Dit kun je allemaal doen met regenwater Veel regenwater stroomt via daken en straten zo rechtstreeks het riool in. Daar komt het samen met het afvalwater. Bij een normale regenbui kan een gemengd riool kan in een uur tijd ongeveer 40 millimeter regen verwerken.

Dit kun je allemaal doen met regenwater

Jaarlijks valt er in Nederland gemiddeld zo'n 700 tot 900 millimeter aan regen. Zonde om daar niks mee te doen! We geven een aantal tips voor wat je kunt doen met al dat regenwater.

Lucratief met regenwater: 3 tips

Bij nieuwbouwhuizen is het steeds gewoner om een deel van het regenwater apart af te voeren. Het regenwater wordt dan direct naar sloten of vijvers afgevoerd. Het riool hoeft dan minder water te verwerken. Maar wist je dat er ook veel dingen zijn die je zelf kunt doen met regenwater? En dat dit ook nog eens best lucratief kan zijn?

1. Zet een regenton neer

Eén van de leuke dingen die je zelf met regenwater kunt doen is een regenton plaatsen. Het water dat je hierin verzameld kun je vervolgens gebruiken om de tuin te besproeien, de ramen te lappen of je auto te wassen. Je sluit een regenton gemakkelijk aan op de regenpijp. Tip: ga voor een regenton met een deksel. Zo voorkom je dat muggen zich in of rondom de ton verzamelen. Voorkomen dat bladeren en takken in de regenton komen doe je door onderaan de regenpijp een panty te plaatsen.

2. Koppel het regenwater af

Het grootste gedeelte van het regenwater komt in het riool terecht. Daardoor kan de riolering bij hevige regenval dus overbelast raken. Om het grondwater en het rioolwater op peil te houden is een andere mogelijkheid om regenwater naar je grond te leiden. Bijkomend voordeel: je grond blijft een stuk vochtiger, waardoor je de planten minder vaak water hoeft te geven. Daarnaast geven gemeenten hier ook vaak subsidie voor.

3. Ga voor een hemelwatersysteem

Wil je het nog grootser aanpakken? Met een hemelwatersysteem of tank met filter kun je het regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen, voor de buitenkraan of om je was mee te doen. Een mogelijkheid die wat misschien iets minder eenvoudig is dan de eerste twee, maar die zeker loont!

Ontdek meer tips

Meer tips om plaats te maken voor groen? Bekijk dan vooral ook even onze andere Maak plaats voor groen blogs.

Meer blogs