5 redenen om uw woonhuisverzekering elk jaar te checken Wanneer heeft u de voorwaarden van uw woonhuisverzekering voor het laatst gecheckt? Lang geleden? Toch zijn er goede redenen om het wel te doen. U leest ze alle 5 hier.

5 redenen om uw woonhuisverzekering elk jaar te checken

Wanneer heeft u de voorwaarden van uw woonhuisverzekering voor het laatst gecheckt? Lang geleden? U bent niet de enige. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 25% van de huiseigenaren zijn of haar verzekeringsvoorwaarden al langer dan vijf jaar niet bekeken heeft. Terwijl er genoeg redenen zijn om het wél te doen. Vijf maar liefst! In deze blog leest u ze allemaal.

1. U komt niet voor verrassingen te staan

Stel, u heeft een airco gekocht. Lekker, die verkoeling op hete zomerdagen. Maar wat als hij, middenin een hittegolf, stukgaat? Dan wilt u weten of u verzekerd bent of niet en of u een nieuwe kunt kopen. Maar liever weet u dat natuurlijk van tevoren. Dan kunt u er rekening mee houden bij aanschaf of alsnog een verzekering regelen. Wat u ook kiest: duidelijkheid vooraf scheelt veel stress. In de voorwaarden van onze woonhuisverzekering. leest u precies wat er wel, en wat er niet verzekerd is.

2. U bent niet onderverzekerd…

In principe is het totale bedrag dat u verzekert gelijk aan de herbouwwaarde van uw huis. Die herbouwwaarde blijft alleen niet altijd hetzelfde. Voorziet u uw huis bijvoorbeeld van een spiksplinternieuwe badkamer? Dan wordt uw huis meer waard. Of vervangt u eindelijk die oude keuken voor een nieuwe? Ook dan stijgt uw woningwaarde waarschijnlijk. En daarmee de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om uw huis te herbouwen als dat nodig is. Als dat een hoger bedrag is dan het bedrag waar u bij ons voor verzekerd bent, bent u onderverzekerd. Dat is geen probleem, als u garantie tegen onderverzekering heeft. Wel is het dus verstandig om dat even na te gaan.

Garantie tegen onderverzekering

Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde van uw huis toch hoger is dan het bedrag waar u verzekerd bent, bestaat er gelukkig een garantie tegen onderverzekering. Wij kijken in dat geval gewoon naar de échte herbouwwaarde en niet naar het bedrag waarvoor u verzekerd was. Dit geldt wel alleen voor kleine verschillen. Fijne gedachte toch? Gaat u verbouwen en wordt uw woning daardoor 50m2 groter of bouwt u een bijgebouw van 25m2 of groter? Geef dit dan aan ons door, zodat uw garantie tegen onderverzekering niet vervalt.

3. … en ook niet oververzekerd

U kunt niet alleen onderverzekerd zijn, maar ook oververzekerd. Dan betaalt u meer premie dan nodig. Dat vinden wij zonde van uw geld en u ongetwijfeld ook. Kijk daarom elk jaar kritisch naar uw verzekeringen. Klopt de herbouwwaarde nog?

4. U weet wat de onverzekerbare gebeurtenissen zijn

Om een verzekering goed én betaalbaar te houden, moet een verzekeraar keuzes maken. Dat betekent dat niet alles verzekerd kan worden. Dat noemen we onverzekerbare gebeurtenissen. Van tevoren is het fijn om te weten wat die onverzekerbare gebeurtenissen zijn. Dan kunt u van tevoren extra maatregelen nemen. Of zelf geld opzij zetten voor het geval dat. In de voorwaarden van uw verzekeringen leest u er alles over.

Overstromingen in Limburg

Dat een verzekering belangrijk is, bleek afgelopen zomer toen in Limburg duizenden huishoudens het slachtoffer werden van overstromingen. Gelukkig konden we veel van onze klanten goed helpen. Voor anderen heeft de overheid een regeling getroffen. Meer over wateroverlast en verzekeringen vindt u hier.

5. U blijft op de hoogte van aanpassingen

Voorwaarden zijn onlosmakelijk verbonden met verzekeringen. Uw adviseur heeft ze waarschijnlijk met u doorgenomen toen u uw verzekering afsloot. Wel kunnen de voorwaarden van uw verzekering soms wijzigen. Bijvoorbeeld als de wet daarom vraagt. Natuurlijk wordt u daar bij ons altijd van op de hoogte gesteld. Krijgt u zo’n bericht van ons? Grijp dat moment dan aan om uw polisvoorwaarden weer eens door te lezen. Zo blijft u helemaal op de hoogte!

Zijn uw woonverzekeringen up-to-date?

Het is handig om uw inboedelverzekering en woonhuisverzekering regelmatig na te lopen. Gaat u verbouwen of verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door zodat we uw verzekering kunnen aanpassen. Op die manier voorkomt u ook weer onder- of oververzekering. Uw adviseur helpt u daar natuurlijk graag mee. Als u geen adviseur heeft, dan kunt u het ook zelf online regelen.