Schade door klussen in huis

Schade door klussen in huis Met een paar voorbeelden leggen wij uit welke schade door klussen wel en niet verzekerd is.

Schade na klussen in huis

Klussen in huis, we doen het allemaal wel eens. Zeker met het vele thuisblijven tijdens de coronacrisis draaien we onze hand niet om voor een klusje hier en daar. Helaas ligt klusschade daardoor ook meer op de loer. Soms door onhandigheid en soms gewoon door dikke pech. Gaat u in huis verbouwen of bent u van plan om wat uitgestelde klusjes in huis op te pakken? Probeer schade door klussen in huis te voorkomen met onze tips en ontdek welke klusschade wel en niet verzekerd is.

5 tips om schade tijdens het klussen te voorkomen

Schade door klussen heb je niet altijd zelf in de hand, maar er zijn wel een paar handige preventietips die u helpen klusschade te voorkomen. Leest u mee?

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek van tevoren uit wat er moet gebeuren en hoe u dit gaat doen. Haal ook de juiste klusspullen in huis als u deze nog niet heeft.
  2. Voorkom letselschade door klussen door altijd beschermende kleding en een veiligheidsbril te dragen.
  3. Doet uw boormachine het nog goed of is uw ladder nog stevig? Check voor het klussen altijd even of het benodigde gereedschap en andere klusmiddelen klaar voor gebruik zijn.
  4. Ruim voordat u aan de slag gaat nog één keer goed uw werkplek op, zodat u alle ruimte heeft om veilig te klussen.
  5. Heeft u echt twee linkerhanden of twijfelt u over de moeilijkheid van uw klus in huis? Vraag dan een klusjesman om het te doen. Eventuele schade is dan via de klusjesman verzekerd.

Schade door klussen: wat is wel en niet verzekerd?

Schade die ontstaan is door klussen in huis is of verzekerd via uw inboedelverzekering of woonhuisverzekering. Klusschade is meestal verzekerd, maar niet altijd. Dit is een lastig verschil. Het gaat er om of de schade een direct gevolg van het klussen is of dat de schade niet rechtstreeks door het klussen is veroorzaakt. Hieronder geven we u een aantal voorbeelden om het verschil uit te leggen.

Schade door klussen verzekerd via de Klaverblad Inboedelverzekering

Zoals we hierboven al uitlegden, is schade door klussen in huis in sommige gevallen verzekerd via uw inboedelverzekering. Onder de inboedelverzekering vallen uw spullen in huis zoals meubels, vloerbedekking en een tv. Bekijk in de tabel enkele voorbeelden van wat er onder de inboedelverzekering wel en niet verzekerd is bij schade door klussen in huis.

Wel verzekerd Niet verzekerd
Tijdens het in elkaar zetten van uw nieuwe kast struikelt u en de lade, die u net in elkaar had gezet, valt om. De lade heeft schade. U hebt een nieuwe kast gekocht en bent hem in elkaar aan het zetten en maakt hierbij iets stuk van de kast.
U heeft de luxaflex die u net gekocht heeft klaargezet om op te hangen. Als u langsloopt stoot u er tegenaan en valt de luxaflex. Hij raakt beschadigd. U hangt uw nieuwe luxaflex op, draait er schroeven in en schiet uit met de schroevendraaier en beschadigt de luxaflex.
U heeft alles afgedekt om de muren te witten. Als u klaar bent, loopt u met de verfpot weg en struikelt u. De verf valt over uw vloerbedekking. Tijdens het ophangen van de nieuwe luxaflex laat u hem vallen, de luxaflex is kapot

Schade door klussen verzekerd via de Klaverblad Woonhuisverzekering

Heeft het klussen niet schade aan uw inboedel veroorzaakt, maar juist aan uw woning zelf of iets wat eraan vastzit? Dan valt de klusschade onder de woonhuisverzekering. Denk hierbij aan houten vloeren, leidingen of inbouwapparatuur, zoals een vaatwasmachine. In de volgende tabel ziet u wat voorbeelden van wel en niet verzekerde klusschade onder de woonhuisverzekering.

Wel verzekerd Niet verzekerd
U bouwt de nieuwe vaatwasser in, krijgt trek, pakt iets uit het keukenkastje erboven en er valt een blik uit het kastje bovenop de vaatwasser die u aan het inbouwen was. Die raakt beschadigd. U verplaatst (zelf) een verwarming en er ontstaat waterschade door het water uit de verwarming of een leiding.
Bij het inbouwen van de nieuwe vaatwasser laat u de hamer op het parket vallen waardoor er een put in uw parket zit. U monteert zelf een kraan en er ontstaat waterschade.
U gaat een plankje of schilderij ophangen en boort door de gasleiding, tenzij het logisch is dat er op die plek een gasleiding had kunnen zitten. U hangt zelf een nieuwe toiletpot op, maar laat hem tijdens het ophangen vallen.
U wilt uw waterleiding omleggen en beschadigt de waterleiding. De reparatie van de leiding is gedekt, maar de gevolgschade niet. U bouwt de nieuwe vaatwasser in, maar terwijl u hem op zijn plek duwt, duwt u te hard en de vaatwasser gaat stuk.
U tilt de nieuwe toiletpot de trap op om hem naar het toilet te tillen waar u hem zelf wilt gaan ophangen en laat hem vallen. U wilt uw gasleiding omleggen en boort door de gasleiding.

Schade door klussen melden

Is de schade door klussen ontstaan door bijvoorbeeld een ongelukje in huis en bent u bij ons verzekerd? Dan kunt u via uw assurantieadviseur of met het online formulier de schade door klussen melden. Wij helpen u graag!

Met de Klaverblad Woonhuis- en Inboedelverzekering bent u gewoon goed verzekerd.

Meer preventietips