkomen.

Vorstschade voorkomen

Bij een beetje winter horen natuurlijk temperaturen beneden het vriespunt. En wie hoopt er niet op een beetje winterpret, zoals een dik pak sneeuw of schaatsen op natuurijs. Toch kan er door het vriezen ook flink wat vorstschade ontstaan. En dat is helaas wat minder leuk. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen! Wij geven in dit artikel een aantal ijskoude preventietips om vorstschade en schade door smeltende sneeuw te voorkomen.

Vorstschade in en om het huis voorkomen

Bij vorstschade krijg je pas te maken met de gevolgen als het gaat dooien en ijs en sneeuw dus gaat smelten. Dit in tegenstelling tot hagel- of stormschade, waar je vaak direct last van hebt. Naast het volgen van de tips hieronder, is het dus ook belangrijk om scherp en alert te zijn op het moment dat het ophoudt met vriezen en alles wat dus bevroren gaat smelten.

  1. Sluit de buitenkraan af laat de leiding leeglopen. Zo voorkom je dat de leidingen bevriezen en daardoor barsten.
  2. Laat de thermostaat aan op 15 graden als je niet thuis bent, ook als je voor langere periode van huis gaat.
  3. Heb je niet-geïsoleerde ruimtes in je woning? Zorg ervoor dat ook die regelmatig verwarmd worden.
  4. Breng isolatie aan rond watermeters, kranen en leidingen. Dan bevriezen ze minder snel. Ook dit is een manier om gesprongen leidingen te voorkomen.
  5. Zorg ervoor dat water goed van het dak kan afstromen en dat de dakgoten schoon en leeg zijn. Zo voorkom je dat het blijft liggen, bevriest en vervolgens voor lekkage zorgt als het dooit.

Heb je een (sta)caravan, boot of vakantiewoning?

Ook daar kan vorstschade ontstaan. Zeker als deze onbewoond zijn, ligt schade op de loer zodra het gaat vriezen. Tap daarom ook hier goed de waterleidingen af, zodat leidingen niet kunnen bevriezen en barsten.

Onderweg vorstschade voorkomen

Het is niet alleen belangrijk om thuis vorstschade te voorkomen, ook je auto heeft wat bescherming nodig. We adviseren je het volgende:

  1. Neem altijd een flesje slotenspray mee voor als je je (auto)deur mogelijk bevroren is. Maar let op, bewaar de spray niet in de auto.
  2. Nog een handige spray: antivries. Dat maakt het krabben wat makkelijker.
  3. Zorg voor een goede ijskrabber en ga niet rijden tot de ruiten ├ęcht schoon zijn
  4. Zorg ook voor genoeg ruitensproeiervloeistof, zeker als er gestrooid is en er door het rijden op de weg veel vuiligheid op de ruiten terecht kan komen
  5. Sterretje in de ruit van je auto? Ga dan niet rijden met de auto, totdat de gehele autoruit vervangen is. Als de verwarming op volle toeren draait, kan namelijk de hele ruit barsten en dat is erg gevaarlijk.

Meer tips om schade door winterweer te voorkomen

Is er naast vorst ook sneeuw, hagel en gladheid op komst? Lees dan ook onze andere tips om schade door winterweer te voorkomen.

Lees meer tips

Is vorstschade verzekerd?

Of vorstschade en schade door smeltende sneeuw verzekerd is onder de Klaverblad Woonhuisverzekering of de Klaverblad Inboedelverzekering hangt af van waar de schade is. Vorstschade aan de buitenkant van je huis (bijvoorbeeld het dak) en vorstschade aan leidingen en aangesloten installaties buiten, is niet verzekerd. Wel ben je verzekerd voor vorstschade binnenshuis en voor de eventuele gevolgschade, bijvoorbeeld lekkage.

Krijgt u lekkage door smeltende sneeuw?

Is de vorst voorbij en krijg je door het smelten van sneeuw en ijs lekkage? Dit noemen we gevolgschade. Bij ons is gevolgschade aan muur, plafond en vloer verzekerd. Hieronder vind je een overzicht van wat waaronder verzekerd is.

Gevolgschade Koophuis Huurhuis
Muur en plafond Klaverblad Woonhuisverzekering Huurdersbelang Klaverblad Inboedelverzekering
Vloerafwerking (alle vloerafwerking, met uitzondering van tapijt en vinyl) Klaverblad Woonhuisverzekering Huurdersbelang Klaverblad Inboedelverzekering
Vloerafwerking (uitsluitend vinyl en tapijt) Klaverblad Inboedelverzekering Klaverblad Inboedelverzekering

Let op: bovenstaande geldt voor zowel de Budget als Royaal variant van de Klaverblad Woonhuisverzekering en de Klaverblad Inboedelverzekering.

Gevolgschade door vorst en smeltende sneeuw melden

Heb je gevolgschade opgelopen door de vorst of smeltende sneeuw en ben je bij ons verzekerd? Je kunt de schade melden bij je assurantieadviseur of direct online als je rechtstreeks verzekerd bent. Tip: voeg bij de schademelding direct de offerte voor de herstelwerkzaamheden toe, zodat de schade sneller afgehandeld kan worden.

Schade melden

Alle preventietips