Vrouw aan eettafel achter de laptop, kinderen spelen op de achtergrond

De Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering

De Klaverblad Aansprakelijkheids­verzekering

Veroorzaakt u of uw kind schade bij iemand anders en bent u aansprakelijk? Dan kan diegene een schadevergoeding van u eisen. Met onze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren bent u hiervoor verzekerd.

 • Ruime dekking bij schade door vriendendienst
 • Uitwonende studerende kinderen verzekerd
 • Wereldwijd verzekerd
 • Altijd 14 dagen bedenktijd


Ontvang passend advies

Wat is een aansprakelijk­heids­verzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd als u volgens de wet aansprakelijk bent voor schade. Bijvoorbeeld als u tegen een geparkeerde auto aan fietst, uw kat een dure vaas omgooit of als uw kinderen een bal door de ruit van de buren schieten. Maar ook als u, uw kind of huisdier iemand verwondt. Niet elke beschadiging is verzekerd. Denk aan opzettelijke schades of schades die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig. Ook gehuurde spullen vallen niet onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Bijvoorbeeld als u een schuurmachine huurt voor die verfklus in huis. Of als u een partytent huurt voor een tuinfeest.

Lees meer over wat een aansprakelijkheidsverzekering is

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren versus bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

 • aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)
 • aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB)

Met een AVP verzekering bent u als privépersoon goed verzekerd. Veroorzaakt u tijdens uw werk schade aan een particulier of bedrijf? En wordt u aansprakelijk gesteld? Heeft u een eigen bedrijf en veroorzaakt u of een van uw medewerkers schade bij een ander? Dan bent u goed verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

Check de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Wat is de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert aansprakelijkheid. Maar wat is aansprakelijkheid nu eigenlijk? Dat is als u schade bij of aan iemand anders veroorzaakt en diegene stelt u aansprakelijk voor schade die u volgens de wet moet betalen. Je kunt schade veroorzaken aan spullen. Bijvoorbeeld als u door uw schuld of van uw kinderen iets van een ander kapot maakt. Maar je kunt ook schade veroorzaken door iemand te verwonden. Bijvoorbeeld als u of iemand van uw gezin op de fiets een verkeersfout maakt waardoor een ander letsel oploopt. Sommige schades vergoeden wij niet. Bijvoorbeeld schade:

 • als u iets illegaals doet
 • als u onder de invloed van verdovende middelen bent

Let op: hierboven geven we slechts algemene voorbeelden van situaties waarbij u aansprakelijk kunt worden gesteld. Meer informatie over wat er precies gedekt wordt vindt u onder dekking aansprakelijkheidsverzekering. Of u daadwerkelijk aansprakelijk bent, hangt af van alle specifieke omstandigheden en wordt zorgvuldig beoordeeld door onze schadebehandelaars. Bekijk voor een compleet overzicht van wat er wel en niet verzekerd is altijd even de polisvoorwaarden.

Wie zijn verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn u, uw logés en huisdieren goed verzekerd. Wilt u ook uw gezinsleden, andere huisgenoten en uitwonende kinderen meeverzekeren? Dat kan. Bij het afsluiten van uw aansprakelijkheidsverzekering kunt u dan kiezen voor de gezinsdekking. Als zij schade veroorzaken, wordt dat ook gedekt. Een geruststellende gedachte toch? Ook als bijvoorbeeld uw (schoon)ouders bij u inwonen, zijn zij gezinsleden. En zijn uw (stief- of pleeg)kinderen ongehuwd en gaan ze voor een dagstudie tijdelijk ergens anders wonen? Dan blijven ze gewoon meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering: Extra met gezinsdekking:
Uzelf Gezinsleden
Logés Andere huisgenoten
Huispersoneel Kinderen die voor een dagstudie tijdelijk ergens anders wonen
Huisdieren

Eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering

Geldt voor uw aansprakelijkheidsverzekering een eigen risico? Nee. Wel kunt u zelf kiezen voor een eigen risico per gebeurtenis. Daar krijgt u dan een lagere premie voor terug. Wilt u een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico? Ook dat kan. U bepaalt.

Lees meer over een eigen risico bij de aansprakelijkheidsverzekering

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, voor u als particulier of als bedrijf is een aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Wél is het verstandig om er eentje af te sluiten. Uw kinderen rennen door oma’s huis en stoten die porseleinen vaas om. Of u helpt een vriend te verhuizen en u beschadigt een televisiescherm. Dan is het een prettige gedachte om te weten dat u goed verzekerd bent.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht bij skivakantie in Italië

Gaat u daarnaast op wintersportvakantie in Italië? Dan is het goed om te weten dat het sinds 1 januari 2022 een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is om te mogen skiën. Heeft u dit niet en gaat u toch de piste op, dan loopt u het risico op een boete tussen de € 100,- en € 150,- én wordt uw skipas ingetrokken.

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Denkt u erover om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Een verzekeringsadviseur kan u goed vertellen welke verzekering het beste past bij uw situatie. Ontdek direct een verzekeringsadviseur bij u in de buurt of vraag uw adviseur naar de Klaverblad aansprakelijkheidsverzekering. Sluit u uw aansprakelijkheidsverzekering liever zelf af? Ook dat is mogelijk!

