6 tips voor het onderhouden van de dakgoot Dwarrelende herfstbladeren in de dakgoot? Geen zorgen. Wij geven u tips over hoe u de dakgoot onderhoudt en vervelende schade voorkomt.

6 tips voor het onderhouden van de dakgoot

Mooi natuurlijk, al die gekleurde herfstbladeren. Tot ze loslaten en óveral belanden. Voor u het weet, ligt de dakgoot vol en loopt het regenwater niet meer goed weg. Zo voorkomt u dat!

1.  Maak de dakgoot minstens één keer per jaar schoon

Oké, een beetje een inkoppertje is het natuurlijk wel. Maar wist u dat lang niet iedereen de dakgoot regelmatig schoonmaakt? Ons advies: doe het minstens één keer per jaar. Zo voorkomt u dat jarenlange viezigheid zich ophoopt en er verstoppingen ontstaan. Dat kan schade tot gevolg hebben, bijvoorbeeld door lekkage. Het beste moment voor de grote schoonmaak is het einde van de herfst, als de bomen hun bladeren kwijt zijn. Dan bent u helemaal klaar voor de winter!

2.  Klaar de klus na een paar droge dagen

Bladeren vermengd met nattigheid: dat kan een vieze prut worden. Droog zijn ze veel gemakkelijker te verwijderen. U maakt het uzelf dan ook een stuk makkelijker als u aan de slag gaat na een paar droge dagen. Houd Buienradar dus goed in de gaten.   

3.  Gebruik een stevige ladder

Vaak onderschat, maar o zo belangrijk: een goede ladder die lang genoeg is. Daar zijn twee handige regels voor. De ladder zet u neer op een hoek waarbij de onderkant van de ladder tegen uw schoenen aankomt en u de ladder aan kunt raken met uitgestrekte armen. Ook moet de ladder lang genoeg zijn. Dat betekent: hij moet minstens een meter uitsteken boven de dakgoot. Is uw ladder niet lang of stevig genoeg? Vraag de buren!

4.  Spuit de dakgoot schoon

Met alleen bladeren harken komt u een heel eind. Maar écht leeg maakt u de goot pas als u ‘m daarna schoonmaakt met een hogedrukspuit. Zorg dan natuurlijk wel dat alle viezigheid niet op het dak terecht komt (en na een regenbui dus alsnog in de dakgoot). Of nog erger, op het dak van de buren.

5.  Gebruik een bladvanger

Nóg beter dan schoonmaken, is voorkómen dat de dakgoot vol komt te liggen met bladeren. Dat kan met een bladvanger. Dat is een bol rooster waar water doorheen kan lopen (de dakgoot in), maar waar bladeren niet doorheen passen. Die vallen netjes op de grond, in plaats van in de dakgoot.

6.  Huur een vakman in

Geen goed gereedschap? Of gewoon geen tijd en zin? Dan kunt u de klus ook laten doen door een vakman. Die weet precies wat er gedaan moet worden om schade te voorkomen. Handig!

Toch schade? Alleen vergoeding bij goed onderhoud

Als u uw dakgoot goed onderhoudt, dan wordt waterschade vergoed uit uw woonhuisverzekering. Dat betekent dus wel dat u uw dakgoot goed schoon moet houden. Ontstaat de waterschade als gevolg van een verstopte dakgoot namelijk door achterstallig onderhoud? Dan bent u niet verzekerd.

Maak uw huis en tuin klaar voor de winter

Dakgoot, check! Wat moet er nog meer gebeuren? In ons blog vertellen we hoe u uw huis en tuin helemaal klaarstoomt voor de koude maanden.