Contact: 079 - 3 204 548 (dag en nacht)

Coronavirus | Wij werken voor een groot deel thuis. Meer info

man timmert aan dak

Gezondheidsverklaring bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als u een Klaverblad Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wilt afsluiten, moet u ook een gezondheidsverklaring invullen. Nadat u dit heeft gedaan, beoordeelt een medisch adviseur van onze Medische dienst uw gezondheidssituatie. Wat dit precies inhoudt, leggen wij u hier uit.

Hoe groot is het risico op arbeidsongeschiktheid?

Om de hoogte van uw premie te bepalen, is het voor ons belangrijk om te weten hoe groot het risico is dat u tijdens de looptijd van uw verzekering arbeidsongeschikt raakt. Daarom is er ook informatie nodig over uw gezondheid en leefstijl. Deze informatie geeft u op in de gezondheidsverklaring. Op basis hiervan maakt een medisch adviseur een inschatting van uw kans op arbeidsongeschiktheid. Hier hangt de hoogte van uw AOV premie vanaf en ook kunnen bepaalde voorwaarden beperkt worden.

Medisch advies

Als u de gezondheidsverklaring heeft ingevuld, gaat deze naar de medisch adviseur om beoordeeld te worden. De medisch adviseur geeft ons daarna een advies en uiteindelijk maken wij de definitieve beslissing. Bij goedkeuring noemen wij dit medische acceptatie. U ontvangt hierbij altijd een uitleg van de medisch adviseur. Bovendien is het mogelijk om dit medisch advies te ontvangen voordat het naar ons wordt verstuurd.

Als er extra medische informatie nodig is

Soms is de ingevulde informatie in de gezondheidsverklaring niet voldoende om uw gezondheid goed te kunnen beoordelen. De medisch adviseur kan dan extra informatie opvragen bij uw arts. Daarvoor is altijd uw toestemming voor nodig. Ook kan de medisch adviseur besluiten dat een medische keuring nodig is. Deze keuring moet u ondergaan als u wilt dat uw verzekering wordt geaccepteerd.

Eerlijk en volledig invullen

Het invullen van een gezondheidsverklaring ligt soms gevoelig. Voor de voortgang van het acceptatieproces is het wel belangrijk dat u elke klacht, ziekte of aandoening meldt. Ook medische gebeurtenissen van lang geleden.

Als u bewust informatie over uw gezondheidssituatie weglaat in uw gezondheidsverklaring of als u niet eerlijk bent, dan kan dit namelijk de volgende gevolgen hebben:

 • Uw aanvraag loopt vertraging op
 • We stoppen de verzekering
 • We geven geen uitkering bij overlijden of arbeidsongeschiktheid
 • We vragen een (deel van de) uitkering terug
 • U kunt ingeschreven worden in een frauderegister van verzekeraars

Veranderingen in uw gezondheidssituatie

Uiteraard kan er altijd wat veranderen aan uw gezondheidssituatie. Als er gezondheidsklachten ontstaan nadat u uw gezondheidsverklaring hebt opgestuurd naar de medisch adviseur, dan is het belangrijk dat u deze klachten meldt. Als de gezondheidsklachten ontstaan nadat uw verzekeringsaanvraag is goedgekeurd, dan willen wij dit wel weten maar hoeft u niet uw gezondheidsverklaring aan te laten passen.

Uw privacy bij een gezondheidsverklaring

Bij het invullen van een gezondheidsverklaring geeft u veel persoonlijke informatie prijs. Uiteraard gaan wij hier zorgvuldig mee om. Iedereen die betrokken is bij de medische beoordeling heeft bovendien een geheimhoudingsplicht.

  Heeft u twijfels bij het invullen van uw gezondheidsverklaring of bent u benieuwd waarom u een bepaald antwoord moet geven? Uiteraard helpen wij u graag. Neem gerust contact op met onze Medische dienst via 079 - 3 204 542. Ook kunt u een assurantieadviseur vragen om meer informatie over een gezondheidsverklaring bij arbeidsongeschiktheid.

  Klaverblad AOV

  Handige documenten

  Laat u adviseren

  Welke verzekering het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen.

  Vraag advies aan een assurantieadviseur.

  Vind een assurantieadviseur

  Verzeker u zelf online

  U regelt snel en gemakkelijk uw eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering.

  Bereken en vraag aan