“Met een klein beetje hulp, kun je van grote betekenis zijn in iemands leven” Annemarie is loopbaancoach. Met persoonlijke gesprekken en praktische begeleiding helpt ze arbeidsongeschikte ondernemers weer aan een werkzaam leven.

Annemarie: “Met een klein beetje hulp, kun je van grote betekenis zijn in iemands leven”

Annemarie Dümpel is loopbaancoach bij Klaverblad. Als iemand arbeidsongeschikt wordt verklaard en zijn eigen beroep niet meer kan doen, dan helpt Annemarie diegene door het voeren van persoonlijke gesprekken en met het ontdekken van hun (onontdekte) talenten. Weet iemand al wat hij of zij wil? Dan is het geven van praktische begeleiding en wat tips vaak al genoeg.

Loopbaancoach, wat houdt dat nou eigenlijk in?

"Als mensen voor het eerst bij mij komen, dan verwachten ze vaak dat ik een beroepskeuzetest met ze ga doen. Dan kan hoor, maar eigenlijk vind ik dat een nietszeggend iets. Vaak kun je heel goed zelf bedenken wat je nou écht leuk vindt. Daarvoor hoef ik geen vast stappenplan met mensen te doorlopen. Het zijn juist de inzichten die ontstaan uit de persoonlijke gesprekken die daarbij helpen. We kijken goed welke hulp iemand nodig heeft. Het belangrijkste is dat ik mensen gericht help met een advies op maat, dat aansluit op de behoefte. Voor iedereen is dat weer anders. Als loopbaancoach kom ik dus niet met een advies van: 'joh, jij moet dit of dat gaan doen'. Die keuze maakt diegene altijd zelf.”

Wat kan iemand dan wel van jou verwachten als loopbaancoach?

“Wanneer iemand die volledig arbeidsongeschikt is verklaard bij mij terecht komt, is de aanleiding van zo’n coachtraject is natuurlijk niet leuk. Ik vind het daarom belangrijk om veel aandacht te hebben voor iemands persoonlijke situatie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat diegene het eigen bedrijf nog niet kan of wil opgeven. Hier geef ik iemand de tijd voor. Als diegene eenmaal zover is, dan is de motivatie om weer aan de slag te gaan er ook echt. Ik geef dan dat laatste zetje door praktisch en concreet te zijn. Ik help bijvoorbeeld bij het schrijven van een brief, het opstellen van een goed cv, het updaten van een LinkedIn-profiel en het oefenen voor een sollicitatiegesprek.”

Wat zijn voor jou de mooie momenten in je werk?

"Als je als ondernemer arbeidsongeschikt wordt verklaard en je het beroep waar je zo van houdt niet meer kan doen, sta je echt even met je rug tegen de muur. Ik heb bijvoorbeeld een meneer begeleid die altijd als betonwerker heeft gewerkt. Fysiek zwaar werk, waardoor hij arbeidsongeschikt raakte. Door samen te kijken naar zijn capaciteiten, werkt hij inmiddels als voorman in een gereedschapswinkel. Hij heeft zijn draai weer helemaal gevonden. Zo iemand heeft gewoon een heel nieuw werkzaam leven. Met een klein beetje hulp, kun je al van grote betekenis zijn in iemands leven. Ja, dat vind ik echt geweldig.”

Weer gaan solliciteren of een opleiding gaan doen, kan best wel eng zijn…

“Zeker. Daarom is het belangrijk om in de coachgesprekken te achterhalen wat je belangrijk vindt in een nieuwe baan én ook waar je zelf goed in bent. Zo nodig kunnen we ook werken aan een stukje zelfvertrouwen en presentatie. Als je na jarenlang je eigen baas te zijn geweest ineens weer de arbeidsmarkt op moet, dan moet je een potentiële werkgever kunnen vertellen waar je goed in bent. Je moet alle bescheidenheid laten varen en jezelf echt verkopen. Als je zwart op wit hebt staan wat jouw talenten zijn, dan geeft dat al een stukje houvast.”

Is er nog een gouden tip die je iedereen meegeeft?

“Heb geduld. Vaak lukt het vinden van een nieuwe baan binnen enkele maanden. Soms duurt het langer en een andere keer lukt het al binnen drie weken. Schrik niet van een afwijzing en laat je niet uit het veld slaan. Het betekent namelijk lang niet altijd dat je niet geschikt bent. Ga er vanuit dat je een paar sollicitaties moet doen voordat je raak schiet en probeer ook meerdere dingen uit. Er is niet maar één baan die bij je past. Dat kunnen er wel vijf of tien zijn!”

Wij helpen u graag

Bent u bij ons verzekerd en kunnen wij u helpen bij (het voorkomen van) arbeidsongeschiktheid? Bel naar 079 - 3 204 417 of stuur een mail naar claims.aov@klaverblad.nl. Wij helpen u graag!

Klaverblad AOV

Misschien ook interessant?

Waarom zzp'ers geen AOV afsluiten

Ongeveer 1 op de 10 zelfstandigen raakt een keer arbeidsongeschikt. Toch heeft slechts 23,6% van alle zzp’ers een AOV. Waarom zijn die cijfers zo laag?
Lees meer

Feiten en cijfers over arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid is een ingewikkeld iets. Daarom zetten wij de feiten en cijfers op een rij.
Lees meer

Een verplichte AOV

Het Pensioenakkoord betekent misschien een verplichte AOV voor zelfstandige ondernemers.
Lees meer