Preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen voor een brandveilige stal Stalbranden komen helaas nog altijd voor, dit weet Joris van der Doelen als geen ander. Hij maakte zelf een brand mee en nu richt hij zich op de brandveiligheid van bestaande stallen.

“Er zijn veel preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen voor een brandveilige stal”

Samen met zijn vrouw is Joris van der Doelen eigenaar van vleeskalverhouderij van der Doelen in het Noord-Brabantse Vinkel. Daarnaast zit Joris ook in ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders LTO. Als aanspreekpunt en belangenbehartiger van kalverenhouders heeft hij daar de portefeuille brandveiligheid onder zijn hoede. Na zelf een brand te hebben meegemaakt, weet hij hoe groot de impact hiervan kan zijn. “Gelukkig zijn er veel preventieve maatregelen die je als kalverenhouder relatief eenvoudig zelf kunt treffen.”

Een echt familiebedrijf

Vleeskalverhouderij van der Doelen is een echt familiebedrijf. Zo’n 6 jaar geleden nam Joris het stokje over van zijn ouders en vandaag de dag houdt zijn bedrijf ruim 1.400 vleeskalveren. Op piekmomenten springen zijn ouders nog altijd graag bij. Het feit dat ze op hetzelfde perceel wonen, maakt dat een stuk makkelijker. Dat laatste is overigens niet altijd vanzelfsprekend geweest. Nadat er in 2018 een brand in huis van zijn ouders had gewoed moest het van de grond af aan opnieuw worden opgebouwd. “Mijn ouders waren die avond niet thuis en we ontdekten het via de buren. Toen kwamen de vlammen al boven het dak uit en was het huis al niet meer te redden. Gelukkig was er geen menselijk leed, alleen materiële schade. Maar emotioneel gezien was het heftig.”

Alles opnieuw opbouwen

Een brand gaat niemand in de koude kleren zitten. Al helemaal niet als er zo’n impactvolle schade mee gepaard gaat. Na de brand volgden er dan ook heel wat slapeloze nachten. “Elke keer als je ‘s nachts iets hoort, schiet je uit je bed om door het raam te kijken of er niks in de brand staat. Daarnaast moet er ondertussen natuurlijk ook veel geregeld worden. Je moet je hele inventaris opschrijven en van alles achterhalen hoe oud het was. In het geval van mijn ouders hadden ze alleen nog dat wat ze aanhadden. De rest was verbrand. Dat opschrijven was confronterend, maar het hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig hadden we daar open gesprekken over met Klaverblad Verzekeringen en verliep de schadeafhandeling verder fijn en probleemloos. Mijn ouders hebben weer een fijn huis kunnen terugbouwen.”

Kleine aanpassingen voor de brandveiligheid van stallen

Dat ook stalbranden helaas nog altijd voorkomen weet Joris als aanspreekpunt voor kalverenhouders bij de LTO-vakgroep als geen ander. Hij richt zich in die rol met name op de brandveiligheid van bestaande stallen. “Niet iedereen realiseert zich dat, maar het zijn vaak al kleine dingen die je kunt doen om een stal brandveiliger te maken. Dat blijkt ook uit de cijfers over brandveiligheid. Zoals bijvoorbeeld het laten verrichten van de elektrakeuring die sinds een aantal jaar is ingevoerd. Door de warmtebeeldcamera zijn er zaken te zien die je met het blote oog zou hebben gemist. Vaak hoeft er dan niet eens een dure aanpassing te worden gedaan om het gevaar weg te halen. Ook bewustwording en het wijzen op gevaren door gebrekkig onderhoud en niet goed schoonmaken zijn belangrijk als het aankomt op stalbrandpreventie. Denk maar aan het treffen van goede voorzorgsmaatregelen als je werkzaamheden als lassen en slijpen uitvoert in de stal. Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat de mestput afgedekt is en de blusdekens en brandblusmiddelen klaarliggen. Dingen zien te voorkomen en als er iets gebeurt snel kunnen ingrijpen. Dat zijn de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen zodat er geen brand kan ontstaan.”

Een brandveilige stal werkbaar én betaalbaar houden

Joris vindt het daarbij belangrijk om altijd na te gaan of potentiële preventiemaatregelen werkbaar en betaalbaar zijn. “Vanuit het LTO probeer ik de stem van onze leden te laten horen. Ik ben dan iemand die vanuit de praktijk kan zeggen dat we dat wel zo kunnen bedenken, maar dat het in realiteit niet werkbaar is. Als er realistische voorstellen liggen zijn ondernemers echt wel bereid om op dat gebied te investeren, maar alles bijvoorbeeld volhangen met sprinklers is onbetaalbaar.”

Nu dat Joris bezig is met de plannen voor het bouwen van een nieuwe stal wordt brandveiligheid daar uiteraard als belangrijke factor in meegenomen. En daar komen natuurlijk de nodige uitdagingen bij kijken. Ter voorbereiding op het maken van de bouwplannen is er met name op het gebied van brandveiligheid dan ook veel contact geweest met zijn verzekeringsadviseur en de maatwerkspecialist vanuit zijn verzekeraar Klaverblad. “We gebruiken voor het bouwen van de nieuwe stal brandveilige materialen. Dus geen brandbare plaat, maar brandklasse B materialen. En we zorgen ervoor dat technische ruimtes met verwarmings- of elektrische apparatuur goed bewaakt worden. Maar bij het detecteren van brand kun je niet puur afgaan op temperatuur. In onze technische ruimte wordt namelijk ook melk bereid. Als er dan overal camera’s moeten worden geïnstalleerd is dat niet te betalen. Daarnaast zijn er ook emissie-reducerende maatregelen die genomen moeten worden. In sommige stallen moet daarvoor een luchtkanaal worden gebouwd. Als er dan brand achterin ontstaat verspreidt het zich door de luchtstroom binnen een paar minuten door de hele stal. Over dat soort brandpreventieve uitdagingen schakelen we steeds met de Klaverblad maatwerkspecialist. Zo blijven we samen goed kijken naar de mogelijkheden voor het afdekken van de risico’s.”

Ontdek onze agrarische verzekeringen