Hoe maak je je tuin watervriendelijk? Doordat het riool overbelast raakt zijn kunnen heftige regenbuien voor flink wat wateroverlast zorgen. Wat je zelf het beste kunt doen om je tuin zo watervriendelijk mogelijk te maken? We brengen het voor je in kaart.

Hoe maak je je tuin watervriendelijk?

Het zal je niet zijn ontgaan dat er steeds vaker heftige regenbuien zijn. En die zorgen voor flink wat wateroverlast. Dat komt omdat al dat water niet in korte tijd afgevoerd kan worden. Veel tuinen staan dan blank. Zéker de tuinen met veel bestrating. Met een beetje pech klotst het regenwater over je drempel onder de deur door je huis in. Wat kun je doen om wateroverlast in je tuin te beperken?

Plaatsmaken voor groen

De laatste jaren hebben mensen steeds vaker hun tuin betegeld omdat ze dat praktischer en makkelijker te onderhouden vinden. Of dit nu wel of niet zo is, is een andere discussie. Feit is wel dat door alle bestrating het regenwater naar het riool wordt afgevoerd. Het riool dat al overbelast is. Tegels uit je tuin vervangen door gras of groene borders ontlast het riool. Het regenwater kan op die plekken de grond in. En het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in je tuin.

Grind of split

Ben je ervan overtuigd dat je echt geen groene vingers hebt en alle planten in je tuin direct doodgaan? Ruil dan een deel van je tegels in voor grind of split. Daarmee vergroen je dan niet je tuin, maar grind of split laten wel beter water door dan tegels. Of zorg voor meer ruimte tussen je tegels. Door voegen kan het regenwater alsnog de grond in sijpelen.

Tijdelijke wateropslag

Heb je een plek in je tuin die zonder problemen onder water kan lopen? Creëer daar dan een tijdelijke wateropslag. Het is het handigst als die plek verlaagd is. Zorg dat het water automatisch die kant op stroomt of geleid het regenwater met behulp van goten naar die plek.

Plaats een regenton

Ook een regenton direct op de regenpijp aansluiten heeft veel voordelen:

  • Het water dat je opvangt met de regenton hoeft het riool niet in. Zorg er daarom voor dat je je regenton wel leegt voor die heftige bui valt. Vooral als meer mensen in de straat een regenton hebben heeft dat veel impact. 20 regentonnen van 100 liter scheelt het riool toch mooi 2.000 liter water.

  • Wist je dat sommige gemeentes subsidie geven op het aanschaffen van een regenton omdat het het riool ontlast? Je gemeente kan je hierover meer vertellen.
  • Je bespaart op je waterverbruik. Je planten watergeven met drinkwater is eigenlijk hartstikke zonde. Met een regenton heb je altijd water op voorraad voor je planten. Bovendien is regenwater beter voor je planten, omdat het nauwelijks kalk bevat. Ook kun je prima de auto wassen met water uit de regenton.

Vergroen je dak

Geen tuin of echt geen plek voor groen? Overweeg dan om je dak of het dak van je schuurtje te vergroenen met sedum. Sedum zijn kleine vetplantjes en hiervoor erg geschikt. Ze nemen heel goed water op en kunnen ook goed tegen droogte.





Wist je dat sommige gemeentes subsidie geven op het vergoenen van daken? Je gemeente kan je hierover meer vertellen.

Bron: Intratuin

    Meer blogs