Kenteken en registratie vanaf nu verplicht voor (land)bouwvoertuigen Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe maatregelen voor (land)bouwvoertuigen. Het gaat om een kenteken- en registratieplicht.

Kenteken en registratie vanaf nu verplicht voor (land)bouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten (land)bouwvoertuigen verplicht geregistreerd staan bij de RDW en ook een kenteken voeren. Dit wetsvoorstel werd eerder in 2020 al goedgekeurd. De nieuwe maatregelen worden samen met een APK-plicht ingevoerd, waardoor de RDW beter kan controleren of voertuigen voldoen aan de Europese richtlijnen om veilig de weg op te mogen.

Wat verandert er nog meer?

Een andere maatregel is dat de maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen is verhoogd naar 40 km/u. De kenteken- en registratieplicht heeft vooral als doel om de verkeersveiligheid te verbeteren bij deze nieuwe snelheid mede ook doordat onverantwoord gedrag traceerbaar wordt.

De belangrijkste maatregelen op een rijtje

  • Het is voor alle (land)bouwvoertuigen* verplicht om bij de RDW geregistreerd te staan
  • De maximale snelheid voor (land)bouwvoertuigen wordt verhoogd naar 40 km/u, als de constructie van het voertuig het toelaat
  • Om sneller dan 25 km/uur te mogen rijden moet het (land)bouwvoertuig (incl. eventuele aanhangwagen) voorzien zijn van een kentekenplaat. Vanaf 1 januari 2025 geldt er een generieke kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen op de openbare weg.

* Voor sommige (land)bouwvoertuigen geldt de kenteken- en registratieplicht niet. U vindt de uitsluitingen op de website van de RDW.

Zo werkt het registreren van (land)bouwvoertuigen

Bent u in het bezit van een (land)bouwvoertuig? Tot eind 2021 kunt u deze snel en gemakkelijk online registreren via de website van de RDW. Zodra het voertuig geregistreerd is, is het belangrijk dat het kenteken zo snel mogelijk wordt doorgegeven aan de verzekeraar. De verzekering van het voertuig wordt dan door de verzekeraar aangemeld bij de RDW. Hiermee voorkomt u een onnodige boete. De RDW controleert namelijk of elk voertuig met een kenteken WA verzekerd is.

Kenteken en meldcode bij ons doorgeven

Is uw (land)bouwvoertuig bij ons verzekerd? We leggen u graag uit hoe u gemakkelijk bij ons het kenteken doorgeeft. Bent u bij ons verzekerd via een verzekeringsadviseur? Hij of zij helpt u graag verder.

Hoe geef ik het kenteken door?

Veelgestelde vragen over de kenteken- en registratieplicht

Let op: hieronder geven wij antwoord op veelgestelde vragen rondom de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Deze vragen en antwoorden zijn gebaseerd op informatie van de RDW.
De registratie- en kentekenplicht gaat gelden voor vrijwel alle (land)bouwvoertuigen. Op de website van de RDW staat een beslisboom waarmee u kunt controleren of deze plicht ook voor uw voertuig geldt.
(Land)bouwvoertuigen die ná 1 januari 2021 nieuw in gebruik worden genomen zijn standaard geregistreerd bij de RDW en hebben ook een kentekenplicht.
Ja, de registratie van het voertuig moet u aanvragen via de RDW. De kentekenplaat moet u laten maken bij een erkende platenfabrikant zodra u de kentekencard ontvangen hebt.
Ja, dit hoort bij het bestaande proces, net als bij personenvoertuigen en brom/snorfietsen etc.. Het is dan ook belangrijk dat u uw kenteken zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen dan aan de RDW melden dat uw (land)bouwvoertuig bij Klaverblad Verzekeringen verzekerd is.
Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 worden voertuigen worden geregistreerd voor € 18,-. Na 31 december 2021 moet het voertuig eerst goedgekeurd worden. Het voertuig wordt dan getoetst aan de goedkeuringseisen van toen het nieuw was. Over de kosten valt weinig te zeggen.
Ja, en de kentekenplaat moet zichtbaar zijn.

Meer informatie

Stond uw vraag er niet tussen en wilt u meer weten over de kenteken- en registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen? Op de website van de RDW vindt u een volledig overzicht en ook op de website van Cumela leest u actuele informatie over de nieuwe maatregelen.

Kenteken doorgeven