Milieu

Aandacht voor een beter milieu vinden we belangrijk. Daarom werken we samen met Stichting EcoWare en maken we in en rond ons gebouw 'groene' keuzes.

Ecoware

We werken samen met de Zoetermeerse stichting EcoWare. Klaverblad ondersteunt EcoWare door goederen te doneren die na een schade-uitkering eigendom van Klaverblad geworden zijn.

Zo krijgen fietsen, computers en scootmobielen een tweede leven. Ook maatschappelijk is dit een mooi project: EcoWare maakt met de opgeknapte goederen (in samenwerking met de gemeente Zoetermeer) veel mensen blij, zoals deelnemers aan een reïntegratietraject, minima en stichtingen.

Hoe groen zijn we zelf

Bij de bouw van ons bedrijfspand in 2004 is vanaf de tekentafel duurzaamheid meegenomen. Zo hebben alle ramen zonnefilters en is het hele gebouw goed geïsoleerd. Ook gebruiken we een zogenoemd ‘Warmtewiel’, waarmee we warme lucht niet afzuigen en naar buiten blazen, maar hergebruiken om ruimtes te verwarmen.

Zo hoeven we in de zomer minder warmte af te voeren en in de winter minder warmte aan te voeren. Wel zo energiezuinig!

 

Eind 2016 hebben we op het dak van ons gebouw zonnepanelen aangebracht . Dit brengt zo’n 900 Kwh op een zonnige dag op. Dat is bijna 5% van de hoeveelheid energie die we dagelijks gebruiken.

 

Ecovision verzorgt de recycling van ons afval. Zij scheiden het afval en zorgen ervoor dat het zo veel mogelijk wordt hergebruikt. Omdat zij werken met perscontainers hoeven ze bovendien maar 1 keer per week langs te komen om ons afvalmateriaal op te halen. Ook dat spaart het milieu.

De catering van onze medewerkers wordt verzorgd door OSP. Wij hebben voor OSP gekozen, omdat zij het meest zuinig zijn qua afval. Ter illustratie, dagelijks lunchen hier zo’n 400 medewerkers. Dit levert  per dag slechts een flinke, grote zak vuilnis op. Hoe OSP dit doet? Brood krijgen we aangeleverd in dozen en die dozen gaan terug naar de leverancier om hergebruikt te worden. En het broodbeleg is bijvoorbeeld niet per portie in plastic verpakt. Al deze kleine inspanningen maken uiteindelijk een groot verschil.