Sluit direct af

Onze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Met onze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren:

 • Bent u verzekerd als u volgens de wet aansprakelijk bent voor schade (tenzij uitgesloten volgens de voorwaarden)
 • Kiest u zelf welk bedrag u wilt verzekeren: 1.250.000 of 2.500.000 euro (per gebeurtenis voor alle verzekerden bij elkaar)
 • Kiest u zelf wie u verzekert: alleen uzelf of uw hele gezin
 • Bent u ook verzekerd voor schade die uw kind maakt terwijl iemand anders op hem of haar past, schade bij een vriendendienst (als u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld), schade door uw huisdier, schade door uw eigen woning (bijvoorbeeld door vallende dakpannen) en schade aan of geleende spullen.
 • Bent u verzekerd in alle landen van de wereld
 • Kiest u zelf voor een extra module rechtsbijstand: u bent dan verzekerd voor rechtshulp om uw schade te verhalen op iemand die aansprakelijk is
 • Kiest u zelf voor een eigen risico in ruil voor een lagere premie.

Wilt u weten hoeveel premie u betaalt voor uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren?

Bereken uw premie

Vraag uw adviseur naar onze aansprakelijkheidsverzekering

Precies weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij u past? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Een adviseur helpt u graag bij het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering die daar bij aansluit.

Zoek een adviseur

Veelgestelde vragen over een aansprakelijkheidsverzekering

Nee, u heeft geen eigen risico. U kunt er wel voor kiezen om per gebeurtenis een algemeen eigen risico van € 90,- te laten gelden of een eigen risico van € 155,- bij schade veroorzaakt door kinderen. Door het kiezen voor een eigen risico betaalt u een lagere premie.
Ja, voor schades veroorzaakt als voetganger of als fietser bent u verzekerd. Dit geldt ook voor schade met een e-bike (max. 25 km/u). Voor schade met elektronisch kinderspeelgoed zoals een hoverboard (max. 16 km/u) bent u verzekerd als is voldaan aan de wettelijke regels voor het gebruik. Dit betekent dat schade op de openbare weg met of door bijvoorbeeld een hoverboard niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering valt. Verder bent u niet verzekerd voor schade veroorzaakt met een motorrijtuig of met een (lucht)vaartuig.
Dat hangt af van de situatie. Als uw ongehuwde kind voor een dagstudie tijdelijk ergens anders gaat wonen dan valt hij nog onder uw verzekering. Dit geldt niet als uw kind het huis uit gaat om zelfstandig te gaan wonen.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Wel is het een belangrijke verzekering om tegen een redelijke premie bepaalde risico’s af te dekken die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Zowel aannemelijke als onverwachte risico’s.

Tip: gaat u op wintersportvakantie in Italië? Dan is het goed om te weten dat u sinds 1 januari 2022 verplicht bent om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voordat u gaat skiën. Heeft u dit niet en gaat u toch de piste op, dan loopt u het risico op een boete tussen de € 100,- en € 150,- én wordt uw skipas ingetrokken. Wel geldt er een uitzondering voor langlaufers onder de dekking van de Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering. Omdat de Nederlandse taal voor veel Italianen lastig is, kan voor het aantonen van uw verzekering de volgende tekst gebruikt worden:

To whom it may concern. We hereby confirm that (name), born on (date) and his wife/children, have a valid Liability Insurance with policy number @. This Liability Insurance has a worldwide coverage and includes winter sports activities.
Ja, de verzekering is overal ter wereld geldig. Wel is er één uitzondering. Aansprakelijkheid voor gebrekkig opstal is alleen verzekerd binnen de Europese Unie. Wij gaan de polisvoorwaarden aanpassen, zodat de aansprakelijkheid voor een gebrekkig opstal in het Verenigd Koninkrijk ook weer gewoon verzekerd is. Tot die tijd kunt u ervan uit gaan dat wij de voorwaarden al zo toepassen.
Ja, mensen die tijdelijk in uw woning verblijven zijn gewoon meeverzekerd. Neemt u vluchtelingen in huis verblijven ze al bij u? Dit horen wij graag van u. Stuur hiervoor een mail naar administratie@klaverblad.nl. Bent u verzekerd via een verzekeringsadviseur? Dan kunt u dit bij hem doorgeven.

