Als u zelf in de woning woont, bent u onder andere verzekerd tegen schade door brand, storm of inbraak met uw woonhuis- en inboedelverzekering. Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die u per ongeluk bij een ander veroorzaakt. Maar als u (een deel van) uw woning verhuurt, ligt dit net even anders.

Zelf kamer of (deel van uw) woning verhuren

Gaat u een kamer of uw hele woning verhuren? Omdat u bijvoorbeeld voor een langere tijd gaat reizen, gaat samenwonen of u uw oude woning nog niet heeft verkocht. Dan kunt u uiteraard nog steeds uw opstal en inboedel verzekeren.

Verhuur geeft echter een grotere kans op schade. Een verzekeraar vraagt daarom vaak een iets hogere premie en/of een eigen risico bij verhuur. Diefstal door uw huurders is uiteraard niet verzekerd.

Verhuur niet doorgegeven en toch schade

Wist u niet dat u verhuur moest doorgeven en is er schade ontstaan die verzekerd zou zijn. U loopt het risico dat u de schade niet uitgekeerd krijgt. Zeker als u structureel kamers of uw woning verhuurt. Of als de verzekeraar had besloten u niet meer te accepteren als verzekerde als hij wist van de verhuur. Niet alle verzekeraars verzekeren verhuur.

Kunt u aantonen dat u echt niet op de hoogte was en u niet structureel verhuurt. Dan zullen veel verzekeraars soepel met de schade omgaan. Wij vaak wel. Houd er dan wel rekening mee dat u alsnog een eigen risico heeft. De hogere premie die u had moeten betalen, verrekenen we met de uit te keren schade.

Aansprakelijk voor schade aan de spullen van huurder

Woont u zelf helemaal niet meer in de woning? Dan is uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet meer van toepassing als u per ongeluk schade veroorzaakt aan de spullen van uw huurder. U heeft dan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig

 

Verhuur via Airbnb

Het maakt voor uw verzekeraar niet uit of u uw woning of kamer zelf verhuurt of via sites zoals Airbnb, Wimdu, Micazu en HomeAway. Ook dan geldt dat u de verhuur aan uw verzekeraar moet doorgeven, omdat het risico op een schade groter is.

Airbnb biedt als enige partij weliswaar een zogenoemde verhuurdersgarantie, maar claimt zelf al dat deze niet de eigen opstal- en inboedelverzekering vervangt.

Waar verder nog op letten

  • Iedere gemeente heeft eigen regels voor het particulier verhuren van een woning.
  • U moet wellicht toeristenbelasting afdragen.
  • Uw woning moet brandveilig zijn.
  • De belastingdienst ziet de verhuur als inkomsten. Houd hier rekening meer met uw belastingaangifte.
  • Bij een appartement heeft u toestemming nodig van de vereniging van Eigenaren (VvE) nodig.
  • Heeft u een hypotheek op de woning? Dan is er ook toestemming van de hypotheekverstrekker nodig.
  • Huurt u een woning? Dan heeft u toestemming van de verhuurder nodig.
Met onze gewoon goede Woonhuis- en Inboedelverzekering bent gewoon goed verzekerd.

<< terug