mkb-ondernemer? Laat je elektra keuren Als agrariër of ondernemer hoop je natuurlijk nooit een brand mee te maken in je eigen bedrijf. Een gecertificeerde elektrakeuring is daarom erg belangrijk. We vertellen er je graag meer over.

Mkb-ondernemer? Laat je elektra keuren

Veruit de meeste branden binnen een agrarische onderneming en een midden- en kleinbedrijf ontstaan door een defect of door fout gebruik van elektrische installaties. Reden genoeg dus om alle elektrische installaties en apparaten regelmatig te laten keuren. Zo help je eventuele brandschade voorkomen én zorg je voor de veiligheid van je onderneming en medewerkers.

Waarom een elektrakeuring?

Brand door elektrische installaties zorgt voor grote schade aan gebouwen, spullen en eventueel dieren. Je bedrijf zelf kan daardoor tijdelijk stil komen te liggen en dan loop je inkomsten mis. Als ondernemer wil je dit natuurlijk voorkomen. Bij onze agrarische en zakelijke verzekeringen geldt daarom dat elke 3 of 5 jaar de elektra van een bedrijfsgebouw gekeurd moet worden. Dit zorgt niet alleen voor meer brandveiligheid, maar ook is een elektrakeuring nodig om eventuele brandschade vergoed te krijgen.

Wat verstaan wij allemaal onder elektrische installaties?

Ben je een agrarisch ondernemer of mkb’er en vraag je je af of er binnen je onderneming installaties zijn die gekeurd moeten worden? Hieronder leggen we uit voor welke installaties de elektrakeuring precies geldt:

  • Apparaten (zoals (verleng)snoeren, toestellen of machines) die zijn aangesloten op de elektrische installatie of die je gebruikt voor het uitoefenen van je beroep (met uitzondering van handgereedschappen)

  • Alle delen van de elektrische installatie (vanaf de elektriciteitsmeter tot en met het stopcontact) die tot het gebouw behoren en bijvoorbeeld ook klimaatapparatuur en liftinstallaties

Voor beiden geldt dat je voor het laten uitvoeren van de keuring eigenaar of verantwoordelijke van de elektrische installaties moet zijn.

De SCIOS Scope 10-keuring volgens NTA 8220

Als het gaat om het laten keuren van elektrische installaties, dan moet dit gebeuren volgens de richtlijnen van NTA 8220 en door een inspectiebedrijf met een SCIOS Scope 10 certificaat. Deze richtlijnen zijn belangrijk, omdat ze zich specifiek focussen op de brandveiligheid en eventuele brandrisico’s van elektrische installaties.

Hoe werkt de SCIOS Scope 10 elektrakeuring volgens NTA 8220?

Laat je de elektrische installaties binnen je bedrijf keuren? Zorg er dan eerst voor dat tijdens de keuring de spanning van de installatie af is. Samen met de elektra-inspecteur loop je vervolgens alle apparatuur langs. Daarna maakt hij een rapport op waarin te lezen is of de elektrische installaties aan de brandveiligheidseisen voldoen. Als er gebreken zijn opgemerkt door de inspecteur, dan staan deze ook in het rapport en heb je een aantal maanden de tijd om deze te laten herstellen en een ondertekend herstelrapport te regelen.

Samenwerking EKCN: 10% korting op de keuring

Onlangs is Klaverblad een nauwe samenwerking gestart met EKCN voor elektrakeuringen. Voor je elektrakeuringen kun je vanaf nu snel en voordelig bij EKCN terecht. Wanneer je een aanvraag bij ons doet of al verzekerd bent bij Klaverblad krijg je niet alleen 10% korting op de keuring, maar óók de garantie dat de keuring binnen 2 maanden uitgevoerd kan worden.

Hoe kun je gebruikmaken van de korting?

Maak gebruik van het speciale aanvraagformulier inspectie elektrische installatie voor Klaverblad klanten (ekcn.nl). Dan wordt er 10% korting op de keuring toegepast én wordt deze met voorrang ingepland door EKCN. Zo ben je snel geholpen.

Over EKCN

EKCN is een nieuwe SCIOS-gecertificeerde organisatie waarbij ondernemers terecht kunnen voor alle soorten keuringen van elektrotechnische installaties in bedrijfsgebouwen. Ze onderscheiden zich doordat ze transparant en betaalbaar zijn en daarbij ook nog eens zeer korte doorlooptijden hebben. En fijn: een paar dagen na de inspectie heb je het rapport al in huis.

Meer weten over EKCN? Neem dan vooral even een kijkje op hun website.

Wij helpen je graag

Twijfel je of je de elektrische installaties binnen je agrarisch bedrijf of mkb-onderneming moet laten keuren of heb je andere vragen over de elektrakeuring? Je adviseur helpt uiteraard graag. Ook vind je hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over het laten keuren van elektrische installaties.


Elektrische installaties die SCIOS Scope 10 gekeurd moeten worden zijn:
•Apparaten, machines, toestellen, (verleng)snoeren, stekkerdozen en soortgelijk materiaal dat aangesloten is of kan worden op een elektrische installatie
•Alle delen van de elektrische installatie die bij het bedrijfsgebouw of de onderneming horen. Bijvoorbeeld een melkwinnings- of regelinstallaties, een klimaat- of liftinstallatie, laadpalen of omvormers.


Als ondernemer wil je brand en eventuele schade natuurlijk voorkomen. Bij onze agrarische en zakelijke verzekeringen geldt daarom dat de elektra van een bedrijfsgebouw gekeurd moet worden. Dit zorgt voor meer brandveiligheid en ook is een elektrakeuring nodig om eventuele brandschade vergoed te krijgen

Als je bij ons verzekerd bent, geldt dat je iedere 3 of 5 jaar de elektra van je agrarisch bedrijf of mkb-onderneming moet laten keuren. Zo zorg je voor brandveiligheid binnen je bedrijf.

Dit is een methode met richtlijnen die zich specifiek focussen op de brandveiligheid en eventuele brandrisico’s van elektrische installaties. Lees hier meer over het SCIOS Scope 10 certificaat.

Hoeveel je betaalt voor een SCIOS Scope 10 elektrakeuring volgens NTA 8220 hangt af van de grootte van het bedrijf en het gebruik van elektrische installaties.

De brandveiligheid van je onderneming vinden we erg belangrijk. Bij al onze agrarische en sommige van onze zakelijke verzekeringen is het daarom verplicht om iedere 3 of 5 jaar een SCIOS Scope 10 elektrakeuring volgens NTA 8220 uit te laten voeren. Op het polisblad van je verzekering lees je meer over deze verplichting.

Na het laten keuren en eventueel herstellen van je elektrische installaties is het belangrijk dat je een herstelrapport ontvangt. Als er onverhoopt toch een keer brand ontstaat door elektra, dan kun je met het rapport aantonen dat de installaties door een erkend inspectiebedrijf gekeurd zijn en krijg je brandschade vergoed.