Tip: ook is het in dit geval handig om uw hypotheekverstrekker of verhuurder te informeren. Zo weet u zeker dat iedereen akkoord is met dit mooie gebaar.
U betaalt de premie voor een verzekering vooruit. Dit kan betekenen dat wij de eerste keer meer dan één termijnpremie afschrijven. U vindt op de afrekening van het polisblad welk bedrag wij de eerste keer voor welke periode afschrijven. Daarna betaalt u gewoon de afgesproken termijnpremie die op de polis staat.
U kiest zelf of u per maand, per kwartaal of per jaar betaalt.
Bel ons op nummer 079 - 3 204 549. Wij mailen u dan direct een betaallink om uw premie via Ideal naar ons over te maken. Zo weet u zeker dat uw betaling correct en direct bij ons binnenkomt.
Als u een verzekeringsadviseur heeft, dan moet u uw verzekering via hem opzeggen. Als u geen verzekeringsadviseur heeft, dan kunt u uw verzekering rechtstreeks bij ons opzeggen. Dit kan met ons online opzegformulier.
Er is geen opzegtermijn. U kunt uw verzekering elk moment stoppen door dit schriftelijk aan ons door te geven. De verzekering stopt op de dag dat wij uw opzegging ontvangen. Als u dat wilt, dan kan dit ook later.
Meer informatie over het betalen van uw premie en over hoe wij omgaan met betalingsachterstanden leest u op de pagina Betalen en betalingsachterstanden.
Als u schade veroorzaakt en u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld, dan is het belangrijk om de schade te melden. Als u een verzekeringsadviseur heeft, dan kunt u het beste zo snel mogelijk contact met hem opnemen. Als u zelf uw verzekeringen regelt, dan kunt u de schade bij ons melden. Vervolgens informeren wij u over het verdere verloop.
Hiervoor bent u niet verzekerd. Stel de persoon die de schade heeft veroorzaakt aansprakelijk. Deze moet de schade dan bij zijn verzekeraar melden. Het is belangrijk dat u alle spullen bewaart die beschadigd zijn.
Wij beoordelen eerst of u daadwerkelijk aansprakelijk bent. Als dat zo is, dan vergoeden wij in de meeste gevallen de schade. In de polisvoorwaarden staat welke schade wij vergoeden. Als u niet aansprakelijk bent, dan nemen wij het voor u op.
U bent minder snel aansprakelijk dan u zelf denkt. Betaal dus ook geen schadevergoeding voor de tegenpartij, als wij nog niet hebben vastgesteld dat u daadwerkelijk aansprakelijk bent. Dan houdt u zich aan de polisvoorwaarden én voorkomt u eventueel onnodige kosten.
Ja, de Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking dekt ook de schade die uw kind bij een ander veroorzaakt.
Ja, de Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking dekt ook de schade die uw partner bij een ander veroorzaakt.
Ja, met de Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd als u door iemand anders aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Als het gaat om schade die bij een ander is veroorzaakt door uw huisdier, dan geldt er risicoaansprakelijkheid voor u als huisdiereigenaar. Dit betekent dat de schade meestal gedekt wordt als u daadwerkelijk aansprakelijk bent.
Ja, met de Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd in alle landen van de wereld.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan een ander. Schade aan uw eigen mobiele telefoon valt daar dus niet onder.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan een ander. Schade aan uw eigen fiets valt daar dus niet onder. Kijk voor een gewoon goede fietsverzekering op Fietsverzekering | Klaverblad Verzekeringen.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan een ander. Schade aan uw eigen inboedel valt daar dus niet onder. Daarvoor kunt u uiteraard wel een Klaverblad Inboedelverzekering afsluiten.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan een ander. Schade aan uw eigen auto valt daar dus niet onder. De Klaverblad Autoverzekering is er om uw eigen auto gewoon goed te verzekeren.
Nee, een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen schade aan een ander. Schade aan uw eigen drone valt daar dus niet onder. Veroorzaakt uw drone schade aan een ander? Dan wordt de schade die een ander oploopt wel gedekt door onze aansprakelijkheidsverzekering als uw drone 25 kg of minder weegt. Let er wel op dat u zich wel dient te houden aan de huidige wet- en regelgeving rondom het gebruik van drones. De meest recente afspraken hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Nee, het is verstandig dat hij of zij zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Alleen als uw kind ongehuwd is en voor een dagstudie tijdelijk ergens anders woont, dan is hij of zij nog verzekerd onder uw aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking. Een eigen verzekering is dan niet nodig.
Ja. Als uw kind ongehuwd is en voor een dagstudie tijdelijk ergens anders woont, dan is hij of zij nog verzekerd onder uw aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking.
We kijken of we alle informatie hebben gekregen die nodig is. Als we meer informatie willen hebben, dan nemen we contact met u op. Als we uw aanvraag accepteren, dan sturen we u de polis zo snel mogelijk toe.
Nee, wij accepteren aanvragen niet altijd. Als we uw aanvraag afwijzen, dan laten we dat zo snel mogelijk weten.

Staat uw vraag er niet bij of vindt u het antwoord niet duidelijk genoeg? Stel uw vraag dan via ons contactformulier of bel ons op 079 - 3 204 549.

Meer informatie

Meer informatie over onze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en onze dienstverlening vindt u in de volgende documenten:

Op onze verzekeringskaart vindt u meer informatie over onze aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeringskaart helpt u om onze aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Vraag uw adviseur naar onze verzekeringen

Precies weten welke verzekering het beste bij u past? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Een adviseur helpt u graag bij het vinden van een verzekering die daar bij aansluit.

Ontvang passend advies

Bereken alvast uw premie

Wilt u alvast de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering berekenen? Dat kan gewoon via onze eigen website. Ook heeft u hier de mogelijkheid om direct zelf uw verzekering online af te sluiten.

Bereken uw premie