Ik ben in mijn proeftijd ontslagen, mag dat zomaar? Ben je net begonnen aan je nieuwe baan en word je in je proeftijd ontslagen? Onze rechtsbijstandadviseur legt uit wat precies je rechten zijn als werknemer.

Ik ben in mijn proeftijd ontslagen, mag dat zomaar?

Zit je in je proeftijd en krijg je van je werkgever te horen dat je ontslagen wordt? Dat is natuurlijk geen leuk nieuws. In dit artikel legt onze rechtsbijstandadviseur mr. C.L. Toonen je kort uit wat precies je rechten en plichten zijn in zo’n situatie.

Is het proeftijdbeding wel geldig?

Wanneer je tijdens je proeftijd ontslagen wordt, is het als eerste van belang om na te gaan of het proeftijdbeding in jouw arbeidsovereenkomst wel rechtsgeldig is. Dit is in principe het geval als:

  1. het schriftelijk overeengekomen is;

  2. de proeftijd voor jou en je werkgever gelijk is;

  3. de proeftijd maximaal 1 maand is als je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd hebt en maximaal 2 maanden is als je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt.

 

Een proeftijdbeding kan niet worden opgenomen in:

  1. een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als de duur van de arbeidsovereenkomst korter dan 6 maanden is;

  2. een opvolgende arbeidsovereenkomst bij dezelfde werkgever, tenzij de opvolgende arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden en verantwoordelijkheden van jou eist;

  3. een opvolgende arbeidsovereenkomst bij een opvolger van jouw huidige werkgever, als je min of meer dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden houdt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je eerst via een uitzendbureau werkt en daarna rechtstreeks bij de werkgever in dienst treedt.

 

In een cao kunnen andere afspraken over het proeftijdbeding zijn vastgelegd. Als je het lastig vindt om dit zelf op te zoeken, dan helpen we hier natuurlijk graag even bij.

Nee, er is geen geldig proeftijdbeding

Als het proeftijdbeding niet aan de vereisten voldoet, dan is het nietig.

Als er een geldig proeftijdbeding is

Het is goed om te weten dat je alleen in je proeftijd mag worden ontslagen als er een geldig proeftijdbeding is dat verder aan de vereisten voldoet. In dat geval heeft je werkgever het recht om je arbeidsovereenkomst direct op te zeggen, zonder rekening te houden met een opzegtermijn.

 

Andersom kun jij ook direct ontslag nemen in de proeftijd, zonder opzegtermijn. Als je de arbeidsovereenkomst in de proeftijd opzegt, dan heb je geen recht op een WW-uitkering.

Redenen van het ontslag in de proeftijd

Je werkgever hoeft je niet te laten weten waarom hij de arbeidsovereenkomst in de proeftijd opzegt, tenzij je daarom vraagt. Op jouw verzoek moet je werkgever de reden van het ontslag schriftelijk bevestigen. Als de genoemde reden een vorm van discriminatie oplevert, dan is dat verboden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je in de proeftijd ziek wordt of als je in de proeftijd je werkgever mededeelt dat je zwanger bent en zij je vervolgens laat weten dat je daarom wordt ontslagen. Voor een geslaagd beroep op discriminatie moet wel voldoende bewijs aanwezig zijn.

Gevolgen van ontslag in de proeftijd

In principe kom je in aanmerking voor een WW-uitkering als je in de proeftijd bent ontslagen. Er gelden wel een aantal voorwaarden, onder andere:

  1. dat het proeftijdbeding rechtsgeldig is;

  2. dat je een schriftelijke bevestiging van je werkgever hebt, waarin de reden wordt genoemd;

  3. dat de reden niet aan jezelf te wijten is.

 

Tot slot kun je aanspraak maken op een transitievergoeding. Vanaf de eerste dag van je dienstverband bouw je namelijk een transitievergoeding op.


        Dit artikel is geschreven door mr. C.L. Toonen.

Dit artikel is geschreven door mr. C.L. Toonen.

Persoonlijke rechtshulp

Heb je bij ons een rechtsbijstandverzekering?

Meld je zaak dan gemakkelijk online aan via ons online formulier. Een van onze juristen helpt je graag verder!