Inboedel- en woonhuisverzekering: de verschillen Wat is precies het verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering? Het antwoord op deze, én nog meer veel voorkomende vragen over onze woonverzekeringen, leest u hier.

Inboedel- en woonhuisverzekering: de verschillen

Uw huis en uw spullen: samen vormen ze een thuis voor u en uw gezin. Dat wilt u natuurlijk goed verzekeren. Daarvoor heeft Klaverblad de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering. Maar wat zijn precies de verschillen tussen die twee? En wat is een opstalverzekering? In deze blog leest u de antwoorden op deze veel voorkomende vragen.

De belangrijkste info op een rij:

  • Inboedelverzekering: verzekert de spullen in uw huis
  • Woonhuisverzekering: verzekert uw woonhuis en alles wat eraan vast zit
  • Opstalverzekering is een ander woord voor woonhuisverzekering -Koopappartement: woonhuisverzekering meestal via VvE
  • Huurhuis: geen woonhuisverzekering nodig

Vraag 1. Wat is het verschil tussen de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering?

Een inboedelverzekering sluit u af om de spullen ín uw huis te verzekeren. De woonhuisverzekering is voor het huis zelf en alles wat daar aan vast zit. Denk aan de keuken en de badkamer. Kort gezegd: alles wat u niet makkelijk los krijgt. De dingen die u wél makkelijk mee kunt nemen, vallen onder de inboedelverzekering.

Heeft u een huurhuis?

Dan hoeft u geen woonhuisverzekering af te sluiten. Uw huisbaas regelt dat voor u. Verbeteringen aan uw woning, zoals een duurdere keuken of vloer, zijn meeverzekerd in uw inboedelverzekering tot en met € 15.000,-. Dat noemen we het huurdersbelang.

Vraag 2. Welke verzekering moet ik aanspreken als mijn vloer beschadigd raakt?

In de meeste gevallen is dat de woonhuisverzekering. U kunt uw vloer in de meeste gevallen namelijk niet makkelijk loshalen. Het maakt niet uit of de vloer verlijmd is of niet. Er zijn wel twee uitzonderingen: tapijt en vinyl. Die is gemakkelijk los te halen, op te rollen en mee te nemen. Ze vallen daarom onder de inboedelverzekering.

Vraag 3. Onder welke verzekering vallen de spullen in mijn tuin?

De meeste losstaande spullen in uw tuin vallen onder de inboedelverzekering. Een bijgebouw, zoals een schuur of overkapping, is meeverzekerd in de woonhuisverzekering. Heeft u een buitenkeuken? Als deze vastzit aan uw woning of bijgebouw, valt hij onder de woonhuisverzekering. Maar als u hem kunt verplaatsen, valt hij onder de inboedelverzekering. Ten slotte is het goed om te weten dat een lek zwembad of kapotte jacuzzi alleen vergoed kan worden als u een Royaal Inboedelverzekering heeft.

Schade door iemand anders?

Dan hoeft u uw eigen inboedelverzekering niet aan te spreken. De schade kan dan worden gedeclareerd bij de aansprakelijkheidsverzekering van de ander. Veroorzaakt u zelf schade in of aan het huis van iemand anders? Dan spreekt u uw eigen aansprakelijkheidsverzekering aan.

Vraag 4. Wat is een opstalverzekering? Heeft Klaverblad die ook?

Zeker! Bij Klaverblad noemen we die de woonhuisverzekering. Een stuk duidelijker, vinden wij: het is immers een verzekering voor een woonhuis. Het is dus hetzelfde als een opstalverzekering. U verzekert er uw woonhuis mee en alles wat eraan vast zit. Dus ook de carport, zonnepanelen of de schuur. Zelfs de schuttingen doen mee.

Vraag 5. Is een woonhuisverzekering verplicht?

Als u een hypotheek hebt, is een woonhuisverzekering verplicht. Uw huis is namelijk uw onderpand en de bank wil zeker weten dat die verzekerd is. Heeft u geen hypotheek (meer), maar wel een koophuis? Ook dan is het aan te raden om uw huis goed te verzekeren. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken om geld bij brand of waterschade.

Vraag 6. Hoe zit dat als ik een appartement heb gekocht?

Als u een koopappartement hebt, is de woonhuisverzekering meestal geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). U moet nog wel uw eigen inboedelverzekering afsluiten. Goed om te weten: daarin is uw eigenarenbelang meeverzekerd tot en met € 15.000,-. Dat is een speciale dekking voor verbeteringen die u zelf heeft gedaan in uw appartement, maar die niet worden gedekt door de verzekeringen van de VvE. Dat kan bijvoorbeeld een luxe, dure vloer zijn of een spiksplinternieuwe keuken.

Vraag 7. Wat zijn de kosten van de inboedelverzekering en woonhuisverzekering?

Dat is voor iedereen anders. Heeft u een grote verzameling schatten of leeft u juist heel minimalistisch? Woont u in een rustige buitenwijk of boven een café in een straat waar vaak ingebroken wordt? Het heeft allemaal invloed op uw premie. Bij een woonhuisverzekering speelt er nog meer mee. Staat uw huis middenin Amsterdam of op het platteland? Is het van steen met een pannendak of heeft het een houten skelet met een rieten dak? De precieze premie wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat er nodig is om uw huis helemaal opnieuw op te bouwen als dat nodig is. Met onze herbouwwaardemeter kunt u de herbouwwaarde van uw huis berekenen.

Zijn uw woonverzekeringen up-to-date?

Het is handig om uw inboedelverzekering en woonhuisverzekering regelmatig na te lopen. Gaat u verbouwen of verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door zodat we uw verzekering kunnen aanpassen. Op die manier voorkomt u ook weer onder- of oververzekering. Uw adviseur helpt u daar natuurlijk graag mee. Als u geen adviseur heeft, dan kunt u het ook zelf online regelen.