Preventietips onweer en bliksem Onweer en bliksem op komst? Ontdek hier wat u kunt doen om bliksemschade te voorkomen.

Preventietips onweer en bliksem

Midden in de herfst of na tropische hitte: onweer komt regelmatig voor in ons land. Blikseminslag is niet alleen gevaarlijk, het kan ook veel materiële schade aanrichten. Voor schade door blikseminslag krijgt u in veel gevallen gelukkig een vergoeding met de Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering. Ook helpen wij u trouwens graag bij het voorkomen van bliksemschade met de volgende preventietips.

Wanneer is bliksem gevaarlijk?

Bent u thuis en wordt er onweer en bliksem verwacht? Wacht niet met het nemen van maatregelen totdat de donderwolk letterlijk en figuurlijk boven uw hoofd hangt. Gebruik de 10-seconden regel om de afstand tussen uzelf en de onweersbui in te schatten. Als de donder 10 seconden na het zien van de bliksem komt, dan is de onweersbui ongeveer 3,3 kilometer van u vandaan. Dat klinkt ver weg, maar neem geen risico en begin alvast aan onderstaande tips om bliksemschade te voorkomen.

Tip 1: Haal alle elektrische apparaten uit het stopcontact

Een kapotte televisie of een computercrash door blikseminslag, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Haal dus altijd gelijk de stekkers van alle elektrische apparatuur uit het stopcontact als het onweert. Zelfs de oplader van uw mobiele telefoon. Blikseminslag kan er namelijk voor zorgen dat alle stoppen doorslaan en dat de apparaten onherstelbare schade oplopen.

Tip 2: Gebruik geen water en vaste telefoonlijn

Een klassieke tip is om niet in aanraking met water te komen bij onweer. Hetzelfde geldt voor alles waar water uit komt. Denk aan een verwarming en kraan. De stroom van bliksem laat zich namelijk erg goed geleiden door water. Heeft u nog een vaste telefoonlijn? Gebruik deze niet om te bellen. Blikseminslag kan er namelijk voor zorgen dat u een flinke schok krijgt als u wel belt met deze vast lijn. Ook adviseren wij u om tijdens de onweersbui géén douche te nemen.

Tip 3: Blijf uit de buurt van het raam en metalen voorwerpen

Onweer kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken, maar het is ook een mooi natuurverschijnsel. En daar zijn wij mensen dol op. Uit het raam naar bliksemschichten kijken, is echter iets wat u juist niet moet doen. Als de bliksem daar in slaat, kan het raam namelijk springen door de klap en de energie van de bliksem. Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.

Het verschil tussen blikseminslag en inductie

Bliksem ontstaat door een ontlading van energie in de lucht. Dit resulteert in een lichtflits én een grote kans op brand. Bij inductie ligt dit iets anders. Inductie ontstaat doordat bliksem een magnetisch veld opwekt en daardoor een overspanning van het elektriciteitsnet kan veroorzaken. Veel bedrijven hebben geleidende netten die in verbinding staan met de omgeving. Schade die op afstand wordt veroorzaakt door blikseminslag noemen we inductie.

Bliksemschade verzekerd

Schade door blikseminslag en inductie is bij ons verzekerd onder de Klaverblad Woonhuisverzekering en Klaverblad Inboedelverzekering. Er is sprake van blikseminslag als er door bliksem zichtbare schade ontstaat aan uw woning of inboedel. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Volg daarom ook onze preventietips om bliksemschade te voorkomen.

Bliksemschade melden

Heeft u bliksemschade en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw verzekeringsadviseur of met het online formulier de stormschade melden. Wij helpen u graag!

Meer preventietips