Wat hebben tuintegels met waterschade te maken? Tuintegels: de verleidelijke keuze bij een onderhoudsarme tuinrenovatie. Maar wist je dat bij tuintegels waterschade al snel op de loer ligt? Kies daarom liever voor de vele duurzamere alternatieven.

Wat hebben tuintegels met waterschade te maken?

Tuintegels zijn onderhoudsarm. Niet zo vreemd dat er dan ook vaak voor deze optie wordt gekozen. Dat deze keuze kan leiden tot waterschade komt misschien niet direct bij je op. Toch is een van de grootste problemen dat ze de natuurlijke waterinfiltratie beperken. Regenwater kan hierdoor niet in de grond dringen en hoopt zich op aan het oppervlak. Dit kan leiden tot overstromingen in de tuin en zelfs schade veroorzaken aan gebouwen en infrastructuur. Omdat het riool niet is ontworpen om grote hoeveelheden water in korte tijd te verwerken, kan daarnaast ook het rioolstelsel overbelast raken.

Duurzamere alternatieven voor tuintegels

Gelukkig kan je de tuintegels makkelijk vervangen voor iets wat je tuin stiekem nog veel mooier maakt én tegelijkertijd ook nog eens waterschade tegengaat. Kies voor een groene tuininrichting met gras, planten en bomen waardoor het regenwater makkelijk wordt opgenomen. Maak plaats voor groen!

Geen groene vingers? Dan zijn waterdoorlatende bestratingsmaterialen zoals grind of houtsnippers een goede oplossing. En een regenton zorgt ervoor dat overmatig regenwater wordt opgevangen zodat het rioolstelsel minder belast wordt.

Een goede basis voor tuintegels

Kies je toch echt het liefst voor tegels in de tuin? Dan zijn er ook opties om je betegelde tuin waterdoorlatend te maken. Tegels laten in de regel geen water door, dus is een goede voorbereiding belangrijk. De ondergrond is hierbij cruciaal, hiermee leg je de basis voor een goede waterdoorlating. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste ondergrond. Het is daarbij belangrijk dat je zorgt voor een stevige fundering, zoals een zandbed en hiervoor de juiste hoeveelheid ondergrond uitgraaft. Zorg dus dat deze goed draineert door middel van een afschot. Hierbij is de vuistregel dat je per meter tegels 1 cm afschot maakt. Ook kan het materiaal van de tegel het verschil maken tussen een uitglijer en stevige ondergrond.

Maak jij ook plaats voor groen?

Meer groen in de tuin zorgt dus voor een betere waterafvoering en voorkomt waterschade. Maak plaats voor groen door wat extra planten te plaatsen en beperk de tegels tot het looppad. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan onze andere Maak plaats voor groen blogs.

Meer blogs