(Onder)aannemers tegen elkaar, maar wie is er verantwoordelijk?
Op een donderdagochtend belt Henry verontwaardigd naar onze afdeling rechtsbijstand. De deurwaarder is bij hem langs geweest en heeft hem opgeroepen om zich te verantwoorden voor de rechter voor de door hem uitgevoerde stukwerkzaamheden. Naast Henry, moesten ook de schilder, de timmerman en loodgieter voor de rechter verschijnen. Henry wist niet zo goed wat hij nu moest doen. Gelukkig hebben wij Henry kunnen helpen. Hoe? Dat lees je hier.
De situatie
Henry is al 17 jaar zelfstandig stukadoor en wordt regelmatig ingehuurd door grote bouwbedrijven om muren van woningen en bedrijfspanden te stuken. Ongeveer een half jaar geleden kreeg hij de opdracht om te komen stuken tijdens de verbouwing van een woning. De familie zelf was drie weken met vakantie en in die periode werd er een uitbouw gerealiseerd op de begane grond en eerste verdieping. Eenmaal aangekomen waren er nog verschillende mensen hard aan het werk. Toch zag Henry genoeg kans om wandje voor wandje te stuken. Nadat zijn werkzaamheden klaar waren en deze door de aannemer zijn afgerekend, is hij niet meer in de woning geweest.
Een vloer vol witte stippen
Op de dag dat de familie thuis kwam, troffen ze door het gehele huis witte stippen op de vloer. Alle vloeren zaten eronder. De familie weigerde dan ook om de aannemer te betalen voor alle werkzaamheden. Zij vonden dat deze schade door de aannemer was veroorzaakt en wilden een vergoeding.
De procedure
Mr. R. Roosjen, rechtsbijstandadviseur bij Klaverblad: “Uiteindelijk heeft de familie de hoofdaannemer voor de rechter gesleept. En vervolgens heeft de aannemer alle partijen die voor hem werkten meegenomen in de procedure. Uiteraard in de hoop om de schade bij de verantwoordelijke partij te leggen. In alle processtukken konden we lezen dat de schilder de schuld van de witte vlekken probeerde neer te leggen bij Henry, terwijl de timmerman ‘nog geen witte vlekken had gezien, toen de stukadoor het huis verliet’. De loodgieter wilde helemaal niets kwijt. Hij had het probleem in ieder geval niet veroorzaakt.
De rechter schakelde daarom een deskundige in om te onderzoeken wat die witte vlekken nou precies waren. Die constateerde dat het ging om een mengelmoes van verfresten, vermengd met stuk en kitresten. Hierdoor werden de ogen steeds meer op Henry en de schilder gericht.”
De zitting
“Op zitting probeert de rechter de situatie helder te krijgen door het stellen van vragen aan alle partijen. Wij probeerden daar ook op aan te sturen, want het creëren van een scherpe tijdlijn was volgens ons doorslaggevend. Henry is namelijk vertrokken, voordat de schilder aan de slag kon gaan. Nu de vlekken bestonden uit voornamelijk verf, moest dat volgens Henry wel het gevolg zijn van de werkzaamheden van de schilder. Anders waren er wel alleen stukresten gevonden op de grond.”
Op een foto van de loodgieter was duidelijk te zien dat Henry op een trap aan het stuken was, terwijl er een kartonnen stukloper op de vloer was geplakt. De vloer was dus beschermd toen Henry aan het stuken was. Henry verklaarde dat hij pas de stukloper heeft verwijderd, nadat hij klaar was met het stuken. Toen de rechter vroeg of de schilder ook beschermingsmaatregelen had getroffen, zei de schilder dat hij ‘geen nadere beschermingsmaatregelen aan de aannemer had geoffreerd’.”
De uitspraak
“Na ongeveer acht weken later kwam de uitspraak binnen. De rechter zag volgens het vonnis onvoldoende bewijs om Henry te veroordelen voor de schade. De schilder en de aannemer kwamen er minder goed vanaf. Zij moesten allebei voor een gedeelte de schade aan de familie vergoeden.
Henry heeft naar aanleiding van dit juridisch geschil zijn werkwijze aangepast. Zo maakt hij nu standaard foto’s voordat hij aan de slag gaat en nadat hij klaar is met zijn werkzaamheden. Dat voelt een stuk veiliger!”
Krijg rechtshulp van een juridisch expert
Bij Klaverblad helpen we je graag gewoon goed als bij een juridisch probleem. Daarom krijg je altijd gelijk een juridisch expert aan de lijn. Vraag je adviseur naar onze rechtsbijstandverzekering.
Dit artikel is geschreven door mr. R. Roosjen